Over limoncello

Op een zinderende zomeravond, als je aan het genieten bent van de laatste zonnestralen op je gezicht, is Limoncello het perfecte drankje. IJskoud uit de vriezer, zoet en perfect fris, vandaag hoef je niets meer! In Italië weten ze precies wat nodig is voor een lome warme na-avond. Niet alleen perfect voor zomeravonden trouwens, maar ook de rest van het jaar, bijvoorbeeld als geheim ingrediënt in cake, taart of gemengd door roomijs.

Van oorsprong komt Limoncello uit Sorrento, de streek rond Napels, waar hij wordt gemaakt met speciale ‘Sorrento citroenen’ van het ras ‘Femminello St. Teresa’. De schillen (of rasp) van deze citroenen wordt op zuivere alcohol gezet, waardoor alle smaakstoffen (en de gele kleur) loskomen. De ’tinctuur’ die zo wordt verkregen wordt vervolgens aangelengd met water en suiker, tot een alcohol percentage van rond de 30%.

Zoals bijna met alles uit Italië heeft iedere familie het beste recept, en zal niemand je ooit het geheim vertellen. Geeft ook niet, want jouw eigen recept is nog veel lekkerder: commerciële Limoncello is vaak erg zoet of synthetisch, en als je hem zelf maakt bepaal je precies wat er in gaat. Zodat jij straks ook een geheim familierecept hebt waar al je vrienden om smeken.

Nu zijn Sorrento-citroenen niet of nauwelijks verkrijgbaar in Nederland, maar eigenlijk is dat niet zo’n probleem. Met ‘gewone’ citroenen gaat het net zo goed; soms bevatten die wat minder olie of hebben ze dunnere schillen, maar dan gebruik je er gewoon wat extra! En in smaaktests wint zelfgemaakte Limoncello het regelmatig van echte Liquore di Limone di Sorrento P.G.I., de ‘officiële’ Limoncello uit Italië.

Trouwens, het staat je natuurlijk vrij om andere citrusvruchten te gebruiken, of te mengen (nog een geheim voor in jouw eigen Limoncello recept). Denk aan kumquat, limoen, sinaasappel, mandarijn of de beroemde aromatische ‘boeddha vinger‘.

Voordat je de Limoncello gaat drinken: eerst een paar uur in de vriezer.

97 reacties to “Over limoncello”

      • Louis van der Ploeg

        Hallo JWM Smit,
        Ik heb het gemaakt met sinasappel en ook die smaakt geweldig. Wat je wel nog kunt doen om de smaak te intensiveren is van de gebruikte sinasappelen het sap invriezen in een ijsblokjes houder. En deze in je glas bij je drankje te doen.
        Hoop dat je hier iets aan hebt.
        Gr Louis van der Ploeg

        Beantwoorden
        • Geert van der Woude

          ik heb het ook van sinaasappels gemaakt, en een alcohol percentage van rond de 40 % verder maak ik van de gebruikte schillen sinaasappel marmelade(de alcohol gaat er door het koken toch uit) best erg lekker

          Beantwoorden
      • Cin

        Beste liqueur meester
        Begint de afbraak van smaak eerder als de Citroenen nog in pure alcohol macereren of echt pas als het gemengd is met suikerwater? Vaak merk ik smaakverschil na wat langer in de vriezer lijkt wel. Ik heb de pure alcohol met de Citroenen op voorraad en meng ze pas als ik wat nodig heb. Met andere woorden, is het langer houdbaar voor of na mengen? Bedankt alvast!

        Beantwoorden
        • De Likeurmeester

          Beste Cin,
          Afbraak begint eerder bij de limoncello, afhankelijk ook een beetje hoe je het bewaard. Als je zelf merkt dat limoncello lekkerder is als je kleine hoeveelheden maakt, vooral doen!

          Beantwoorden
  1. Rene

    Had een vraagje betreft limoncello crème bewaren. Is het beter om nog onaangebroken flessen in de vriezer te bewaren of in koele voorraad kast,of maakt het niet uit met hoge alcohol percentage?

    Beantwoorden
    • De Likeurmeester

      Beste Rene,
      Als het water vervangen hebt door room zal het alcoholpercentage inderdaad hoog genoeg zijn en maakt het vrij weinig uit.
      Je kunt in principe de fles gewoon op een donkere en droge plek bewaren en half uurtje voor serveren even in de vriezer doen. Het is aan jou 😉

      Beantwoorden
  2. John

    Heb groene biologische citroenen gebruikt. Nu is de alcohol groen gekleurd.
    Wat kan ik eraan doen dat het geel wordt of gewoon lekker zijn gang laten gaan? Smaak zal volgens mij wel goed komen omdat tijdens de bereiding de citroensmaak in orde was.
    Wie heeft dit al meegemaakt?

    Beantwoorden
    • De Likeurmeester

      Beste John,
      Omdat het een natuurproduct betreft is de kleur soms anders. De groene kleur zou in dit geval blijven en niet geel worden. Als je het sap straks gebruikt bij het suikerwater, zou het misschien iets lichter kunnen worden (gezien het sap lichtgeel is).

      Beantwoorden
  3. Patrick

    Heb net mijn eerste brouwsel op de fles gedaan ,en het restje (lauw), meteen geproefd. Damn….. wat lekker!!!!Morgen de ijskoude proberen . Zie graag meer recepten tegemoet .

    Beantwoorden
  4. Roberto

    Net prima geholpen met de bestelling van alles voor onze eigen eerste Limoncello ‘Workshop’, zodat we overmorgen zelf limoncello kunnen maken. Zin in!

    Beantwoorden
      • Roberto

        Het gisteren door mij bestelde pakket Limoncello groot (2,8L), werd vandaag keurig bezorgt zoals doorgegeven, tussen 15:00 en 17:00, stevig verpakt in een grote (zware) doos, waarin alle onderdelen nog eens goed apart verpakt waren. Bij het openmaken van de doos kwam de heerlijk citroenlucht me al tegemoet, dat wordt een feestje morgen!
        Bedankt!

        Beantwoorden

Reageer

  • (wordt niet gepubliceerd)

XHTML: Je kunt de volgende HTML-tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>