Over limoncello

Op een zinderende zomeravond, als je aan het genieten bent van de laatste zonnestralen op je gezicht, is Limoncello het perfecte drankje. IJskoud uit de vriezer, zoet en perfect fris, vandaag hoef je niets meer! In Italië weten ze precies wat nodig is voor een lome warme na-avond. Niet alleen perfect voor zomeravonden trouwens, maar ook de rest van het jaar, bijvoorbeeld als geheim ingrediënt in cake, taart of gemengd door roomijs.

Van oorsprong komt Limoncello uit Sorrento, de streek rond Napels, waar hij wordt gemaakt met speciale ‘Sorrento citroenen’ van het ras ‘Femminello St. Teresa’. De schillen (of rasp) van deze citroenen wordt op zuivere alcohol gezet, waardoor alle smaakstoffen (en de gele kleur) loskomen. De ’tinctuur’ die zo wordt verkregen wordt vervolgens aangelengd met water en suiker, tot een alcohol percentage van rond de 30%.

Zoals bijna met alles uit Italië heeft iedere familie het beste recept, en zal niemand je ooit het geheim vertellen. Geeft ook niet, want jouw eigen recept is nog veel lekkerder: commerciële Limoncello is vaak erg zoet of synthetisch, en als je hem zelf maakt bepaal je precies wat er in gaat. Zodat jij straks ook een geheim familierecept hebt waar al je vrienden om smeken.

Nu zijn Sorrento-citroenen niet of nauwelijks verkrijgbaar in Nederland, maar eigenlijk is dat niet zo’n probleem. Met ‘gewone’ citroenen gaat het net zo goed; soms bevatten die wat minder olie of hebben ze dunnere schillen, maar dan gebruik je er gewoon wat extra! En in smaaktests wint zelfgemaakte Limoncello het regelmatig van echte Liquore di Limone di Sorrento P.G.I., de ‘officiële’ Limoncello uit Italië.

Trouwens, het staat je natuurlijk vrij om andere citrusvruchten te gebruiken, of te mengen (nog een geheim voor in jouw eigen Limoncello recept). Denk aan kumquat, limoen, sinaasappel, mandarijn of de beroemde aromatische ‘boeddha vinger‘.

Voordat je de Limoncello gaat drinken: eerst een paar uur in de vriezer.

97 reacties to “Over limoncello”

  1. Marco

    Heb t nu zeker n jaar in de koele
    kelder staan in afgesloten flessen meteen nabottelen nu pakte ik een nieuwe fles om in de vriezer te leggen zit r n beetje zwarte vuil kraag op de limoncello ??? Kan dit kwaad of is dit normaal limoncello is met 95 % gemaakt verhouding 21 citroen 1 ltr water en 1 ltr 95 alcohol en 600 gram witte candij suiker

    Beantwoorden
    • De Likeurmeester

      Beste Marco,
      10 citroenen op een liter is voldoende. Heb je wel biologische citroenen gebruikt? Zwart vuil, klinkt niet heel goed… Misschien kijken of je dat eruit kan filteren?

      Beantwoorden
  2. Cecco Schisano

    Goedemorgen,

    Momenteel staan mijn citroenschillen heerlijk te ‘pruttelen’ in ons donkere keukenkastje en ben ik bezig met een ontwerpje voor mijn eigen ‘Limoncecco’ etiketten 🙂 Nu wil ik daar graag ook het alcoholpercentage op vermelden, maar hoeveel is dat uiteindelijk?

    Met vriendelijke groet,

    Cecco Schisano

    Beantwoorden
    • De Likeurmeester

      Beste Cecco,
      Als je het met 96% zuivere alcohol maakt en het recept ook verder aanhoud, zal het rond de 33% liggen. Veel plezier met het maken van de etiketten en de uiteindelijke limoncello 😉

      Beantwoorden
    • De Likeurmeester

      Beste Hella,
      Ik weet niet welk recept je hebt gebruikt, wat voor (bio)citroenen en wat voor alcohol?
      Het kan aan de citroenen en hoeveelheid liggen, maar dat is lastig te bepalen..Het is immers een natuurproduct en verschillen kunnen daardoor altijd plaats vinden.
      Het kan echter verder geen kwaad voor de consumptie 🙂

      Beantwoorden
  3. Veldt

    Beste!

    Vandaag begonnen met Limoncello maken. De schillen van 8 flinke citroenen liggen heerlijk te badderen in de 96% alcohol. Nu ben ik eigenlijk op zoek naar een bepaald signatuur.

    Dus wat zou ik nog kunnen toevoegen voor een twist. Het sap heb ik bewaard dus dat kan ik altijd toevoegen maar ik zat meer te denken aan een bepaalde soort suiker of andere toevoeging.

    Groet!
    Dennis

    Beantwoorden
  4. Louis van der Ploeg

    Beste likeurmeester,
    Ik heb jullie recept gevolgd voor het maken van Limoncello en ik kan niet ander zeggen : Boven verwachting!!!!!!
    Ik heb inmiddels ook het zelfde recept gebruikt voor sinasappel en ook deze is zeer positief beoordeeld door mijn “proef panel”.
    Nu heb ik echter een vraagje: ik heb de limocello gemaakt met kandijsuiker prima maar er gaat toch een relatief grote hoeveelheid suiker in en dat is voor mij als diabeet eigenlijk niet echt positief. Dus mijn vraag is kan dit ook met zoetstof als Canderell of stevia? ( Of vloek ik nu in de kerk? ) Weten jullie hoeveel gram kandij suiker overeenkomst met grammen stevia?
    Ik zou hier erg mee geholpen zijn om mijn lievelingsdrankje weer te kunnen maken. Ik hoop op een reactie.
    Met smakelijke groet,
    Louis

    Beantwoorden
    • De Likeurmeester

      Beste Louis,
      Dit kan zeker,gewoon de verhoudingen aanhouden suiker/stevia of zoetstof: 100gr op 1 gram.

      Beantwoorden
      • Martijn

        Beste Likeurmeester,

        Heerlijk de eerste ronde zelf gemaakte Limoncello. Na het proeven van deze lekkernij hadden we opnieuw een pakket besteld, zodat wij nu ook toekomen aan het laten proeven aan vrienden. Van de geschilde citroenen hebben we een heerlijke citroenlimonadesiroop gemaakt. Ook heerlijk! De schillen van de eerste ronde zijn deels ingevroren en deels gaan morgen in een cake. Alles kan gebruikt worden en dat is natuurlijk super!

        Beantwoorden

Reageer

  • (wordt niet gepubliceerd)

XHTML: Je kunt de volgende HTML-tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>