De allerlekkerste limoncello

Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Likeurmeester (@delikeurmeester)

Limoncello

Hoeveelheid: 4 flesssen (70cl)Voorbereiding: Kooktijd: Totaal:


Ingredienten:

Instructies:

  1. Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
  2. Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
  3. Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
  4. Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
  5. Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
  6. Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
  7. Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
  8. Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
  9. Salute!

Gepubliceerd op door

688 reacties to “De allerlekkerste limoncello”

  1. Audrey Bruyer

    Hoi,

    Ik maak al een tijdje zelf mijn limoncello en dat lukte altijd super!
    Nu mijn laatste pot had ik een deel schillen die nog niet helemaal geel waren maar eerder groen ( groene citroenen) . Nu ze gemaakt is met de suiker en het water erbij smaakt ze niet lekker en ruiktnze ook niet als.al mijn andere flessen die ik maakte. Ik heb deze pot ook langer laten trekken dan de andere. Ik gebruik alcohol van 96°. Wat zou de oorzaak kunnen zijn?

    • De Likeurmeester

      Beste Audrey,
      De ene citroen is inderdaad de andere niet. Op zich kunnen groene citroenen net zo smaakvol zijn als gele citroenen. De kleur van een citroen zegt namelijk niets over de rijpheid, maar meer over het ras en het seizoen. Citroenbomen kunnen het hele jaar (rijpe) vruchten geven, in de herfst/winter zijn ze geel, in het voorjaar zijn ze bijna wit en in de zomer vaak groen.
      Maar het kan goed zijn dat jouw citroenen gewoon niet zo goed waren. Vooral de periode van juli – september is een slechte periode voor (europese) citroenen. De kwaliteit is dan vaak wat minder en ook de aanvoer is minder.
      Ook is het zo dat als je de limoncello te lang laat macereren, er ook soms geur/smaak verloren gaat – voornamelijk als er ook zonlicht bij de pot kan. Datzelfde geldt overigens ook voor de Limoncello als hij af is!

      Groeten,
      De Likeurmeester

  2. eddy

    Moet de suiker opgelost worden in warm/heet water of mag het ook in koud water. Is er een andere reden dan beter/sneller oplossen. Smaak? Zoeter?

    • De Likeurmeester

      Het mag zeker ook in koud water, maar het duurt inderdaad een stuk langer voor dat het dan is opgelost. Het suikergehalte veranderd niet tijdens het verhitten (tenzij je het echt inkookt, maar dat is niet de bedoeling), dus het is even zoet. Ook de smaak moet niet veranderen, anders ben je waarschijnlijk de suiker aan het aanbranden/carameliseren 🙂

  3. jim

    beste,
    momenteel heb ik 5 liter ethanol samen met zeste van 40 citroenen aan het laten maceren.mijn plan was om hier 6liter water+4kg suiker bij te doen maar als ik bovenstaande reacties lees is het suikergehalte te hoog,heb je enkele tips om toch een superlekkere limoncello te verkrijgen?

    Alvast bedankt

    • De Likeurmeester

      Hoi Jim,
      6 liter water met 4kg suiker geeft ongeveer 7-8L suikerwater. Gemengd met de alcohol heb je dan in totaal iets meer dan 12L limoncello. Een respectabele hoeveelheid! Qua suikergehalte zit je dan inderdaad vrij hoog, meer dan 300 g/L.

      Wat ik zou doen, zeker als je zo’n grote hoeveelheid maakt, is eerst 2 verschillende proefflesjes maken met verschillende suikergehaltes. Bijvoorbeeld:
      250ml alcohol / 400ml water / 150 gram suiker (= ongeveer 200 gram/L, recept van deze site)
      250ml alcohol / 300ml water / 200 gram suiker (= ongeveer 300 gram/L, jouw eigen recept)

      Op basis daarvan kun je dan kiezen of je een van de twee recepten neemt of iets er tussenin – op die manier hoef je je geen zorgen te maken dat je 5L limoncello ‘verpest’. Bedenk ook: zoeter maken kan altijd nog!

  4. Ruben

    Beste Likeurmeester,

    Laatst heb ik limoncello gemaakt alleen bleef hij helder, hij sloeg niet blind. Waar kan dit aan liggen? Of is het een combinatie van alcohol percentage en suiker. Heb ergens gelezen dat het met de temperatuur van het suikerwater te maken heeft maar ik kan nergens anders een oplossing vinden voor het “probleem” de smaak is wel top.

    Bedankt!

    • De Likeurmeester

      Beste Ruben,
      Het blindslaan heeft voornamelijk te maken met de hoeveelheid olie die is opgelost, en die hangt weer af van het alcoholgehalte en hoeveel citroenschillen je hebt gebruikt. Als je het recept van deze site volgt (met 96% alcohol), zal het vrijwel altijd blind slaan!

      De Likeurmeester

  5. Sansan

    Ik zou graag de limoncello cream maken, maar moet ik al de hoeveelheid melk opwarmen of is het genoeg om enkel bv 1/3 van de melk op te warmen om daar de suiker in op te lossen en de rest er koud aan toe te voegen zodat het sneller afkoelt?

    Alvast bedankt!

    • De Likeurmeester

      Beste Sansan,

      Bij de reacties staat inmiddels een recept, ik zou zeggen probeer dit eens. Ik heb hier zelf nog geen ervaring mee.
      Succes!