Op een zinderende zomeravond, als je aan het genieten bent van de laatste zonnestralen op je gezicht, is Limoncello het perfecte drankje. IJskoud uit de vriezer, zoet en perfect fris, vandaag hoef je niets meer! In Italië weten ze precies wat nodig is voor een lome warme na-avond. Niet alleen perfect voor zomeravonden trouwens, maar ook de rest van het jaar, bijvoorbeeld als geheim ingrediënt in cake, taart of gemengd door roomijs.
Van oorsprong komt Limoncello uit Sorrento, de streek rond Napels, waar hij wordt gemaakt met speciale ‘Sorrento citroenen’ van het ras ‘Femminello St. Teresa’. De schillen (of rasp) van deze citroenen wordt op zuivere alcohol gezet, waardoor alle smaakstoffen (en de gele kleur) loskomen. De ’tinctuur’ die zo wordt verkregen wordt vervolgens aangelengd met water en suiker, tot een alcohol percentage van rond de 30%.
Zoals bijna met alles uit Italië heeft iedere familie het beste recept, en zal niemand je ooit het geheim vertellen. Geeft ook niet, want jouw eigen recept is nog veel lekkerder: commerciële Limoncello is vaak erg zoet of synthetisch, en als je hem zelf maakt bepaal je precies wat er in gaat. Zodat jij straks ook een geheim familierecept hebt waar al je vrienden om smeken.
Nu zijn Sorrento-citroenen niet of nauwelijks verkrijgbaar in Nederland, maar eigenlijk is dat niet zo’n probleem. Met ‘gewone’ citroenen gaat het net zo goed; soms bevatten die wat minder olie of hebben ze dunnere schillen, maar dan gebruik je er gewoon wat extra! En in smaaktests wint zelfgemaakte Limoncello het regelmatig van echte Liquore di Limone di Sorrento P.G.I., de ‘officiële’ Limoncello uit Italië.
Trouwens, het staat je natuurlijk vrij om andere citrusvruchten te gebruiken, of te mengen (nog een geheim voor in jouw eigen Limoncello recept). Denk aan kumquat, limoen, sinaasappel, mandarijn of de beroemde aromatische ‘boeddha vinger‘.
Voordat je de Limoncello gaat drinken: eerst een paar uur in de vriezer.
Beste Likeurmeester,
Ik heb nu twee batches limoncello gemaakt. Iedere keer bevriest de limoncello in de vriezer. Ik snap er helemaal niks van. Het alcoholpercentage van mijn eerste batch was 38%, dat van mijn tweede 32% aangezien ik het te scherp vond smaken. Hoe kan dit toch?
Dat bevriezen komt waarschijnlijk door het lagere alcoholpercentage. Een vriezer heeft meestal een temperatuur van rond de -18°C, en om vloeibaar te blijven bij die temperatuur moet de limoncello een alcoholpercentage van ongeveer 38-40% of hoger hebben.
Bij jouw eerste batch zat je op de grens, en je tweede batch met 32% bevat net te weinig alcohol om volledig vloeibaar te blijven in de vriezer. Je zou de limoncello iets sterker kunnen maken als je het liever vloeibaar houdt bij die temperatuur. Of, als je hem liever zachter hebt, kun je hem bewaren in de koelkast; daar blijft de limoncello gewoon vloeibaar en koud genoeg om direct te serveren.
Ik hanteer een verhouding van 12 citroenen , 1L alcohol 96°, 1,2kg suiker, en 1,4L mineraalwater. Laat de schillen 10 dagen massereren, op dag 10 maak ik mijn suiker siroop laat deze afkoelen, en dag erna meng ik alles samen
Goededag
Bedankt voor de alcohol en de citroenen het ziet er allemaal goed uit👍
En bedankt voor het lieve handgeschreven berichtje
Beste Julian,
Altijd leuk zulke complimenten, bedankt! 🙂
Moet je de meegelverde flessen nog ontsmetten voor gebruik?
Beste Martin,
Nee, dit hoeft niet 🙂
Meerdere keren limoncello gemaakt maar nu bevriest die in de vriezer
Kan ik er eventueel extra alcohol aan toevoegen om niet meer te bevriezen of wat stel je voor
Beste Helena,
Dat kun je doen, ik weet niet aan wat voor alcohol je denkt? Mocht je 96% toevoegen, doe dan kleine beetje en goed schudden.
Zo eerste (kon niet wachten-versie) zelfgemaakte limoncello samen met vrienden gedronken en enorm positief verrast! Kreeg zelfs de opmerking dat deze lekkerder is dan Santocci en Villa Massa, dus bij deze bedankt voor het perfecte pakket! Ga nu zeker verder met zelf limoncello maken en kijken of ik er een persoonlijke twist aan kan geven.
p.s.: Het was de “kon niet wachten versie” omdat ik de schillen “maar” 2 weken heb laten macereren, toen de limoncello gemaakt en ’s avonds gedronken. Bij veel sites lees je over veel langer macereren en ook nog eens enkele weken laten staan alvorens op te drinken….