Over limoncello

Op een zinderende zomeravond, als je aan het genieten bent van de laatste zonnestralen op je gezicht, is Limoncello het perfecte drankje. IJskoud uit de vriezer, zoet en perfect fris, vandaag hoef je niets meer! In Italië weten ze precies wat nodig is voor een lome warme na-avond. Niet alleen perfect voor zomeravonden trouwens, maar ook de rest van het jaar, bijvoorbeeld als geheim ingrediënt in cake, taart of gemengd door roomijs.

Van oorsprong komt Limoncello uit Sorrento, de streek rond Napels, waar hij wordt gemaakt met speciale ‘Sorrento citroenen’ van het ras ‘Femminello St. Teresa’. De schillen (of rasp) van deze citroenen wordt op zuivere alcohol gezet, waardoor alle smaakstoffen (en de gele kleur) loskomen. De ’tinctuur’ die zo wordt verkregen wordt vervolgens aangelengd met water en suiker, tot een alcohol percentage van rond de 30%.

Zoals bijna met alles uit Italië heeft iedere familie het beste recept, en zal niemand je ooit het geheim vertellen. Geeft ook niet, want jouw eigen recept is nog veel lekkerder: commerciële Limoncello is vaak erg zoet of synthetisch, en als je hem zelf maakt bepaal je precies wat er in gaat. Zodat jij straks ook een geheim familierecept hebt waar al je vrienden om smeken.

Nu zijn Sorrento-citroenen niet of nauwelijks verkrijgbaar in Nederland, maar eigenlijk is dat niet zo’n probleem. Met ‘gewone’ citroenen gaat het net zo goed; soms bevatten die wat minder olie of hebben ze dunnere schillen, maar dan gebruik je er gewoon wat extra! En in smaaktests wint zelfgemaakte Limoncello het regelmatig van echte Liquore di Limone di Sorrento P.G.I., de ‘officiële’ Limoncello uit Italië.

Trouwens, het staat je natuurlijk vrij om andere citrusvruchten te gebruiken, of te mengen (nog een geheim voor in jouw eigen Limoncello recept). Denk aan kumquat, limoen, sinaasappel, mandarijn of de beroemde aromatische ‘boeddha vinger‘.

Voordat je de Limoncello gaat drinken: eerst een paar uur in de vriezer.

97 reacties to “Over limoncello”

  1. Ries Ligtvoet

    Beste Likeurmeester,

    Ik heb het gemaakt met jullie producten precies volgens het recept. nadat ik het heb gezeefd en gebotteld zat er een behoorlijk groene laag boven in de fles. Ik heb hierna alles nogmaals gezeefd door een traditioneel Melita koffiefilter zakje wat een prima resultaat gaf behalve dat er toch wat groene ‘aanslag’ kwam.

    Wellicht een tip om dit te voorkomen?

    Bij voorbaat dank.

    Ries

    Beantwoorden
    • De Likeurmeester

      Beste Ries,

      Waarschijnlijk is het gewoon olie wat boven komt drijven en met filteren blijft dat. Daarom denk ik dat minder citroenschillen gebruiken de enige oplossing is. Het is ook mogelijk dat deze citroenen gewoon extra sterk waren.

      Beantwoorden
  2. Ries Ligtvoet

    Beste Likeurmeester,

    Ik heb een 2 maanden geleden mijn eerste flessen mogen vullen en de Limoencello is heerlijk. Het valt mij op dat er een dun randje “groene aanslag” boven aan de Limoencello komt wat er een beetje raar uitziet. Kan ik dit op een af andere manier voorkomen.

    Ik verneem het graag van u.

    Met vriendelijke groeten,

    Ries

    Beantwoorden
    • De Likeurmeester

      Beste Ries,

      Begrijpelijk dat je het niet mooi vind, echter kan het weinig kwaad. Het gaat om een natuurproduct en dan kan zoiets soms ontstaan.

      Beantwoorden
  3. Daphne

    Mijn limoncello is al 10 dagen aan t macereren alleen zaten er veel groene citroenen bij dus ziet behoorlijk groen uit. Zou ik evt. voorzichtig wat extra gele citroenschil nog bij kunnen doen tijdens de laatste 10 dagen om het wat meer gele kleur te kunnen geven.

    Beantwoorden
    • De Likeurmeester

      Dat kan natuurlijk altijd, gebruik dan wel biologische citroenen i.v.m. chemicaliën die op reguliere citroenen zitten. Overigens zegt de kleur niets over de smaak.

      Beantwoorden
  4. Sylvia

    Hier ook de eerste flessen limoncello in de maak.
    Door omstandigheden is fase 1, de citroenschillen in de alcohol iets langer in de weckpot blijven staan. Kan dit een nadeel zijn voor de smaak?
    Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • De Likeurmeester

      Beste Sylvia,
      Dit is geen enkel probleem, je haalt zo juist extra smaak uit de schillen 🙂 Geen zorgen dus!

      Beantwoorden
      • Belinda

        Hallo wat leuk deze site en daar je hier ook van alles kan bestellen. Ga ik straks even naar kijken. Even reactie of vraag op deze. Het kan geen kwaad zeg je, maar zit er een limit aan het eerste proces ? Dus inplaats van 3 weken. Bv 3 maanden kan dat ? Dus met de citroenen en alcohol erin ? Groetjes Belinda.

        Beantwoorden
        • De Likeurmeester

          Beste Belinda,
          Leuk dat je enthousiast bent! Het kan zeker langer, maar 3 weken is lang genoeg.

          Beantwoorden

Reageer

  • (wordt niet gepubliceerd)

XHTML: Je kunt de volgende HTML-tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>