Over limoncello

Op een zinderende zomeravond, als je aan het genieten bent van de laatste zonnestralen op je gezicht, is Limoncello het perfecte drankje. IJskoud uit de vriezer, zoet en perfect fris, vandaag hoef je niets meer! In Italië weten ze precies wat nodig is voor een lome warme na-avond. Niet alleen perfect voor zomeravonden trouwens, maar ook de rest van het jaar, bijvoorbeeld als geheim ingrediënt in cake, taart of gemengd door roomijs.

Van oorsprong komt Limoncello uit Sorrento, de streek rond Napels, waar hij wordt gemaakt met speciale ‘Sorrento citroenen’ van het ras ‘Femminello St. Teresa’. De schillen (of rasp) van deze citroenen wordt op zuivere alcohol gezet, waardoor alle smaakstoffen (en de gele kleur) loskomen. De ’tinctuur’ die zo wordt verkregen wordt vervolgens aangelengd met water en suiker, tot een alcohol percentage van rond de 30%.

Zoals bijna met alles uit Italië heeft iedere familie het beste recept, en zal niemand je ooit het geheim vertellen. Geeft ook niet, want jouw eigen recept is nog veel lekkerder: commerciële Limoncello is vaak erg zoet of synthetisch, en als je hem zelf maakt bepaal je precies wat er in gaat. Zodat jij straks ook een geheim familierecept hebt waar al je vrienden om smeken.

Nu zijn Sorrento-citroenen niet of nauwelijks verkrijgbaar in Nederland, maar eigenlijk is dat niet zo’n probleem. Met ‘gewone’ citroenen gaat het net zo goed; soms bevatten die wat minder olie of hebben ze dunnere schillen, maar dan gebruik je er gewoon wat extra! En in smaaktests wint zelfgemaakte Limoncello het regelmatig van echte Liquore di Limone di Sorrento P.G.I., de ‘officiële’ Limoncello uit Italië.

Trouwens, het staat je natuurlijk vrij om andere citrusvruchten te gebruiken, of te mengen (nog een geheim voor in jouw eigen Limoncello recept). Denk aan kumquat, limoen, sinaasappel, mandarijn of de beroemde aromatische ‘boeddha vinger‘.

Voordat je de Limoncello gaat drinken: eerst een paar uur in de vriezer.

97 reacties to “Over limoncello”

  1. Patrick

    Ik vraag mij af wat het verschil in resultaat is bij gebruik van kandij-, kristal- of bijvoorbeeld witte basterd suiker? Heb mijn eerste batch gemaakt op de camping in Italië

    Beantwoorden
    • De Likeurmeester

      Beste Patrick, je zult subtiele smaakverschillen hebben. Maar daarbij moet gezegd dat elke limoncello, subtiel van smaak kan verschillen. Citroenen zijn ook niet altijd consistent in smaak 😉

      Beantwoorden
    • Remco

      Beste, ik maak al enige tijd limoncello maar met mijn laatste batch is wat vreemds aan de hand. Een 8 tal flessen vertonen een soort alg in de limoncello. De flessen staan donker en zijn gebotteld in schone flessen. Is de limoncello nog goed of is het mogelijk beschimmeld? Weet jij daar iets van? Ik vind er online geen informatie over. Ben benieuwd naar je reactie. Gr Remco

      Beantwoorden
      • De Likeurmeester

        Beste Remco,
        De limoencello is vermoedelijk niet beschimmeld. Dit is denk ik iets citroenolie wat bovenkomt drijven en aan de hals van de fles gaat zitten. Het kan geen kwaad. Een andere optie is dat de gebruikte citroenen een wax/schellak laagje hadden, dat kun je terug zien in de limoncello.

        Beantwoorden
  2. Jeroen

    Beste likeurmeester. Ik heb het volgende probleem. Mijn limoncello bevriest bij -18. Nu lijkt in eerste instantie dat het alcoholpercentage te laag is maar kan hier ook een andere oorzaak voor zijn? Ik doorloop de volgende stappen.

    1. Schillen in alcohol (96%) voor 4 weken in een afgesloten weckpot
    2. Alcohol zefen
    3. Suikerwater maken en afgekoeld vermengen met de alcohol.
    4. Verhouding is 250ml alcohol, 400 ml water, 150gr suiker. Dit zou een alcholpercentage van +/- 37% moeten zijn. Wellicht dat er in het proces nog wat alcohol verloren gaat maar volgens mij moet ik dan rond de 30% blijven zitten.

    Ik hoor graag je reactie!

    Beantwoorden
    • De Likeurmeester

      Beste Jeroen,
      Om eerlijk te zijn weet ik ook niet zo goed wat er aan de hand is. -18 is best fors, het zou kunnen gebeuren dat er bij een sterke en/of zoete limoncello dan ijsvlokken in komen. Dit durf ik niet met 100% zekerheid te zeggen.

      Beantwoorden
  3. Roberto

    Pakket gisteren ontvangen. Ga er kleine flesjes limoncello van maken als aandenken voor het bezoek van mijn dochters bruiloft. 2 jaar geleden al eerder van jullie een pakket cadeau gehad en de limoncello was heerlijk.

    Beantwoorden
  4. Iefke kolthof

    Goedemorgen,
    Wij hebben ook de limoncello gemaakt, het pakket gekocht bij jullie, echt heeeeeel lekker, maar de nasmaak is wat bitter, en ja we hebben de citroen dun geschild met een dunschiller zonder dat witte in de alcohol gedaan 3weken laten staan, maar hoe krijgen we dat bittertje er nu uit??? We horen graag van u.

    Beantwoorden
    • De Likeurmeester

      Beste Iefke,
      Allereerst leuk om te horen dat je enthousiast bent!
      Het bittertje kun je opvangen door wat vers citroensap toe te voegen, dan krijg je een zuurtje erbij wat de bitterheid wat vervaagt. Of je zou hem nog iets kunnen verdunnen.
      succes!

      Beantwoorden
  5. toos huizing

    beste likeurmeester, wij maken met regelmaat zelf limoncello, maar wat is de beste periode dat de citroenschillen in het donker in de alcohol staan, zit er een maximum tijd aan ? met vriendelijke groeten
    Toos Huizing

    Beantwoorden
    • De Likeurmeester

      Beste Toos,
      Er zit geen maximum aan en voor ieder is het weer verschillend. Maar in 2-3 weken heb je voldoende citroenolie in 96% alcohol kunnen oplossen om een lekkere limoncello te maken 😉

      Beantwoorden
        • De Likeurmeester

          Beste Erik, hoe langer het staat hoe meer olie opgelost kan worden. In principe is na 2 weken al ruim voldoende opgelost, dat je al een goede limoncello kan maken. Het smaak verschil zal na meer weken subtiel anders zijn.

          Beantwoorden

Reageer

  • (wordt niet gepubliceerd)

XHTML: Je kunt de volgende HTML-tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>