Over limoncello

Op een zinderende zomeravond, als je aan het genieten bent van de laatste zonnestralen op je gezicht, is Limoncello het perfecte drankje. IJskoud uit de vriezer, zoet en perfect fris, vandaag hoef je niets meer! In Italië weten ze precies wat nodig is voor een lome warme na-avond. Niet alleen perfect voor zomeravonden trouwens, maar ook de rest van het jaar, bijvoorbeeld als geheim ingrediënt in cake, taart of gemengd door roomijs.

Van oorsprong komt Limoncello uit Sorrento, de streek rond Napels, waar hij wordt gemaakt met speciale ‘Sorrento citroenen’ van het ras ‘Femminello St. Teresa’. De schillen (of rasp) van deze citroenen wordt op zuivere alcohol gezet, waardoor alle smaakstoffen (en de gele kleur) loskomen. De ‘tinctuur’ die zo wordt verkregen wordt vervolgens aangelengd met water en suiker, tot een alcohol percentage van rond de 30%.

Zoals bijna met alles uit Italië heeft iedere familie het beste recept, en zal niemand je ooit het geheim vertellen. Geeft ook niet, want jouw eigen recept is nog veel lekkerder: commerciële Limoncello is vaak erg zoet of synthetisch, en als je hem zelf maakt bepaal je precies wat er in gaat. Zodat jij straks ook een geheim familierecept hebt waar al je vrienden om smeken.

Nu zijn Sorrento-citroenen niet of nauwelijks verkrijgbaar in Nederland, maar eigenlijk is dat niet zo’n probleem. Met ‘gewone’ citroenen gaat het net zo goed; soms bevatten die wat minder olie of hebben ze dunnere schillen, maar dan gebruik je er gewoon wat extra! En in smaaktests wint zelfgemaakte Limoncello het regelmatig van echte Liquore di Limone di Sorrento P.G.I., de ‘officiële’ Limoncello uit Italië.

Trouwens, het staat je natuurlijk vrij om andere citrusvruchten te gebruiken, of te mengen (nog een geheim voor in jouw eigen Limoncello recept). Denk aan kumquat, limoen, sinaasappel, mandarijn of de beroemde aromatische ‘boeddha vinger‘.

Voordat je de Limoncello gaat drinken: eerst een paar uur in de vriezer. Laat die lange zomernachten maar komen.

39 Responses to “Over limoncello”

  1. Daan

    Vandaag mijn eerste batch van limoncello-maken.nl geproduceerd.
    Alles is perfect naar wens gegaan.
    Mijn complimenten voor de naar mij toegestuurde producten, mooie kwaliteit en heerlijke limoncello.
    Hartelijk dank

    Beantwoorden
  2. Barro

    Zojuist mijn eerste eigen gemaakte Limoncello geproefd! Dat overtrof alle verwachtingen!

    Heerlijk en lekkerder dan uit de winkel!

    Beantwoorden
    • De Likeurmeester

      Barro,
      Wat leuk om te horen! Onze slogan is ook niet voor niets…De allerlekkerste limoncello maak je zelf!
      Dan gaat dat middel pakket dat je besteld hebt, vast ook fantastisch zijn ;-)

      Beantwoorden
  3. Anita

    Beste Likeurmeester,

    Geweldig goed gelukt voor de 1e keer! Ben er heel blij mee en heb voor verjaardagen en andere verzonnen aangelegenheden nu 10 flesje, 250ml, ca 35%alc. met metalen etiket in gezellig aangeklede verpakking klaargezet om weg te geven…. Maaaaar, hoe, hoelang enz. kan ik het beste de flesjes met inhoud bewaren? :-)

    Beantwoorden
    • De Likeurmeester

      Beste Anita,

      Leuk om te horen dat u zo enthousiast bent! Na het openen van een fles limoncello vervliegen bepaalde smaakcomponenten waardoor, na een bepaalde tijd, de smaak verandert. Bewaart u de geopende fles heel lang, dan kunnen de smaakcomponenten met elkaar reageren, waardoor er ook een andere smaak ontstaat. Echter gelijk gebotteld en daarna ongeopend is de limoncello wel iets langer houdbaar, reken op tussen de vier en zes maanden.

      Beantwoorden
  4. Anita

    Beste Likeurmeester,
    Nog paar vraagjes:
    1. Constatering: na 1 dag is het mengsel in de flesjes 250ml niet ontmengd maar wel ong. 1-1,5 cm ‘(in)gezakt’ (in de hals)
    2. Elders gelezen: 1-2 wk zelfs 4wk emulsie laten rusten en dan pas ijskoud drinken, waarom?
    3. Hoe bereken je het alcoholpercentage?
    want
    4. Stijgt het alcoholpercentage nog extra door toevoeging van de suiker?
    bijv.: 0,9lt 98% alcohol/citroen, 1,5 lt suikerwater (mengsel van 1,6 lt water met 1kg kandij), verdeelt in 10 flesjes is …% ?? per flesje??
    Ik kom er ffies niet meer uit… ;-)

    En hartelijk dank voor de geboden mogelijkheid om deze lekkernij te kunnen maken!!

    Beantwoorden
    • De Likeurmeester

      Beste Anita,
      Dat de emulsie wat zakt, is normaal.
      Sommigen vinden dat de smaken beter in elkaar zijn opgenomen en wachten daarom wat langer. Je kunt het nu al wel drinken, de smaak zal er naar mijn idee niet minder om zijn. Doe hem een half uur voor serveren nog wel even in de vriezer, dan is hij het lekkerste.
      Het meten van alcohol in likeur is erg moeilijk omdat je dan precies moet weten hoeveel suiker erin zit (en zelfs dan is het in de meeste gevallen nog moeilijk). Je rekent dan de hoeveelheid alcohol om in 100% (dus bij 1L 96% reken je 960ml), en kijkt hoeveel dat op het totaal van het eindresultaat is: stel je hebt 2,6L Limoncello gemaakt met die 1L 96%, dan maakt dat 960/2600 = 37%. Met bovenstaande recept kom je op ongeveer 32% alcohol uit, en ongeveer 200 gram suiker per liter.
      Ik hoop hiermee je vragen te hebben beantwoord.

      Beantwoorden
  5. Richard

    Hallo volgens mij is drank met een percentage van 35% langer houdbaar dan 6 maanden zo niet jaren.

    Beantwoorden
    • De Likeurmeester

      Beste Richard,
      Dat klopt. Alleen met een natuurlijk product als limoncello, wordt de smaak naar verloop van tijd minder. Er worden geen alternatieve middelen aan toegevoegd om het langer consistent van smaak te houden.

      Beantwoorden
  6. Roberto

    Net prima geholpen met de bestelling van alles voor onze eigen eerste Limoncello ‘Workshop’, zodat we overmorgen zelf limoncello kunnen maken. Zin in!

    Beantwoorden
      • Roberto

        Het gisteren door mij bestelde pakket Limoncello groot (2,8L), werd vandaag keurig bezorgt zoals doorgegeven, tussen 15:00 en 17:00, stevig verpakt in een grote (zware) doos, waarin alle onderdelen nog eens goed apart verpakt waren. Bij het openmaken van de doos kwam de heerlijk citroenlucht me al tegemoet, dat wordt een feestje morgen!
        Bedankt!

        Beantwoorden
  7. Patrick

    Heb net mijn eerste brouwsel op de fles gedaan ,en het restje (lauw), meteen geproefd. Damn….. wat lekker!!!!Morgen de ijskoude proberen . Zie graag meer recepten tegemoet .

    Beantwoorden
  8. John

    Heb groene biologische citroenen gebruikt. Nu is de alcohol groen gekleurd.
    Wat kan ik eraan doen dat het geel wordt of gewoon lekker zijn gang laten gaan? Smaak zal volgens mij wel goed komen omdat tijdens de bereiding de citroensmaak in orde was.
    Wie heeft dit al meegemaakt?

    Beantwoorden
    • De Likeurmeester

      Beste John,
      Omdat het een natuurproduct betreft is de kleur soms anders. De groene kleur zou in dit geval blijven en niet geel worden. Als je het sap straks gebruikt bij het suikerwater, zou het misschien iets lichter kunnen worden (gezien het sap lichtgeel is).

      Beantwoorden
  9. Rene

    Had een vraagje betreft limoncello crème bewaren. Is het beter om nog onaangebroken flessen in de vriezer te bewaren of in koele voorraad kast,of maakt het niet uit met hoge alcohol percentage?

    Beantwoorden
    • De Likeurmeester

      Beste Rene,
      Als het water vervangen hebt door room zal het alcoholpercentage inderdaad hoog genoeg zijn en maakt het vrij weinig uit.
      Je kunt in principe de fles gewoon op een donkere en droge plek bewaren en half uurtje voor serveren even in de vriezer doen. Het is aan jou ;)

      Beantwoorden
      • Louis van der Ploeg

        Hallo JWM Smit,
        Ik heb het gemaakt met sinasappel en ook die smaakt geweldig. Wat je wel nog kunt doen om de smaak te intensiveren is van de gebruikte sinasappelen het sap invriezen in een ijsblokjes houder. En deze in je glas bij je drankje te doen.
        Hoop dat je hier iets aan hebt.
        Gr Louis van der Ploeg

        Beantwoorden
  10. Sylvia

    Hier ook de eerste flessen limoncello in de maak.
    Door omstandigheden is fase 1, de citroenschillen in de alcohol iets langer in de weckpot blijven staan. Kan dit een nadeel zijn voor de smaak?
    Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • De Likeurmeester

      Beste Sylvia,
      Dit is geen enkel probleem, je haalt zo juist extra smaak uit de schillen :) Geen zorgen dus!

      Beantwoorden
  11. Daphne

    Mijn limoncello is al 10 dagen aan t macereren alleen zaten er veel groene citroenen bij dus ziet behoorlijk groen uit. Zou ik evt. voorzichtig wat extra gele citroenschil nog bij kunnen doen tijdens de laatste 10 dagen om het wat meer gele kleur te kunnen geven.

    Beantwoorden
    • De Likeurmeester

      Dat kan natuurlijk altijd, gebruik dan wel biologische citroenen i.v.m. chemicaliën die op reguliere citroenen zitten. Overigens zegt de kleur niets over de smaak.

      Beantwoorden
  12. Ries Ligtvoet

    Beste Likeurmeester,

    Ik heb een 2 maanden geleden mijn eerste flessen mogen vullen en de Limoencello is heerlijk. Het valt mij op dat er een dun randje “groene aanslag” boven aan de Limoencello komt wat er een beetje raar uitziet. Kan ik dit op een af andere manier voorkomen.

    Ik verneem het graag van u.

    Met vriendelijke groeten,

    Ries

    Beantwoorden
    • De Likeurmeester

      Beste Ries,

      Begrijpelijk dat je het niet mooi vind, echter kan het weinig kwaad. Het gaat om een natuurproduct en dan kan zoiets soms ontstaan.

      Beantwoorden
  13. Ries Ligtvoet

    Beste Likeurmeester,

    Ik heb het gemaakt met jullie producten precies volgens het recept. nadat ik het heb gezeefd en gebotteld zat er een behoorlijk groene laag boven in de fles. Ik heb hierna alles nogmaals gezeefd door een traditioneel Melita koffiefilter zakje wat een prima resultaat gaf behalve dat er toch wat groene ‘aanslag’ kwam.

    Wellicht een tip om dit te voorkomen?

    Bij voorbaat dank.

    Ries

    Beantwoorden
    • De Likeurmeester

      Beste Ries,

      Waarschijnlijk is het gewoon olie wat boven komt drijven en met filteren blijft dat. Daarom denk ik dat minder citroenschillen gebruiken de enige oplossing is. Het is ook mogelijk dat deze citroenen gewoon extra sterk waren.

      Beantwoorden
  14. Louis van der Ploeg

    Beste likeurmeester,
    Ik heb jullie recept gevolgd voor het maken van Limoncello en ik kan niet ander zeggen : Boven verwachting!!!!!!
    Ik heb inmiddels ook het zelfde recept gebruikt voor sinasappel en ook deze is zeer positief beoordeeld door mijn “proef panel”.
    Nu heb ik echter een vraagje: ik heb de limocello gemaakt met kandijsuiker prima maar er gaat toch een relatief grote hoeveelheid suiker in en dat is voor mij als diabeet eigenlijk niet echt positief. Dus mijn vraag is kan dit ook met zoetstof als Canderell of stevia? ( Of vloek ik nu in de kerk? ) Weten jullie hoeveel gram kandij suiker overeenkomst met grammen stevia?
    Ik zou hier erg mee geholpen zijn om mijn lievelingsdrankje weer te kunnen maken. Ik hoop op een reactie.
    Met smakelijke groet,
    Louis

    Beantwoorden
    • De Likeurmeester

      Beste Louis,
      Dit kan zeker,gewoon de verhoudingen aanhouden suiker/stevia of zoetstof: 100gr op 1 gram.

      Beantwoorden
      • Martijn

        Beste Likeurmeester,

        Heerlijk de eerste ronde zelf gemaakte Limoncello. Na het proeven van deze lekkernij hadden we opnieuw een pakket besteld, zodat wij nu ook toekomen aan het laten proeven aan vrienden. Van de geschilde citroenen hebben we een heerlijke citroenlimonadesiroop gemaakt. Ook heerlijk! De schillen van de eerste ronde zijn deels ingevroren en deels gaan morgen in een cake. Alles kan gebruikt worden en dat is natuurlijk super!

        Beantwoorden

Reageer

  • (wordt niet gepubliceerd)

XHTML: Je kunt de volgende HTML-tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>