De allerlekkerste limoncello

Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Likeurmeester (@delikeurmeester)

Limoncello

Hoeveelheid: 4 flesssen (70cl)Voorbereiding: Kooktijd: Totaal:


Ingredienten:

Instructies:

  1. Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
  2. Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
  3. Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
  4. Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
  5. Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
  6. Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
  7. Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
  8. Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
  9. Salute!

Gepubliceerd op door

688 reacties to “De allerlekkerste limoncello”

  1. Wolter

    Ook ik heb Limoncello gemaakt de eerste keer was heerlijk, maar nu bij de 2e keer zitten er vlokken in de Limoncello, de smaak is erg goed, kan dat kwaad

    • De Likeurmeester

      Beste Wolter,
      Het hangt een beetje van het alcohol percentage van je limoncello af, maar met bovenstaand recept (dus wanneer je met zuivere alcohol werkt en niet met vodka), kan Limoncello in principe niet bederven – het hoge alcohol- en suikergehalte zorgen daarvoor. Ik weet niet waar de vlokken vandaan kunnen komen – staat de limoncello in de koelkast? Dan kan het zijn dat de vlokken gewoon ‘harde’ olie is, net als wanneer je olijfolie uit een koude schuur haalt. Het zou kunnen, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee, dat het schellak van de citroenen is. Ook biologische citroenen worden nog weleens met schellak behandeld (de citroenen die je op deze site koopt niet). Mogelijk zou dat ook voor vertroebeling kunnen zorgen. In al deze gevallen, zelfs bij schellak, kun je de limoncello gewoon drinken. Met zekerheid kan ik helaas zo niets zeggen over de oorzaak, maar ik denk dus dat er niets is om je zorgen te maken.

      • Lester

        Ik heb een tijdje geleden limoncello gemaakt. Superlekker. In het begin was hij mooi cloudy en heel zacht maar na verloop van tijd werd hij transparant en dus minder zacht van smaak
        Enig idee hoe dat komt en hoe je dat is voorkomen ?

        • De Likeurmeester

          Beste Lester,
          Het kan afhankelijk zijn van de manier van bewaren. Bijvoorbeeld niet op een donkere plek. Soms komt het voor dat alsnog de limoncello afneemt in smaak, omdat er geen onnatuurlijke producten aan toegevoegd worden kan dit gebeuren..

      • Marie

        Beste likeurmeester, heerlijke limoncello gemaakt, zag er mooi ” troebel” uit. Echter na een paar maanden werd de limoncello helder. Hoe kan dit? Groet, marie-louise

        • De Likeurmeester

          Beste Marie,
          Ik plak hier een reactie onder die ik eerder heb geplaatst 😉
          De reden dat het helder wordt, is omdat uiteindelijk de olie scheidt van het water (waarschijnlijk drijft het in druppeltjes of vlokjes aan het oppervlak). Dat is iets wat na verloop gebeurd en verder niet schadelijk is. Je gebruikt pure producten en ook geen emulgators en dan ontstaat zo iets.
          Het is erg lastig om hier iets tegen te doen, maar vaak helpt het wel (tijdelijk) om de fles even goed te schudden.

  2. Marco

    Ik heb ook voor het eerst zelf Limoncello gemaakt. Ik heb echter een deel van de suiker vervangen door honing. Hij ziet er top uit en is erg lekker !!
    Echter als ik de fles een dag laat staan komt er een laag bovenop de vloeistof drijven. Net zo als je bijvoorbeeld olie en water gaat mengen en het dan laat staan.
    Kan het liggen en het feit dat ik het grof gefilterd heb of ligt het aan het gebruik van de Acacia honing waar wellicht bestanddelen in zitten die hier voor zorgen ??? Graag hulp want de smaak is top !

    • De Likeurmeester

      Beste Marco,
      Ik heb weleens eerder gezien dat er druppels olie bovenop een mandarijenlikeur kwamen, een echte laag heb ik alleen nooit gezien. In mijn geval was het ook daadwerkelijk de mandarijn-olie, dat zou bij jouw limoncello ook goed mogelijk kunnen zijn. Bij het macereren in de alcohol is er dan meer olie uit de citroenschil opgelost dan er in de uiteindelijke limoncello opgelost kan worden – de oplossing is verzadigd. Aangezien hij goed smaakt lijkt het mij dus niets om je zorgen over te maken.

      Salute!

      • Marco

        Oke bedankt voor je antwoord. Je denkt dus niet dat het ligt aan het gebruik van de honing ?

        • De Likeurmeester

          Nee, ik ben zelf imker en ik denk het niet. Acaciahoning is een van de lichtste honingsoorten die er is, en bevat voornamelijk fructose, glucose en maar heel weinig stuifmeel (op een potje van 450 gram praat je dan over niet meer dan een duizendste van een gram). Ik kan dus helaas niet helemaal plaatsen waar het door komt, maar de honing lijkt mij uitgesloten.

          • Marco

            Hallo likeurmeester,

            Ik heb de limoncello nogmaals gemaakt maar dan zonder de honing.
            En het probleem is opgelost ! Het lag dus toch aan de honing die zorgde voor het “scheiden” van de vloeistof. Ik heb alleen nu nog een heel dun laagje donkergele olie op de Limoncello drijven. ongeveer een millimeter. Is dit dan toch door verzadiging of schellak ? Ik heb al twee citroenen minder gebruikt omdat ze wat groot waren?

            mvg,
            Marco

          • De Likeurmeester

            Hallo Marco,
            Leuk dat je dit met ons deelt! Ik denk inderdaad dat de laag olie op de Limoncello van de citroenen komt. Dit schijnt vaak te gebeuren wanneer de siroop nog niet helemaal is afgekoeld voordat je het mengt met de alcohol. Kan dat bij jou misschien het geval zijn geweest?

            Groeten,
            De Likeurmeester

        • Dianne Mauro

          Mijn man is italiaan ik maak het altijd zelf met honing is niet de juiste oplossing verzadigde suikersvhoud je over die lost niet meer op in de teveel olies die er dan in zitten

      • Thomas

        Beste Likeurmeester,

        Ik heb ook een laagje donkergele olie die op de Limoncello drijft. Het is nochtans gemaakt met citroenen gekocht van deze website. Bovendien was de suikersiroop reeds voldoende afgekoeld. Heeft U enig idee hoe dit komt?

        Mvg,
        Thomas

        • De Likeurmeester

          Beste Thomas,
          Waarschijnlijk is de reden hiervan dat de olie scheidt van het water (waarschijnlijk drijft het in druppeltjes of vlokjes aan het oppervlak). Dat is iets wat na verloop gebeurd en verder niet schadelijk is. Je gebruikt pure producten en ook geen emulgators en dan ontstaat zo iets.
          Het is erg lastig om hier iets tegen te doen, maar vaak helpt het wel (tijdelijk) om de fles even goed te schudden.

    • Mary

      Ik heb net suikerwater aan 99.9 % alcohol toegevoegd nadat ik de alcohol na twee weken met de d schillen gezegd had. Nu blijft de drank helder als Citroën gene er. De smaak is goed. Wat doe ik verkeerd. Het water was nog lauw toe ik het toevoegde.

      • De Likeurmeester

        Beste Mary,
        Hoe kom je aan 99,9% alcohol? Dit is vermoedelijk schoonmaak alcohol! Ik zal ten zeerste afraden om dit te consumeren.. Het is vele malen goedkoper omdat er middelen aan toegevoegd zijn. Deze middelen zijn schadelijk voor de gezondheid. Ten alle tijden food grade alcohol gebruiken.

  3. wim

    Omdat ik lang in Italië gewoond heb maak ik al jaren zelf limoncello.
    Mijn favoriete receptuur is voor 1 Liter Limoncello : de schilletjes (geen wit)van 5 cirtroenen in 1/2 liter 96% alcohol ca 3 weken laten staan op een donkere plek ( geen ijskast ) daarna zeven en 1/2 liter water toevoegen + 450 gram suiker.Dat regelmatig schudden totdat de suiker opgelost is.Daarna in de vriezer en direct uit de vriezer drinken in glaasjes ook de vriezer.Toppie!!!

  4. stetan

    Ik heb gewone wodka met citroen klaar staan 1liter met een aantal citroenschil. Nu is wodka 40% dus zou ik minder suiker water moeten toevoegen maar hoeveel… want 100% alcohol met deverhouden van hierboven kom je op 35% limocello dus als ik het zelfdezou doen hou ik geen alcohol over volgensmij… help mij?

    • De Likeurmeester

      Met vodka is het lastig, want je kunt eigenlijk geen water meer toevoegen. Als je 1 liter vodka waar de citroenen uit zijn gefilterd 300 gram suiker toevoegt, kom je aardig in de buurt van dit recept. Het beste verdeel je dan die vodka over twee flessen, en giet door een trechter 150 gram suiker per fles. Als je het iedere dag of om de paar dagen dan even goed schud, lost de suiker langzaam op. Het beste is natuurlijk om zuivere alcohol te gebruiken. Dat lijkt veel duurder, maar als je bedenkt dat je van 1L 96% alcohol 2,4L 40% maakt, dan valt de prijs wel mee: €45/2,4 = €18,75 per liter. In de sterkere alcohol lost bovendien veel meer smaak op.

      • Geertje

        Waarom dan maar 300gr suiker de suiker maakt de alcohol toch ook sterker???
        En kun je dan niet beter die suiker oplossen in verdunde citroensap????

        • De Likeurmeester

          Beste Geertje,
          Suiker behoort tot het limoncello recept. Het is een zoet drankje. En natuurlijk kun je het oplossen in verdund citroensap. Echter is dit niet het tradionele recept 😉 Zelf vind ik het heerlijk, maar voor sommigen een doodzone.
          Daarom…. De allerlekkerste Limoncello, maak je zelf!

        • Herman

          Suiker maakt alcohol alleen sterker bij distillatie. In het geval van likeuren zorgt het voor een zoete smaak.

  5. Jurrian

    Moet ik het eindproduct bewaren in de vriezer of kan dit ook gewoon koel en droog bewaard worden?

    • De Likeurmeester

      Het alcohol gehalte en de suiker zorgen ervoor dat de likeur gewoon bij kamertemperatuur bewaard kan worden. Rechstreeks uit de vriezer is wel lekkerder! Het hangt van het uiteindelijke suiker-, zuur- en alcoholgehalte af of de limoncello (deels) bevriest of stroperig wordt. En van de temperatuur van je vriezer natuurlijk. Met bovenstaande recept kom je op ongeveer 32% alcohol uit, en ongeveer 200 gram suiker per liter. In sommige vriezers kristalliseert dan toch nog een deel, maar dat komt omdat hij niet mierzoet is. Je kunt de suiker verhogen tot 800 gram (= ongeveer 270 gram/liter), dan wordt hij stroperiger.