De allerlekkerste limoncello

Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Likeurmeester (@delikeurmeester)

Limoncello

Hoeveelheid: 4 flesssen (70cl)Voorbereiding: Kooktijd: Totaal:


Ingredienten:

Instructies:

  1. Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
  2. Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
  3. Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
  4. Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
  5. Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
  6. Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
  7. Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
  8. Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
  9. Salute!

Gepubliceerd op door

688 reacties to “De allerlekkerste limoncello”

  1. De Likeurmeester

    Uiteraard! In de praktijk komt dat op hetzelfde neer. Wel opletten dat het alcohol is die geschikt is voor consumptie.

  2. nona

    Hallo ff een vraag hoe kan ik meten hoeveel alcohol in likeur of wijn zit en als het een meetapparaat is waar kan ik die kopen

    • De Likeurmeester

      Het meten van alcohol in likeur is erg moeilijk omdat je dan precies moet weten hoeveel suiker erin zit (en zelfs dan is het in de meeste gevallen nog moeilijk). Voor wijn zijn er wel meetapparaten, maar daarbij geldt om dezelfde reden dat dit nooit echt nauwkeurig is. Voor de likeur kun je het ’t beste bepalen aan de hand van het recept. Je rekent dan de hoeveelheid alcohol om in 100% (dus bij 1L 96% reken je 960ml), en kijkt hoeveel dat op het totaal van het eindresultaat is: stel je hebt 2,6L Limoncello gemaakt met die 1L 96%, dan maakt dat 960/2600 = 37%. Voor een meetapparaat kun je kijken bij brouwmarkt, die hebben verschillende apparaten (de meeste vereisen echter dat er geen suiker in de te meten vloeistof zit!).

      • Linda

        Hallo likeurmeester,

        Wij komen niet helemaal uit het berekenen van het alcohol percentage. Ik heb een recept gebruikt met 500 ml alcohol en 800 ml suikerwater. Als ik de berekening volg als hierboven dan heb ik heel weinig alcohol percentage. Kun je me helpen?

        • De Likeurmeester

          Beste Linda
          Het handigste is de volgende berekening: jouw eind product is als ik het goed begrijp 1280ml.
          500*0.96/1280=0.375 Dus dan kom je op een verhouding van 37,5% uit.

          • De Likeurmeester

            Het niveau zakt iets door de alcohol en suiker oplossen in water, vandaar 😉

        • Charlotte

          Wij hebben limoncello gemaakt maar nu overheerst de alcohol heel sterk in smaak. Hoe kan ik dit oplossen? Door suiker of water toe te voegen?

          • De Likeurmeester

            Beste Charlotte,
            Ik adviseer altijd me kleine hoeveelheid te testen en te verdunnen met (suiker)water. Als je dan de juiste verhoudingen hebt gevonden, kun je de rest ook zo doen 🙂

      • Eefje

        Zou jedit recept ook sous-vide kunnen maken om het macereren te bespoedigen? Met limoncello van wodka kan dit wel op 57 graden. Kan dat ook met 96% alcohol?

        • De Likeurmeester

          Beste Eefje,
          Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd maar zie geen reden waarom dit met 96% anders zou zijn dan bij 40%. Je zou 2 batches kunnen maken om te kijken of er ook smaakverschillen optreden.

        • Herman

          Eefje heb je je limoncello inmiddels sous vide gemaakt en zo ja kun je je ervaring dan hier delen?

      • Matjas

        Beste Likeurmeester,
        Betreft het meten van alcohol, theoretisch heb je wel gelijk maar er blijft ook alcohol achter in de schillen.
        Ik heb zelf apparatuur om alcohol te meten. Heb laatst Limoncello gemaakt, heb de schillen in een 70% alcohol oplossing gedaan en na het macereren was het alc% 62 %

        • Anne

          Wij zouden graag de limoncello maken als doopsuiker. Hoe kunnen we deze dan best bewaren? Mag dit uit de vriezer of koelkast?

          Alvast bedankt

          • De Likeurmeester

            beste op een donkere koele plek, kelder, koelkast of vriezer kan allemaal. Succes!

  3. Lina

    Mijn eerste Limoncello gemaakt en hij is heerlijk.tip: de overgebleven citoenschillen kun je in keukenmachine fijn malen ( tot de consistentie van grof zand) en mengen met een gelijke hoeveelheid suiker. Heerlijke citroensuiker is het resultaat, te gebruiken in appeltaartvulling of in ander gebak en toetjes.

    • Mieke Detilloux

      Ik snijd ± 3cm vh bovenste en onderste deel vd citroenen: invriezen en gebruiken in sausen (zelfs voor mousselinesaus!) en visbereidingen. De rest in schijfjes, ook invriezen en als ijsblokje/smaakblokje in dranken.

  4. Jan Willems

    Goede morgen,
    Ik lees in bovenstaande reacties dat er iemand glycerol of glycerine toevoegd om de Limoncello stroperiger te maken. Klopt dat en in welke stadium doe je dat ? Mag de glycerol mee “rijpen” of voeg je pas toe als je hem op flessen trekt ?
    Dank bij voorbaat voor uw antwoord,
    Mvg
    Jan

    • De Likeurmeester

      Om te zorgen dat er nog zoveel mogelijk ‘ruimte’ voor smaak uit de citroenschillen is tijdens het rijpen, kun je het beste alle extra toevoegingen pas achteraf doen. Je maakt dan optimaal gebruik van de oplos-eigenschap van de alcohol.

  5. Leo Schildkamp

    Wat doen jullie met de resten van de citroenen?
    Kan er ook citroensap in de limoncello?
    Wat doen de fabrieken met de citroenen/sap?
    Kan ik kraanwater gebruiken of is bronwater beter?

    • De Likeurmeester

      Citroensap in de limoncello vind ik persoonlijk erg lekker: je geeft hem daarmee een extra frisse kick. Omdat er een paar weken tussen het schillen van de citroenen en het mengen van de limoncello zit vries ik de citroensap daarom in als ijsblokjes (=gemakkelijker doseren). Bij het maken van de siroop kun je die er dan door mengen, koelt deze gelijk iets sneller af. Voor een gelijkblijvend alcoholgehalte gebruik je dan iets minder water.

      Wat betreft kraanwater of bronwater: bij limoncello maakt dat eigenlijk niet zoveel uit. Bij heldere likeuren wordt het soms gedaan omdat anders bij het verdunnen van de alcoholoplossing de likeur troebel wordt. Omdat dat bij Limoncello ook met bron of zelfs gedestilleerd water krijgt, maakt het niet zoveel uit.

      • Jessica

        Hoeveel citroensap doe je er dan in? Sap van alle citroenen?

        • De Likeurmeester

          In het bovenstaande recept (10 citroenen op een liter alcohol), kun je zeker het sap van 3 citroenen doen. Meer kan ook wel, maar het is persoonlijke smaak, dus probeer en proef!

      • Fenna

        Ik heb je recept gemaakt en 5 weken later hebben we vandaag alles in flesjes gedaan. Precies aan het recept gehouden maar vinden de alcohol wel heel heftig aanwezig. Vooral nadat je hebt doorgeslikt? Zijn niet van die doorgewinterde drinkers 🤣, wat raadt jij aan om het net ff iets minder ‘scherp’ te krijgen? Hoop dat je me een tip kunt geven!

        • De Likeurmeester

          Het is begrijpelijk dat de intensiteit van de alcohol in de limoncello wat overweldigend kan zijn, vooral als je niet gewend bent aan sterke dranken. Gelukkig zijn er enkele dingen die je kunt proberen om de scherpte van de limoncello te verminderen:

          Verdunnen met water:
          Voeg wat gedestilleerd water toe aan de limoncello om de alcoholconcentratie te verminderen. Begin met kleine hoeveelheden en proef na elke toevoeging om ervoor te zorgen dat de smaak nog steeds naar wens is. Voeg langzaam water toe totdat je de gewenste zachtheid bereikt.
          Suikersiroop toevoegen:
          Bereid een suikersiroop door gelijke delen suiker en water te verwarmen totdat de suiker volledig is opgelost. Laat het afkoelen en meng het dan met de limoncello. Suiker kan helpen om de scherpte van de alcohol te verzachten.
          Extra infusie met citroenschil:
          Als de limoncello nog steeds te scherp is na het verdunnen, kun je overwegen extra citroenschil toe te voegen en het mengsel nog een paar dagen te laten infuseren. Dit kan de citrussmaak versterken en de scherpte verminderen.
          Langer laten rusten:
          Soms heeft limoncello gewoon wat meer tijd nodig om te verzachten. Laat de flessen nog een paar weken rusten en proef dan opnieuw. De smaken hebben de neiging om in de loop van de tijd te stabiliseren.

          Onthoud dat het aanpassen van zelfgemaakte dranken een kwestie van persoonlijke smaak is, dus pas de bovenstaande suggesties naar eigen voorkeur aan. Proef regelmatig om ervoor te zorgen dat je de gewenste balans vindt tussen citrussmaak en alcoholsterkte. Veel plezier met het experimenteren!

      • Jacky

        Limoncello onderdelen net gemengd, iets andere verhoudingen,maar smaakt goed. Zeker voor de eerste keer! Je krijgt het er lekker warm van 😉. Kan ik nog iets met de ondertussen droge citroenschillen. Ze ruiken niet verkeerd, beetje zonde om weg te gooien als ik ze nog ergens voor kan gebruiken.

        • De Likeurmeester

          Geweldig om te horen dat je limoncello goed gelukt is! Er zijn verschillende creatieve en praktische manieren om de droge citroenschillen te gebruiken. Hier zijn enkele suggesties:
          Citroen Suiker: Maal de droge schillen fijn en meng ze met suiker. Dit geeft een heerlijke citroensmaak aan thee, desserts, of gebak.
          Citroen Zout: Maal de schillen en meng ze met zout. Dit kan worden gebruikt als een smaakmaker voor vis, kip, of salades.
          Citroen Extract:Plaats de droge schillen in een pot en vul deze met wodka of een andere neutrale alcohol. Laat het een paar weken trekken om een zelfgemaakte citroenextract te maken dat je in bakrecepten kunt gebruiken.
          Potpourri: Meng de droge citroenschillen met andere gedroogde kruiden, bloemen, en specerijen zoals kaneel en kruidnagel om een geurige potpourri te maken.
          Citroenazijn: Voeg de schillen toe aan een fles witte azijn en laat het een paar weken trekken. Deze citroenazijn kan gebruikt worden als een natuurlijk schoonmaakmiddel of in saladedressings.
          Thee of Infusie: Gebruik de schillen om thee te maken door ze te laten trekken in heet water. Je kunt ook andere kruiden toevoegen zoals munt of gember voor extra smaak.
          Kruidenzakjes voor in de kast: Plaats de schillen in kleine stoffen zakjes en leg ze in je kledingkast. Ze geven een frisse geur en kunnen motten helpen afweren.
          Scrub: Meng de gemalen schillen met suiker en kokosolie om een zelfgemaakte lichaams- of handenscrub te maken.
          Citroenolie: Voeg de schillen toe aan een pot met olijfolie en laat het een paar weken staan. De olie krijgt een subtiele citroensmaak en kan gebruikt worden in salades en bij het koken.
          Door de schillen op deze manieren te hergebruiken, kun je optimaal profiteren van hun heerlijke geur en smaak!