Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.
Dit bericht op Instagram bekijken
Limoncello
Ingredienten:
Instructies:
- Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
- Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
- Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
- Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
- Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
- Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
- Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
- Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
- Salute!
Ennn nog een aparte vraag 🙂
Jij zegt 2-3 weken 10 citroenen op 1L alcohol (96%) laten maceren. Ik schil de citroenen met een mandoline, dus de schillen zijn ook een stuk fijner dan wanneer het met een aardappelschilmesje gedaan wordt. Wat gebeurt er als dit langer wordt (bijvoorbeeld 5 weken). Ik dacht iets te lezen over dat het dan bitter wordt? Of dat de alcohol oververzadigd raakt?
Dus wat gebeurt er als je de schillen langer dan 3 weken laat maceren?
Alvast bedankt!
Langer dan 3 weken macereren kan inderdaad leiden tot een bittere smaak door de extractie van ongewenste bitterstoffen uit de pith. De schillen van citroenen bevatten naast de aromatische oliën ook bitterstoffen, voornamelijk in de witte, bittere pith (albedo) onder de schil. Als je de schillen langer laat macereren, kunnen deze bitterstoffen in de alcohol terechtkomen. Om dit te voorkomen, wordt meestal een maceratietijd van 2-3 weken aanbevolen, afhankelijk van de dikte van de schillen en de gewenste smaakintensiteit. Door regelmatig te proeven, kun je de optimale maceratietijd voor jouw limoncello bepalen.
Hoi Likeurmeester,
Wat een ontzettend waardevolle website heb je! Ik ben zelf ook lekker aan het experimenteren met smaken en dan voornamelijk met mijn suikerwater, want ik heb gemerkt dat ik hier het beste invloed heb op de smaak en sterkte.
Ik ondervind soms nog wel eens problemen met wat viezigheid in mijn flessen. Er komt dan een romig bruin/groen laagje op drijven. Dit filter ik er dan uit met een keukenpapiertje, maar dan komt het daarna weer terug… Is dit schimmel? Gisting? Heb jij hier ervaring mee?
– Ik heb het 1x eerder gehad toen ik honing toevoegde ipv simple syrup, dus heb daarna honing nooit meer gebruikt.
– Ik gebruik 96% pure alcohol.
– Ik gebruik onbehandelde sinaasappels/citroenen uit Valencia.
– Ik gebruik Rietsuiker ipv heldere kristalsuiker. Misschien ligt het daar aan? Maar ik heb dit ook heel vaak zonder problemen gebruikt. (verhouding 600 gr suiker op 1L water).
– Flessen zijn goed schoongemaakt met soda en kokend water.
– Ik kook in mijn eigen keuken, dus kans op kruisbesmetting is aanwezig. Ik maak alles wel schoon van tevoren.
– Ik bewaar de flessen in de berging, dus iets lager dan kamertemperatuur.
Ik ben heel benieuwd!
Het klinkt alsof je veel aandacht besteedt aan je limoncello en dat is fantastisch! De problemen die je beschrijft kunnen verschillende oorzaken hebben. Laten we de mogelijke oorzaken en oplossingen doorlopen:
Mogelijke oorzaken en oplossingen:
Schimmel:
Oorzaak: Schimmel kan groeien als er een voedingsbodem (zoals suiker) en vocht aanwezig is, vooral bij lage alcoholpercentages.
Oplossing: Zorg ervoor dat je suikerwater goed gekookt wordt voordat je het toevoegt aan de alcohol om eventuele schimmelsporen te doden. Let ook op de hygiëne tijdens het bottelen.
Gisting:
Oorzaak: Als er nog actieve gisten in je honing zaten, kunnen deze de suiker in alcohol omzetten en daarbij CO2 en soms vreemde smaken produceren.
Oplossing: Gebruik gepasteuriseerde honing of kook het suikerwatermengsel goed door. Het gebruik van pure alcohol (96%) zou normaal gesproken eventuele gisten moeten doden, maar als je suikerwater niet goed gekookt is, kunnen er toch gisten in overleven.
Onbehandelde sinaasappels/citroenen:
Oorzaak: Zelfs onbehandelde citrusvruchten kunnen natuurlijke gisten en bacteriën op hun schil hebben.
Oplossing: Was de vruchten grondig met warm water en eventueel een beetje azijn voordat je de schillen gebruikt.
Rietsuiker:
Oorzaak: Rietsuiker kan meer onzuiverheden bevatten dan geraffineerde kristalsuiker, wat de kans op vervuiling kan vergroten.
Oplossing: Probeer eens een batch met geraffineerde suiker om te zien of het probleem zich dan nog voordoet. Als je per se rietsuiker wilt gebruiken, zorg dan dat het suikerwater goed kookt.
Flessen en hygiëne:
Oorzaak: Onvoldoende gereinigde flessen of kruisbesmetting tijdens het proces.
Oplossing: Steriliseer de flessen goed door ze na het reinigen met soda en kokend water ook even in een oven te plaatsen (ongeveer 15 minuten op 120°C). Zorg ervoor dat je keuken goed schoon is en dat je steriele handschoenen draagt tijdens het bottelen.
Opslag:
Oorzaak: Opslag op een verkeerde temperatuur kan de groei van ongewenste micro-organismen bevorderen.
Oplossing: Bewaar de flessen op een koele, donkere plek, idealiter in de koelkast, vooral als je merkt dat er vaker vervuiling optreedt.
Samenvattend:
Zorg voor een goede kooktijd van je suikerwater.
Overweeg het gebruik van gepasteuriseerde honing of gewoon kristalsuiker.
Was je citrusvruchten grondig.
Steriliseer je flessen beter.
Bewaar je limoncello op een koelere plek.
Ik hoop dat deze tips je helpen om een schonere en meer consistente limoncello te maken. Veel succes met je experimenten!
Beste, ik ben fout geweest en de alcohol samen met de citroenschil en het water in de distileer pot gedaan .
komt dit nog goed als ik het na 2 a 3 weken verder afwerk ?
Ik raad je aan om het proces voort te zetten zoals je van plan was, en na 2-3 weken de mix te filteren zoals je normaal zou doen. Voeg dan suiker toe en laat het nog een tijdje rusten voordat je het proeft. Het eindresultaat dan wel iets minder geconcentreerd zijn dan normaal, maar het zou nog steeds een smakelijke limoncello kunnen opleveren.
Hartelijk dank ! ! Probeer ik 👍🏽
Heerlijk recept! Al vaak gemaakt, maar…nu wil ik ook een fles maken onder de 15%, weet je daar misschien een recept voor? Ik ging zelf een beetje rekenen maar kwam er niet uit 😉
Je kunt de hoeveelheid alcohol door 3 delen, en wel dezelfde verhoudingen verder aanhouden.
Owww dat is ook nog een idee, dankjewel. Ik dacht zelf jouw recept met 5 liter water en iets meer citroenen en suiker 😊 of is dat echt een dom idee 🫣
Of de andere ingrediënten keer 3 doen? Dus:
1 liter alcohol
30 citroenen
1.8 kilo suiker
4,8 liter water
Hoi! Kunt u mij ook vertellen als ik de alcohol door 3 deel op hoeveel procent alcohol ik dan uit kom?
Heeft de limoncello, die klaar is , nog tijd nodig om “te rusten”. Of kan je gelijk als het gekoeld is, gaan genieten van dit heerlijke zomerse drankje?
Nee, het is direct klaar om te drinken als hij gekoeld is 🙂