Op een zinderende zomeravond, als je aan het genieten bent van de laatste zonnestralen op je gezicht, is Limoncello het perfecte drankje. IJskoud uit de vriezer, zoet en perfect fris, vandaag hoef je niets meer! In Italië weten ze precies wat nodig is voor een lome warme na-avond. Niet alleen perfect voor zomeravonden trouwens, maar ook de rest van het jaar, bijvoorbeeld als geheim ingrediënt in cake, taart of gemengd door roomijs.
Van oorsprong komt Limoncello uit Sorrento, de streek rond Napels, waar hij wordt gemaakt met speciale ‘Sorrento citroenen’ van het ras ‘Femminello St. Teresa’. De schillen (of rasp) van deze citroenen wordt op zuivere alcohol gezet, waardoor alle smaakstoffen (en de gele kleur) loskomen. De ’tinctuur’ die zo wordt verkregen wordt vervolgens aangelengd met water en suiker, tot een alcohol percentage van rond de 30%.
Zoals bijna met alles uit Italië heeft iedere familie het beste recept, en zal niemand je ooit het geheim vertellen. Geeft ook niet, want jouw eigen recept is nog veel lekkerder: commerciële Limoncello is vaak erg zoet of synthetisch, en als je hem zelf maakt bepaal je precies wat er in gaat. Zodat jij straks ook een geheim familierecept hebt waar al je vrienden om smeken.
Nu zijn Sorrento-citroenen niet of nauwelijks verkrijgbaar in Nederland, maar eigenlijk is dat niet zo’n probleem. Met ‘gewone’ citroenen gaat het net zo goed; soms bevatten die wat minder olie of hebben ze dunnere schillen, maar dan gebruik je er gewoon wat extra! En in smaaktests wint zelfgemaakte Limoncello het regelmatig van echte Liquore di Limone di Sorrento P.G.I., de ‘officiële’ Limoncello uit Italië.
Trouwens, het staat je natuurlijk vrij om andere citrusvruchten te gebruiken, of te mengen (nog een geheim voor in jouw eigen Limoncello recept). Denk aan kumquat, limoen, sinaasappel, mandarijn of de beroemde aromatische ‘boeddha vinger‘.
Voordat je de Limoncello gaat drinken: eerst een paar uur in de vriezer.
Beste likeurmeester,
1e batch is klaar. 2,6 liter heerlijke limoncello. Maar….. mijn vrouw vindt de smaak heerlijk, maar toch nog te scherp qua alcohol. Er zit zeg maar, een scherp kantje aan. Op welke manier, buiten water toevoegen, kan ik de smaak zoveel mogelijk behouden maar toch het scherpe kantje er een beetje vanaf halen?
Alvast bedankt.
Met vriendelijke groet,
Dannis
Ps. Prachtig zoals de producten zijn verpakt en de kwaliteit ervan. Mijn complimenten. Enne… chocolaatjes waren lekker, waarvoor dank ?
Beste Dannis,
Wat misschien kan helpen is om wat vers citroensap toe te voegen, dan krijg je er een zuurtje bij. Dat kan het scherpe kantje wat naar de achtergrond doen verdwijnen. Zelf doe ik het ook, niet volgens officieel recept. Maar wel ontzettend lekker 🙂
Goedenavond ik heb met hulp van uw adviezen 3 liter flessen limoncello gemaakt. Die krijg ik dus nooit in 6 maanden leeg. Om de kwaliteit te behouden moet ik dan alle flessen in de diepvries leggen? Hartelijke groeten Else de Jong
Beste Else,
De flessen hoeven echt niet allemaal in de vriezer. Zet ze op een donkere, droge (en koele) plek, dan gaat dat het minst ten koste van de smaak.
Succes! 😉
Beste likeurmeester,
In uw recept staan biologische citroenen vermeld. Nu heb ik een partijtje sorrento citroenen uit Italie meegenomen en die zijn een stuk groter en zwaarder dan gewone in Nederland verkrijgbare biologische citroenen. Als ik uw recept wil volgen, hoeveel sorrento citroenen kan ik dan het beste gebruiken? Alvast bedankt.
Beste Ingrid,
Dat ligt aan het formaat, schat in hoeveel ‘normale’ citroenen in een sorrento zouden gaan. Ik gok 1,5 Dus bij een recept van 10 citroenen, kun je er 7 doen bijvoorbeeld. Het luistert niet super nauw 😉
Succes!
Beste Likeurmeester,
Ik ben Limomcello aan het maken, nu wil ik een hoeveelheid water vervangen door citroensap. Hoeveel citroensap kan ik gebruiken.
Beste Jolanda,
Dat is aan jou..je zou 50/50 kunnen doen. Dus halve hoeveelheid water aangevuld met halve hoeveelheid sap.
Beste Likeurmeester,
Ik heb twee liter 96% alcohol iets meer dan twee weken staan, heb voldoende flessen (ga ze ook weggeven), alleen… hoe maak je die nou goed schoon?
Alvast bedankt!
Beste Carolien,
Ligt eraan wat er in de flessen heeft gezeten…Je zou ze met afwasmiddel kunnen schoonmaken en daarna goed naspoelen. Dat je de fles een paar keer goed schud..
Mijn bierflessen maakte ik schoon met 2 gram sulfiet en 4 gram citroenzuur per liter water. Daarna goed omspoelen en je kan bottelen.
Je kan ook van die tabletten gebruiken die verkocht worden voor het schoonmaken van een kunstgebit: lauw tot warm water in de fles, tablettoevoegen en een tijdje laten staan. Schudden en goed naspoelen.