Op een zinderende zomeravond, als je aan het genieten bent van de laatste zonnestralen op je gezicht, is Limoncello het perfecte drankje. IJskoud uit de vriezer, zoet en perfect fris, vandaag hoef je niets meer! In Italië weten ze precies wat nodig is voor een lome warme na-avond. Niet alleen perfect voor zomeravonden trouwens, maar ook de rest van het jaar, bijvoorbeeld als geheim ingrediënt in cake, taart of gemengd door roomijs.
Van oorsprong komt Limoncello uit Sorrento, de streek rond Napels, waar hij wordt gemaakt met speciale ‘Sorrento citroenen’ van het ras ‘Femminello St. Teresa’. De schillen (of rasp) van deze citroenen wordt op zuivere alcohol gezet, waardoor alle smaakstoffen (en de gele kleur) loskomen. De ’tinctuur’ die zo wordt verkregen wordt vervolgens aangelengd met water en suiker, tot een alcohol percentage van rond de 30%.
Zoals bijna met alles uit Italië heeft iedere familie het beste recept, en zal niemand je ooit het geheim vertellen. Geeft ook niet, want jouw eigen recept is nog veel lekkerder: commerciële Limoncello is vaak erg zoet of synthetisch, en als je hem zelf maakt bepaal je precies wat er in gaat. Zodat jij straks ook een geheim familierecept hebt waar al je vrienden om smeken.
Nu zijn Sorrento-citroenen niet of nauwelijks verkrijgbaar in Nederland, maar eigenlijk is dat niet zo’n probleem. Met ‘gewone’ citroenen gaat het net zo goed; soms bevatten die wat minder olie of hebben ze dunnere schillen, maar dan gebruik je er gewoon wat extra! En in smaaktests wint zelfgemaakte Limoncello het regelmatig van echte Liquore di Limone di Sorrento P.G.I., de ‘officiële’ Limoncello uit Italië.
Trouwens, het staat je natuurlijk vrij om andere citrusvruchten te gebruiken, of te mengen (nog een geheim voor in jouw eigen Limoncello recept). Denk aan kumquat, limoen, sinaasappel, mandarijn of de beroemde aromatische ‘boeddha vinger‘.
Voordat je de Limoncello gaat drinken: eerst een paar uur in de vriezer.
Tip! Op zaterdag 7 juni 2025 is de Sip & Zest Wijnproeverij & Limoncello-workshop in samenwerking met Proef Rieti! Dompel je onder in Italiaanse wijnen, hapjes en limoncello. Wijnexpert Jaime van Proef Rieti vertelt persoonlijke verhalen over de wijnboeren waar zij de lekkerste wijnen van importeert. Daarna maak je met Roxanne van De Likeurmeester het begin van je eigen limoncello en ga je met alle benodigdheden naar huis. Datum: zaterdag 7 juni 2025 Tijd: 14.00 uur – 16.30 uur Locatie: Amersfoort Kosten: €75,- p.p. Meld je vandaag nog aan!
Hallo volgens mij is drank met een percentage van 35% langer houdbaar dan 6 maanden zo niet jaren.
Beste Richard,
Dat klopt. Alleen met een natuurlijk product als limoncello, wordt de smaak naar verloop van tijd minder. Er worden geen alternatieve middelen aan toegevoegd om het langer consistent van smaak te houden.
Beste Richard,
Bij mij haalt de limocello de 6 maanden niet. Zooooooo lekker.
Gr Louis
Beste Likeurmeester,
Nog paar vraagjes:
1. Constatering: na 1 dag is het mengsel in de flesjes 250ml niet ontmengd maar wel ong. 1-1,5 cm ‘(in)gezakt’ (in de hals)
2. Elders gelezen: 1-2 wk zelfs 4wk emulsie laten rusten en dan pas ijskoud drinken, waarom?
3. Hoe bereken je het alcoholpercentage?
want
4. Stijgt het alcoholpercentage nog extra door toevoeging van de suiker?
bijv.: 0,9lt 98% alcohol/citroen, 1,5 lt suikerwater (mengsel van 1,6 lt water met 1kg kandij), verdeelt in 10 flesjes is …% ?? per flesje??
Ik kom er ffies niet meer uit… 😉
En hartelijk dank voor de geboden mogelijkheid om deze lekkernij te kunnen maken!!
Beste Anita,
Dat de emulsie wat zakt, is normaal.
Sommigen vinden dat de smaken beter in elkaar zijn opgenomen en wachten daarom wat langer. Je kunt het nu al wel drinken, de smaak zal er naar mijn idee niet minder om zijn. Doe hem een half uur voor serveren nog wel even in de vriezer, dan is hij het lekkerste.
Het meten van alcohol in likeur is erg moeilijk omdat je dan precies moet weten hoeveel suiker erin zit (en zelfs dan is het in de meeste gevallen nog moeilijk). Je rekent dan de hoeveelheid alcohol om in 100% (dus bij 1L 96% reken je 960ml), en kijkt hoeveel dat op het totaal van het eindresultaat is: stel je hebt 2,6L Limoncello gemaakt met die 1L 96%, dan maakt dat 960/2600 = 37%. Met bovenstaande recept kom je op ongeveer 32% alcohol uit, en ongeveer 200 gram suiker per liter.
Ik hoop hiermee je vragen te hebben beantwoord.
Beste Likeurmeerster,
Ja perfect! Dank u wel.
Ik zelf maak de limoncello met pure alcohol 98% 5 liter
Doe hier 80 citroenen in de schil aleen het gele en laat dit drie maand staan in een donkere kast elke dag even opschudden na de drie maand vul ik elke liter aan met 1/5 liter honing water mijn ervaring met suiker is dat de limoncello niet lekker wordt zoals santochi of andere merken uit de winkel hebben immers ook stoffen toegevoegd anders blijft dit nooit lang houdbaar villa massa bv gebruikt ook suiker mijn tip gebruik es honing voorbeeld
750 ml honing 16 blaadjes wilde mint en anderhalve liter water kookt dit totdat de honing is opgelost dan goed af laten koelen vervolgens een zeef pakken of kaasdoek om de rest af te gieten en te filteren dan heb je inmiddels iets meer hoeveelheid gekregen dan pak ik mijn liter 98 % erbij en giet dit al roerend door de honing emulsie zo ontstaat het ouzo recept dan borrelen en in de vriezer ze zitten dan na 2 maand op 40% en bevriezen niet dus altijd houdbaar tis wel zo hoe langer ze liggen des te meer alcohol heb het idee dat door de suikers dit nog wat na fruit want zeg nou zelf dit recept puur natuur houden alcohol van suikerbieten smaakloos bio citroenen uit de tuin en bijen honing zou zeggen probeer het eens
Hoe kom ik aan 98% pure alcohol?
Beste Marianne,
Ik weet niet hoe je daar komt, maar wat ik wel weet is dat 98% heel snel 96% wordt. Het is bij vermengen met zuurstof een soort natuurlijke reactie die ontstaat. 98% zal naar alle waarschijnlijkheid ook duurder zijn, terwijl 96% net zo goed is. En die is verkrijgbaar in de webshop en tevens nog in de aanbieding ook ;): https://limoncello-maken.nl/winkel/ingredienten/zuivere-alcohol-96/
Hallo
Hoelang blijft het gemaakte limoncello eigenlijk goed zit daar ook een datum aan vast
Met het recept op deze site kun je zelfgemaakte limoncello maken die lang goed blijft. Hier zijn enkele specifieke punten over de houdbaarheid van je limoncello op basis van dit recept:
Alcoholgehalte: Het gebruik van zuivere alcohol (96%) en het eindresultaat dat een significant alcoholpercentage behoudt (rond de 30-40%) helpt om de limoncello lang houdbaar te maken. Het hoge alcoholgehalte werkt als een conserveermiddel.
Suiker: De toegevoegde suiker in de siroop helpt ook bij het conserveren.
Opslag: Bewaar de limoncello in goed afgesloten flessen op een koele, donkere plek. Dit kan een kast zijn, maar de koelkast is nog beter. Voor de beste smaakervaring is het aan te raden om de limoncello in de vriezer te bewaren en ijskoud te serveren.
Houdbaarheid:
Ongeopend: Ongeopende flessen limoncello kunnen enkele jaren goed blijven als ze op de juiste manier worden bewaard.
Geopend: Eenmaal geopend blijft limoncello minstens 1-2 jaar goed, mits het goed afgesloten en in de koelkast bewaard wordt.
Smaakverandering: Na verloop van tijd kan de smaak en geur van de limoncello iets veranderen, maar zolang er geen tekenen van bederf zijn (zoals schimmel of een onaangename geur), is het nog steeds veilig om te drinken.
Als je limoncello na verloop van tijd wat van zijn smaak lijkt te verliezen, kun je het altijd nog gebruiken in cocktails of desserts waar de citrussmaak goed van pas komt.
Beste Likeurmeester,
Geweldig goed gelukt voor de 1e keer! Ben er heel blij mee en heb voor verjaardagen en andere verzonnen aangelegenheden nu 10 flesje, 250ml, ca 35%alc. met metalen etiket in gezellig aangeklede verpakking klaargezet om weg te geven…. Maaaaar, hoe, hoelang enz. kan ik het beste de flesjes met inhoud bewaren? 🙂
Beste Anita,
Leuk om te horen dat u zo enthousiast bent! Na het openen van een fles limoncello vervliegen bepaalde smaakcomponenten waardoor, na een bepaalde tijd, de smaak verandert. Bewaart u de geopende fles heel lang, dan kunnen de smaakcomponenten met elkaar reageren, waardoor er ook een andere smaak ontstaat. Echter gelijk gebotteld en daarna ongeopend is de limoncello wel iets langer houdbaar, reken op tussen de vier en zes maanden.
Beste Likeurmeester,
Dank u wel voor uw reactie!
Maar is de beste manier donker en koel of in de koelkast bewaren?
Hoi Anita, de beste manier is donker en koel bewaren, dus bijvoorbeeld in de kelderkast.
Zojuist mijn eerste eigen gemaakte Limoncello geproefd! Dat overtrof alle verwachtingen!
Heerlijk en lekkerder dan uit de winkel!
Barro,
Wat leuk om te horen! Onze slogan is ook niet voor niets…De allerlekkerste limoncello maak je zelf!
Dan gaat dat middel pakket dat je besteld hebt, vast ook fantastisch zijn 😉
Vandaag mijn eerste batch van limoncello-maken.nl geproduceerd.
Alles is perfect naar wens gegaan.
Mijn complimenten voor de naar mij toegestuurde producten, mooie kwaliteit en heerlijke limoncello.
Hartelijk dank
Kan je de schillen van de citroen en het alcohol ook iets langer dan 14 dgn laten staan.