De allerlekkerste limoncello

Tip! Op zaterdag 7 juni 2025 is de Sip & Zest Wijnproeverij & Limoncello-workshop in samenwerking met Proef Rieti! Dompel je onder in Italiaanse wijnen, hapjes en limoncello. Wijnexpert Jaime van Proef Rieti vertelt persoonlijke verhalen over de wijnboeren waar zij de lekkerste wijnen van importeert. Daarna maak je met Roxanne van De Likeurmeester het begin van je eigen limoncello en ga je met alle benodigdheden naar huis. Datum: zaterdag 7 juni 2025 Tijd: 14.00 uur – 16.30 uur Locatie: Amersfoort Kosten: €75,- p.p. Meld je vandaag nog aan!

Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Likeurmeester (@delikeurmeester)

Limoncello

Hoeveelheid: 4 flesssen (70cl)Voorbereiding: Kooktijd: Totaal:


Ingredienten:

Instructies:

  1. Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
  2. Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
  3. Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
  4. Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
  5. Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
  6. Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
  7. Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
  8. Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
  9. Salute!

Gepubliceerd op door

688 reacties to “De allerlekkerste limoncello”

  1. BG

    Heb het recept gevolgd.
    Nu is bij het drinken de eerste smaak citroen, dit veranderd snel in sterke alcohol smaak en bij doorslikken lijkt het suikerwater.
    Enig idee hoe dit kan?

    • De Likeurmeester

      Beste BG,
      Limoncello is een drankje waarvan de smaak sterk kan variëren, afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en perceptie. Het is mogelijk dat de intense alcohol-smaak die je hebt ervaren voor sommigen iets te dominant kan zijn, terwijl anderen het juist verfrissend en aangenaam vinden. De verhoudingen van de ingrediënten kunnen ook een rol spelen bij het bereiken van de gewenste balans tussen citroen, alcohol en zoetheid. Daarnaast kan de mate van rijping van de limoncello ook invloed hebben op de uiteindelijke smaak. Sommige mensen geven er de voorkeur aan om het mengsel langer te laten rusten om de smaken beter te laten mengen, terwijl anderen liever een kortere rijpingstijd hebben voor een meer uitgesproken citroensmaak. Als je bereid bent om het nog een keer te proberen, zou ik je willen aanmoedigen om te experimenteren met de verhoudingen van de ingrediënten en de rijpingstijd, zodat je een limoncello kunt creëren die beter aan je smaakvoorkeuren voldoet. Als je verdere vragen hebt of als er iets is waarmee we je kunnen helpen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan klaar om te helpen en hopen dat je uiteindelijk kunt genieten van je zelfgemaakte limoncello!

  2. Carlos

    Beste,
    Ik zou dit eens willen proberen met pompelmoes maar heeft u er een idee van hoeveel vruchten ik moet gebruiken voor 1 liter alcohol?
    Alvast bedankt voor het antwoorden.

    • De Likeurmeester

      Beste Carlos,
      Ik zou rekenen op 5/6 pompelmoes doen. Beetje afhankelijk van de grootte.

  3. Olivier

    Hij is iets te pittig in alcohol. Kan je nadien nog verdunnen? Heb me vergist en ik deed 1.5l en 500gr suiker ipv 600gr en 1.6l

    • De Likeurmeester

      Beste Olivier,
      Het is zeker mogelijk om nadien nog te verdunnen. Probeer eerst andere een kleinere hoeveelheid 😉

  4. Floris

    Beste Likeurmeester,
    Zou u eventueel ook een recept hebben voor kersenlikeur? Wij maken nu een aantal jaar dit als kerstcadeautjes en dachten misschien wat anders te doen!

  5. Lisanne

    Hallo likeurmeester!

    Ik zou graag rode peper en gember willen toevoegen. Wanneer is dat het best om te doen en heb je een idee over de hoeveelheid? Het mag een lekker pitje hebben maar moet natuurlijk geen sambal hitte krijgen. En ik overweeg verse rode peper of zou gedroogd beter zijn?
    Ik hoop dat je me verder kunt helpen! Alvast bedankt!

    • De Likeurmeester

      Beste Lisanne,
      Leuk idee!
      Voor een recept van 1L zuivere alcohol zou ik beginnen met 1 gemiddelde rode peper en 5cm gember (niet te dik stuk). Je zou in kleinere hoeveelheden kunnen experimenteren. Bijvoorbeeld 250 ml alcohol met klein stukje gember en klein beetje peper. Ik zou het gelijktijdig met de schillen erbij doen. En verse peper is altijd beter dan gedroogd. Succes!
      Ik hoor graag hoe het resultaat is.