Op een zinderende zomeravond, als je aan het genieten bent van de laatste zonnestralen op je gezicht, is Limoncello het perfecte drankje. IJskoud uit de vriezer, zoet en perfect fris, vandaag hoef je niets meer! In Italië weten ze precies wat nodig is voor een lome warme na-avond. Niet alleen perfect voor zomeravonden trouwens, maar ook de rest van het jaar, bijvoorbeeld als geheim ingrediënt in cake, taart of gemengd door roomijs.
Van oorsprong komt Limoncello uit Sorrento, de streek rond Napels, waar hij wordt gemaakt met speciale ‘Sorrento citroenen’ van het ras ‘Femminello St. Teresa’. De schillen (of rasp) van deze citroenen wordt op zuivere alcohol gezet, waardoor alle smaakstoffen (en de gele kleur) loskomen. De ’tinctuur’ die zo wordt verkregen wordt vervolgens aangelengd met water en suiker, tot een alcohol percentage van rond de 30%.
Zoals bijna met alles uit Italië heeft iedere familie het beste recept, en zal niemand je ooit het geheim vertellen. Geeft ook niet, want jouw eigen recept is nog veel lekkerder: commerciële Limoncello is vaak erg zoet of synthetisch, en als je hem zelf maakt bepaal je precies wat er in gaat. Zodat jij straks ook een geheim familierecept hebt waar al je vrienden om smeken.
Nu zijn Sorrento-citroenen niet of nauwelijks verkrijgbaar in Nederland, maar eigenlijk is dat niet zo’n probleem. Met ‘gewone’ citroenen gaat het net zo goed; soms bevatten die wat minder olie of hebben ze dunnere schillen, maar dan gebruik je er gewoon wat extra! En in smaaktests wint zelfgemaakte Limoncello het regelmatig van echte Liquore di Limone di Sorrento P.G.I., de ‘officiële’ Limoncello uit Italië.
Trouwens, het staat je natuurlijk vrij om andere citrusvruchten te gebruiken, of te mengen (nog een geheim voor in jouw eigen Limoncello recept). Denk aan kumquat, limoen, sinaasappel, mandarijn of de beroemde aromatische ‘boeddha vinger‘.
Voordat je de Limoncello gaat drinken: eerst een paar uur in de vriezer. Laat die lange zomernachten maar komen.
Vandaag mijn eerste batch van limoncello-maken.nl geproduceerd.
Alles is perfect naar wens gegaan.
Mijn complimenten voor de naar mij toegestuurde producten, mooie kwaliteit en heerlijke limoncello.
Hartelijk dank
Kan je de schillen van de citroen en het alcohol ook iets langer dan 14 dgn laten staan.
Zojuist mijn eerste eigen gemaakte Limoncello geproefd! Dat overtrof alle verwachtingen!
Heerlijk en lekkerder dan uit de winkel!
Barro,
Wat leuk om te horen! Onze slogan is ook niet voor niets…De allerlekkerste limoncello maak je zelf!
Dan gaat dat middel pakket dat je besteld hebt, vast ook fantastisch zijn 😉
Beste Likeurmeester,
Geweldig goed gelukt voor de 1e keer! Ben er heel blij mee en heb voor verjaardagen en andere verzonnen aangelegenheden nu 10 flesje, 250ml, ca 35%alc. met metalen etiket in gezellig aangeklede verpakking klaargezet om weg te geven…. Maaaaar, hoe, hoelang enz. kan ik het beste de flesjes met inhoud bewaren? 🙂
Beste Anita,
Leuk om te horen dat u zo enthousiast bent! Na het openen van een fles limoncello vervliegen bepaalde smaakcomponenten waardoor, na een bepaalde tijd, de smaak verandert. Bewaart u de geopende fles heel lang, dan kunnen de smaakcomponenten met elkaar reageren, waardoor er ook een andere smaak ontstaat. Echter gelijk gebotteld en daarna ongeopend is de limoncello wel iets langer houdbaar, reken op tussen de vier en zes maanden.
Beste Likeurmeester,
Dank u wel voor uw reactie!
Maar is de beste manier donker en koel of in de koelkast bewaren?
Hoi Anita, de beste manier is donker en koel bewaren, dus bijvoorbeeld in de kelderkast.
Beste Likeurmeester,
Nog paar vraagjes:
1. Constatering: na 1 dag is het mengsel in de flesjes 250ml niet ontmengd maar wel ong. 1-1,5 cm ‘(in)gezakt’ (in de hals)
2. Elders gelezen: 1-2 wk zelfs 4wk emulsie laten rusten en dan pas ijskoud drinken, waarom?
3. Hoe bereken je het alcoholpercentage?
want
4. Stijgt het alcoholpercentage nog extra door toevoeging van de suiker?
bijv.: 0,9lt 98% alcohol/citroen, 1,5 lt suikerwater (mengsel van 1,6 lt water met 1kg kandij), verdeelt in 10 flesjes is …% ?? per flesje??
Ik kom er ffies niet meer uit… 😉
En hartelijk dank voor de geboden mogelijkheid om deze lekkernij te kunnen maken!!
Beste Anita,
Dat de emulsie wat zakt, is normaal.
Sommigen vinden dat de smaken beter in elkaar zijn opgenomen en wachten daarom wat langer. Je kunt het nu al wel drinken, de smaak zal er naar mijn idee niet minder om zijn. Doe hem een half uur voor serveren nog wel even in de vriezer, dan is hij het lekkerste.
Het meten van alcohol in likeur is erg moeilijk omdat je dan precies moet weten hoeveel suiker erin zit (en zelfs dan is het in de meeste gevallen nog moeilijk). Je rekent dan de hoeveelheid alcohol om in 100% (dus bij 1L 96% reken je 960ml), en kijkt hoeveel dat op het totaal van het eindresultaat is: stel je hebt 2,6L Limoncello gemaakt met die 1L 96%, dan maakt dat 960/2600 = 37%. Met bovenstaande recept kom je op ongeveer 32% alcohol uit, en ongeveer 200 gram suiker per liter.
Ik hoop hiermee je vragen te hebben beantwoord.
Beste Likeurmeerster,
Ja perfect! Dank u wel.
Ik zelf maak de limoncello met pure alcohol 98% 5 liter
Doe hier 80 citroenen in de schil aleen het gele en laat dit drie maand staan in een donkere kast elke dag even opschudden na de drie maand vul ik elke liter aan met 1/5 liter honing water mijn ervaring met suiker is dat de limoncello niet lekker wordt zoals santochi of andere merken uit de winkel hebben immers ook stoffen toegevoegd anders blijft dit nooit lang houdbaar villa massa bv gebruikt ook suiker mijn tip gebruik es honing voorbeeld
750 ml honing 16 blaadjes wilde mint en anderhalve liter water kookt dit totdat de honing is opgelost dan goed af laten koelen vervolgens een zeef pakken of kaasdoek om de rest af te gieten en te filteren dan heb je inmiddels iets meer hoeveelheid gekregen dan pak ik mijn liter 98 % erbij en giet dit al roerend door de honing emulsie zo ontstaat het ouzo recept dan borrelen en in de vriezer ze zitten dan na 2 maand op 40% en bevriezen niet dus altijd houdbaar tis wel zo hoe langer ze liggen des te meer alcohol heb het idee dat door de suikers dit nog wat na fruit want zeg nou zelf dit recept puur natuur houden alcohol van suikerbieten smaakloos bio citroenen uit de tuin en bijen honing zou zeggen probeer het eens
Hoe kom ik aan 98% pure alcohol?
Beste Marianne,
Ik weet niet hoe je daar komt, maar wat ik wel weet is dat 98% heel snel 96% wordt. Het is bij vermengen met zuurstof een soort natuurlijke reactie die ontstaat. 98% zal naar alle waarschijnlijkheid ook duurder zijn, terwijl 96% net zo goed is. En die is verkrijgbaar in de webshop en tevens nog in de aanbieding ook ;): https://limoncello-maken.nl/winkel/ingredienten/zuivere-alcohol-96/
Hallo
Hoelang blijft het gemaakte limoncello eigenlijk goed zit daar ook een datum aan vast
Met het recept op deze site kun je zelfgemaakte limoncello maken die lang goed blijft. Hier zijn enkele specifieke punten over de houdbaarheid van je limoncello op basis van dit recept:
Alcoholgehalte: Het gebruik van zuivere alcohol (96%) en het eindresultaat dat een significant alcoholpercentage behoudt (rond de 30-40%) helpt om de limoncello lang houdbaar te maken. Het hoge alcoholgehalte werkt als een conserveermiddel.
Suiker: De toegevoegde suiker in de siroop helpt ook bij het conserveren.
Opslag: Bewaar de limoncello in goed afgesloten flessen op een koele, donkere plek. Dit kan een kast zijn, maar de koelkast is nog beter. Voor de beste smaakervaring is het aan te raden om de limoncello in de vriezer te bewaren en ijskoud te serveren.
Houdbaarheid:
Ongeopend: Ongeopende flessen limoncello kunnen enkele jaren goed blijven als ze op de juiste manier worden bewaard.
Geopend: Eenmaal geopend blijft limoncello minstens 1-2 jaar goed, mits het goed afgesloten en in de koelkast bewaard wordt.
Smaakverandering: Na verloop van tijd kan de smaak en geur van de limoncello iets veranderen, maar zolang er geen tekenen van bederf zijn (zoals schimmel of een onaangename geur), is het nog steeds veilig om te drinken.
Als je limoncello na verloop van tijd wat van zijn smaak lijkt te verliezen, kun je het altijd nog gebruiken in cocktails of desserts waar de citrussmaak goed van pas komt.
Hallo volgens mij is drank met een percentage van 35% langer houdbaar dan 6 maanden zo niet jaren.
Beste Richard,
Dat klopt. Alleen met een natuurlijk product als limoncello, wordt de smaak naar verloop van tijd minder. Er worden geen alternatieve middelen aan toegevoegd om het langer consistent van smaak te houden.
Beste Richard,
Bij mij haalt de limocello de 6 maanden niet. Zooooooo lekker.
Gr Louis
Net prima geholpen met de bestelling van alles voor onze eigen eerste Limoncello ‘Workshop’, zodat we overmorgen zelf limoncello kunnen maken. Zin in!
Leuk, zulke reacties!
Alvast heel veel plezier, het pakket is onderweg 😉
Het gisteren door mij bestelde pakket Limoncello groot (2,8L), werd vandaag keurig bezorgt zoals doorgegeven, tussen 15:00 en 17:00, stevig verpakt in een grote (zware) doos, waarin alle onderdelen nog eens goed apart verpakt waren. Bij het openmaken van de doos kwam de heerlijk citroenlucht me al tegemoet, dat wordt een feestje morgen!
Bedankt!
Graag gedaan!
Het samen drinken wordt straks nog een groter feestje 😉
Heb net mijn eerste brouwsel op de fles gedaan ,en het restje (lauw), meteen geproefd. Damn….. wat lekker!!!!Morgen de ijskoude proberen . Zie graag meer recepten tegemoet .
Heb groene biologische citroenen gebruikt. Nu is de alcohol groen gekleurd.
Wat kan ik eraan doen dat het geel wordt of gewoon lekker zijn gang laten gaan? Smaak zal volgens mij wel goed komen omdat tijdens de bereiding de citroensmaak in orde was.
Wie heeft dit al meegemaakt?
Beste John,
Omdat het een natuurproduct betreft is de kleur soms anders. De groene kleur zou in dit geval blijven en niet geel worden. Als je het sap straks gebruikt bij het suikerwater, zou het misschien iets lichter kunnen worden (gezien het sap lichtgeel is).
Had een vraagje betreft limoncello crème bewaren. Is het beter om nog onaangebroken flessen in de vriezer te bewaren of in koele voorraad kast,of maakt het niet uit met hoge alcohol percentage?
Beste Rene,
Als het water vervangen hebt door room zal het alcoholpercentage inderdaad hoog genoeg zijn en maakt het vrij weinig uit.
Je kunt in principe de fles gewoon op een donkere en droge plek bewaren en half uurtje voor serveren even in de vriezer doen. Het is aan jou 😉
Hallo,
kun je dit procede ook gebruiken met sinaasappelschillen?
Ja, in feite kan het met iedere (biologische) citrusvrucht.
Hallo JWM Smit,
Ik heb het gemaakt met sinasappel en ook die smaakt geweldig. Wat je wel nog kunt doen om de smaak te intensiveren is van de gebruikte sinasappelen het sap invriezen in een ijsblokjes houder. En deze in je glas bij je drankje te doen.
Hoop dat je hier iets aan hebt.
Gr Louis van der Ploeg
ik heb het ook van sinaasappels gemaakt, en een alcohol percentage van rond de 40 % verder maak ik van de gebruikte schillen sinaasappel marmelade(de alcohol gaat er door het koken toch uit) best erg lekker
Beste liqueur meester
Begint de afbraak van smaak eerder als de Citroenen nog in pure alcohol macereren of echt pas als het gemengd is met suikerwater? Vaak merk ik smaakverschil na wat langer in de vriezer lijkt wel. Ik heb de pure alcohol met de Citroenen op voorraad en meng ze pas als ik wat nodig heb. Met andere woorden, is het langer houdbaar voor of na mengen? Bedankt alvast!
Beste Cin,
Afbraak begint eerder bij de limoncello, afhankelijk ook een beetje hoe je het bewaard. Als je zelf merkt dat limoncello lekkerder is als je kleine hoeveelheden maakt, vooral doen!
Hier ook de eerste flessen limoncello in de maak.
Door omstandigheden is fase 1, de citroenschillen in de alcohol iets langer in de weckpot blijven staan. Kan dit een nadeel zijn voor de smaak?
Alvast bedankt!
Beste Sylvia,
Dit is geen enkel probleem, je haalt zo juist extra smaak uit de schillen 🙂 Geen zorgen dus!
Hallo wat leuk deze site en daar je hier ook van alles kan bestellen. Ga ik straks even naar kijken. Even reactie of vraag op deze. Het kan geen kwaad zeg je, maar zit er een limit aan het eerste proces ? Dus inplaats van 3 weken. Bv 3 maanden kan dat ? Dus met de citroenen en alcohol erin ? Groetjes Belinda.
Beste Belinda,
Leuk dat je enthousiast bent! Het kan zeker langer, maar 3 weken is lang genoeg.
Mijn limoncello is al 10 dagen aan t macereren alleen zaten er veel groene citroenen bij dus ziet behoorlijk groen uit. Zou ik evt. voorzichtig wat extra gele citroenschil nog bij kunnen doen tijdens de laatste 10 dagen om het wat meer gele kleur te kunnen geven.
Dat kan natuurlijk altijd, gebruik dan wel biologische citroenen i.v.m. chemicaliën die op reguliere citroenen zitten. Overigens zegt de kleur niets over de smaak.
Beste Likeurmeester,
Ik heb een 2 maanden geleden mijn eerste flessen mogen vullen en de Limoencello is heerlijk. Het valt mij op dat er een dun randje “groene aanslag” boven aan de Limoencello komt wat er een beetje raar uitziet. Kan ik dit op een af andere manier voorkomen.
Ik verneem het graag van u.
Met vriendelijke groeten,
Ries
Beste Ries,
Begrijpelijk dat je het niet mooi vind, echter kan het weinig kwaad. Het gaat om een natuurproduct en dan kan zoiets soms ontstaan.
Beste Likeurmeester,
Goed om te horen dat het niet van betekenis is, maar kan ik het voorkomen?
Bedankt.
Ries
Wellicht goed filteren? Ik weet niet hoe je het de vorige keer hebt gemaakt?
Beste Likeurmeester,
Ik heb het gemaakt met jullie producten precies volgens het recept. nadat ik het heb gezeefd en gebotteld zat er een behoorlijk groene laag boven in de fles. Ik heb hierna alles nogmaals gezeefd door een traditioneel Melita koffiefilter zakje wat een prima resultaat gaf behalve dat er toch wat groene ‘aanslag’ kwam.
Wellicht een tip om dit te voorkomen?
Bij voorbaat dank.
Ries
Beste Ries,
Waarschijnlijk is het gewoon olie wat boven komt drijven en met filteren blijft dat. Daarom denk ik dat minder citroenschillen gebruiken de enige oplossing is. Het is ook mogelijk dat deze citroenen gewoon extra sterk waren.
Beste likeurmeester,
Bedankt voor de moeite en ik zal je op de hoogte houden.
Ries
Mag men ook suikersiroop gebruiken in plaats van gewone suiker beste dank
Beste Marina,
Je kunt praktische elke vorm van suiker gebruiken, stevia, honing 😉 Suikersiroop maak je naar mijn idee van suiker en water.
Beste likeurmeester,
Ik heb jullie recept gevolgd voor het maken van Limoncello en ik kan niet ander zeggen : Boven verwachting!!!!!!
Ik heb inmiddels ook het zelfde recept gebruikt voor sinasappel en ook deze is zeer positief beoordeeld door mijn “proef panel”.
Nu heb ik echter een vraagje: ik heb de limocello gemaakt met kandijsuiker prima maar er gaat toch een relatief grote hoeveelheid suiker in en dat is voor mij als diabeet eigenlijk niet echt positief. Dus mijn vraag is kan dit ook met zoetstof als Canderell of stevia? ( Of vloek ik nu in de kerk? ) Weten jullie hoeveel gram kandij suiker overeenkomst met grammen stevia?
Ik zou hier erg mee geholpen zijn om mijn lievelingsdrankje weer te kunnen maken. Ik hoop op een reactie.
Met smakelijke groet,
Louis
Beste Louis,
Dit kan zeker,gewoon de verhoudingen aanhouden suiker/stevia of zoetstof: 100gr op 1 gram.
Beste Likeurmeester,
Heerlijk de eerste ronde zelf gemaakte Limoncello. Na het proeven van deze lekkernij hadden we opnieuw een pakket besteld, zodat wij nu ook toekomen aan het laten proeven aan vrienden. Van de geschilde citroenen hebben we een heerlijke citroenlimonadesiroop gemaakt. Ook heerlijk! De schillen van de eerste ronde zijn deels ingevroren en deels gaan morgen in een cake. Alles kan gebruikt worden en dat is natuurlijk super!
Beste!
Vandaag begonnen met Limoncello maken. De schillen van 8 flinke citroenen liggen heerlijk te badderen in de 96% alcohol. Nu ben ik eigenlijk op zoek naar een bepaald signatuur.
Dus wat zou ik nog kunnen toevoegen voor een twist. Het sap heb ik bewaard dus dat kan ik altijd toevoegen maar ik zat meer te denken aan een bepaalde soort suiker of andere toevoeging.
Groet!
Dennis
Je kunt ook sap van een andere citrusvrucht toevoegen of honing ipv suiker gebruiken.
Mijn limoncello is niet troebel. Hoe zou dat kunnen?
Beste Hella,
Ik weet niet welk recept je hebt gebruikt, wat voor (bio)citroenen en wat voor alcohol?
Het kan aan de citroenen en hoeveelheid liggen, maar dat is lastig te bepalen..Het is immers een natuurproduct en verschillen kunnen daardoor altijd plaats vinden.
Het kan echter verder geen kwaad voor de consumptie 🙂
Goedemorgen,
Momenteel staan mijn citroenschillen heerlijk te ‘pruttelen’ in ons donkere keukenkastje en ben ik bezig met een ontwerpje voor mijn eigen ‘Limoncecco’ etiketten 🙂 Nu wil ik daar graag ook het alcoholpercentage op vermelden, maar hoeveel is dat uiteindelijk?
Met vriendelijke groet,
Cecco Schisano
Beste Cecco,
Als je het met 96% zuivere alcohol maakt en het recept ook verder aanhoud, zal het rond de 33% liggen. Veel plezier met het maken van de etiketten en de uiteindelijke limoncello 😉
Heb t nu zeker n jaar in de koele
kelder staan in afgesloten flessen meteen nabottelen nu pakte ik een nieuwe fles om in de vriezer te leggen zit r n beetje zwarte vuil kraag op de limoncello ??? Kan dit kwaad of is dit normaal limoncello is met 95 % gemaakt verhouding 21 citroen 1 ltr water en 1 ltr 95 alcohol en 600 gram witte candij suiker
Beste Marco,
10 citroenen op een liter is voldoende. Heb je wel biologische citroenen gebruikt? Zwart vuil, klinkt niet heel goed… Misschien kijken of je dat eruit kan filteren?
Beste Likeurmeester,
Ik heb twee liter 96% alcohol iets meer dan twee weken staan, heb voldoende flessen (ga ze ook weggeven), alleen… hoe maak je die nou goed schoon?
Alvast bedankt!
Beste Carolien,
Ligt eraan wat er in de flessen heeft gezeten…Je zou ze met afwasmiddel kunnen schoonmaken en daarna goed naspoelen. Dat je de fles een paar keer goed schud..
Mijn bierflessen maakte ik schoon met 2 gram sulfiet en 4 gram citroenzuur per liter water. Daarna goed omspoelen en je kan bottelen.
Je kan ook van die tabletten gebruiken die verkocht worden voor het schoonmaken van een kunstgebit: lauw tot warm water in de fles, tablettoevoegen en een tijdje laten staan. Schudden en goed naspoelen.
Beste Likeurmeester,
Ik ben Limomcello aan het maken, nu wil ik een hoeveelheid water vervangen door citroensap. Hoeveel citroensap kan ik gebruiken.
Beste Jolanda,
Dat is aan jou..je zou 50/50 kunnen doen. Dus halve hoeveelheid water aangevuld met halve hoeveelheid sap.
Beste likeurmeester,
In uw recept staan biologische citroenen vermeld. Nu heb ik een partijtje sorrento citroenen uit Italie meegenomen en die zijn een stuk groter en zwaarder dan gewone in Nederland verkrijgbare biologische citroenen. Als ik uw recept wil volgen, hoeveel sorrento citroenen kan ik dan het beste gebruiken? Alvast bedankt.
Beste Ingrid,
Dat ligt aan het formaat, schat in hoeveel ‘normale’ citroenen in een sorrento zouden gaan. Ik gok 1,5 Dus bij een recept van 10 citroenen, kun je er 7 doen bijvoorbeeld. Het luistert niet super nauw 😉
Succes!
Goedenavond ik heb met hulp van uw adviezen 3 liter flessen limoncello gemaakt. Die krijg ik dus nooit in 6 maanden leeg. Om de kwaliteit te behouden moet ik dan alle flessen in de diepvries leggen? Hartelijke groeten Else de Jong
Beste Else,
De flessen hoeven echt niet allemaal in de vriezer. Zet ze op een donkere, droge (en koele) plek, dan gaat dat het minst ten koste van de smaak.
Succes! 😉
Beste likeurmeester,
1e batch is klaar. 2,6 liter heerlijke limoncello. Maar….. mijn vrouw vindt de smaak heerlijk, maar toch nog te scherp qua alcohol. Er zit zeg maar, een scherp kantje aan. Op welke manier, buiten water toevoegen, kan ik de smaak zoveel mogelijk behouden maar toch het scherpe kantje er een beetje vanaf halen?
Alvast bedankt.
Met vriendelijke groet,
Dannis
Ps. Prachtig zoals de producten zijn verpakt en de kwaliteit ervan. Mijn complimenten. Enne… chocolaatjes waren lekker, waarvoor dank ?
Beste Dannis,
Wat misschien kan helpen is om wat vers citroensap toe te voegen, dan krijg je er een zuurtje bij. Dat kan het scherpe kantje wat naar de achtergrond doen verdwijnen. Zelf doe ik het ook, niet volgens officieel recept. Maar wel ontzettend lekker 🙂
beste likeurmeester, wij maken met regelmaat zelf limoncello, maar wat is de beste periode dat de citroenschillen in het donker in de alcohol staan, zit er een maximum tijd aan ? met vriendelijke groeten
Toos Huizing
Beste Toos,
Er zit geen maximum aan en voor ieder is het weer verschillend. Maar in 2-3 weken heb je voldoende citroenolie in 96% alcohol kunnen oplossen om een lekkere limoncello te maken 😉
Is er een merkbaar verschil als je de schillen en alcohol bijvoorbeeld 2, 4 of 6 weken laat staan?
Beste Erik, hoe langer het staat hoe meer olie opgelost kan worden. In principe is na 2 weken al ruim voldoende opgelost, dat je al een goede limoncello kan maken. Het smaak verschil zal na meer weken subtiel anders zijn.
Goedemorgen,
Wij hebben ook de limoncello gemaakt, het pakket gekocht bij jullie, echt heeeeeel lekker, maar de nasmaak is wat bitter, en ja we hebben de citroen dun geschild met een dunschiller zonder dat witte in de alcohol gedaan 3weken laten staan, maar hoe krijgen we dat bittertje er nu uit??? We horen graag van u.
Beste Iefke,
Allereerst leuk om te horen dat je enthousiast bent!
Het bittertje kun je opvangen door wat vers citroensap toe te voegen, dan krijg je een zuurtje erbij wat de bitterheid wat vervaagt. Of je zou hem nog iets kunnen verdunnen.
succes!
Pakket gisteren ontvangen. Ga er kleine flesjes limoncello van maken als aandenken voor het bezoek van mijn dochters bruiloft. 2 jaar geleden al eerder van jullie een pakket cadeau gehad en de limoncello was heerlijk.
Beste likeurmeester. Ik heb het volgende probleem. Mijn limoncello bevriest bij -18. Nu lijkt in eerste instantie dat het alcoholpercentage te laag is maar kan hier ook een andere oorzaak voor zijn? Ik doorloop de volgende stappen.
1. Schillen in alcohol (96%) voor 4 weken in een afgesloten weckpot
2. Alcohol zefen
3. Suikerwater maken en afgekoeld vermengen met de alcohol.
4. Verhouding is 250ml alcohol, 400 ml water, 150gr suiker. Dit zou een alcholpercentage van +/- 37% moeten zijn. Wellicht dat er in het proces nog wat alcohol verloren gaat maar volgens mij moet ik dan rond de 30% blijven zitten.
Ik hoor graag je reactie!
Beste Jeroen,
Om eerlijk te zijn weet ik ook niet zo goed wat er aan de hand is. -18 is best fors, het zou kunnen gebeuren dat er bij een sterke en/of zoete limoncello dan ijsvlokken in komen. Dit durf ik niet met 100% zekerheid te zeggen.
Bedankt voor je reactie. Wat adviseer je als ideale temperatuur om limoncello te drinken?
Beste Jeroen,
Met de door jou opgegeven samenstelling zit je drank op 32.269% Alcohol
Ik vraag mij af wat het verschil in resultaat is bij gebruik van kandij-, kristal- of bijvoorbeeld witte basterd suiker? Heb mijn eerste batch gemaakt op de camping in Italië
Beste Patrick, je zult subtiele smaakverschillen hebben. Maar daarbij moet gezegd dat elke limoncello, subtiel van smaak kan verschillen. Citroenen zijn ook niet altijd consistent in smaak 😉
Beste, ik maak al enige tijd limoncello maar met mijn laatste batch is wat vreemds aan de hand. Een 8 tal flessen vertonen een soort alg in de limoncello. De flessen staan donker en zijn gebotteld in schone flessen. Is de limoncello nog goed of is het mogelijk beschimmeld? Weet jij daar iets van? Ik vind er online geen informatie over. Ben benieuwd naar je reactie. Gr Remco
Beste Remco,
De limoencello is vermoedelijk niet beschimmeld. Dit is denk ik iets citroenolie wat bovenkomt drijven en aan de hals van de fles gaat zitten. Het kan geen kwaad. Een andere optie is dat de gebruikte citroenen een wax/schellak laagje hadden, dat kun je terug zien in de limoncello.
Zo eerste (kon niet wachten-versie) zelfgemaakte limoncello samen met vrienden gedronken en enorm positief verrast! Kreeg zelfs de opmerking dat deze lekkerder is dan Santocci en Villa Massa, dus bij deze bedankt voor het perfecte pakket! Ga nu zeker verder met zelf limoncello maken en kijken of ik er een persoonlijke twist aan kan geven.
p.s.: Het was de “kon niet wachten versie” omdat ik de schillen “maar” 2 weken heb laten macereren, toen de limoncello gemaakt en ’s avonds gedronken. Bij veel sites lees je over veel langer macereren en ook nog eens enkele weken laten staan alvorens op te drinken….
Meerdere keren limoncello gemaakt maar nu bevriest die in de vriezer
Kan ik er eventueel extra alcohol aan toevoegen om niet meer te bevriezen of wat stel je voor
Beste Helena,
Dat kun je doen, ik weet niet aan wat voor alcohol je denkt? Mocht je 96% toevoegen, doe dan kleine beetje en goed schudden.
Moet je de meegelverde flessen nog ontsmetten voor gebruik?
Beste Martin,
Nee, dit hoeft niet 🙂
Goededag
Bedankt voor de alcohol en de citroenen het ziet er allemaal goed uit👍
En bedankt voor het lieve handgeschreven berichtje
Beste Julian,
Altijd leuk zulke complimenten, bedankt! 🙂