Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.
Dit bericht op Instagram bekijken
Limoncello
Ingredienten:
Instructies:
- Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
- Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
- Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
- Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
- Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
- Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
- Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
- Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
- Salute!
Hallo, ik vroeg me af hebben jullie ervaring met het gebruik van rietsuiker ipv witte in de limoncello?
Beste Patty,
Je kunt ook rietsuiker gebruiken, het recept blijft in principe hetzelfde. Persoonlijk vind ik rietsuiker niet zo passen bij limoncello, omdat het een sterke smaak heeft. Je zou ook eerst met een klein beetje kunnen testen – als het dan niet bevalt kun je altijd nieuwe siroop van kandijsuiker of kristalsuiker maken.
Is dat dan met bruine of met witte kandijsuiker?
Ik ben het nu n.l. voor het eerst met 96% alcohol aan het maken.
Hiervoor maakte ik het met vodka, alleen werd het nooit zo mooi troebel zoals blijkbaar met 96% alcohol.
Is het nu het beste om het met biologische (witte) kristalsuiker te maken, met “gewone” kristalsuiker of met bruine kandijsuiker?
Wat is het beste? Ik denk dat dit heel subjectief is 😉 Mijn advies is altijd als je zoekende bent, maak van een liter verschillende varianten en probeer uit wat jij persoonlijk lekker vind 😉
Beste,
Ik trouw volgend jaar mei en zou graag als bedankingetje zelfgemaakte limoncello geven. Hoe lang kan ik dit bewaren? Wil zo veel mogelijk op voorhand voorbereiden vandaar. Bedankt
Leuk idee! Limoncello kun je wel een paar maanden goed houden, maar de smaak wordt wel langzaam minder. Ik zou er in jouw geval voor kiezen om in februari te beginnen met de citroenschillen op alcohol te zetten, dan heb je in maart de Limoncello klaar om te bottelen, dat is nog ruim op tijd voor de bruiloft in mei.
Ik gebruik normaal altijd biologische citroenen. Maar kunnen er ook ‘normale’ citroenen gebruikt worden? Of is dat beter van niet?
‘Normale’ citroenen zijn vaak behandeld met fungiciden en boenmiddel (schellak), daarom adviseer ik om altijd biologische citroenen te gebruiken! Geldt voor alle toepassingen van citrusschil overigens.
Ik gebruik hier in N-Frankrijk citroenen die niet behandeld zijn na de oogst. Je moet ze wel snel gebruiken, want ze schimmelen relatief snel. Volgens mij zijn dit geen biologische citroenen, maar toch goed bruikbaar.
Beste Herman,
Ik verkoop wel degelijk biologische citroenen die onbehandeld zijn.. https://limoncello-maken.nl/winkel/ingredienten/biologische-citroenen/
Ik woon in N-Frankrijk likeurmeester, dus ik moet het doen met wat hier voorhanden is. Ik denk dat het belangrijkste is dat de citroenen na de oogst niet behandeld zijn. Klopt dit? Zijn biologische citroenen trouwens altijd niet behandeld na de oogst?
Hallo! Vorige week ben ik met vrienden in een italiaans restaurant gaan eten. Als dessert kregen we huisgemaakte limoncello! Ik had dit nog nooit gedronken maar man, wat een godendrank! Ben onmiddellijk in de winkel alle benodigdheden gaan halen en ondertussen staat mijn weckpot te rusten. Heb alleen nog wat flessen nodig om te bottelen achteraf. Wat mij opviel bij die italiaan was dat er citroenvelletjes in de limoncello dreven. Is dit omdat er extra citroenen zijn uitgeperst achteraf? Of krijg je dit ook effect ook al na het weken van de schillen? Ik moet zeggen, de limoncello daar was lekker zuur en zoet. Heb ondertussen ook al een kant en klare fles uit de winkel maar deze is veel te bitter. Echt niet lekker eigenlijk! Hopelijk wordt mijn huisgemaakte net zo als bij die italiaan.
Groeten
Alvast bedankt!
Citroenvelletjes zijn waarschijnlijk afkomstig van versgeperste citroensap, zoals je zelf al vermoedde. Ik doe dat zelf ook vaak (kan ook vóór het bottelen al!), ik hou wel van dat extra frisse zuurtje. Zeker doen dus! En tsja, er wordt (helaas) een hoop goedkope rommel als limoncello verkocht. Lekker zelf maken dus!
In één van de commerciele limoncello’s zit een citroenschilletje in de fles wat ik wel een leuke toevoeging zou vinden voor mijn eigen flessen. Kan ik gewoon een citroenschilletje na het macereren in de fles doen of dien je de schil toch eerst verder te bewerken, confijten bijvoorbeeld?
Alvast bedankt!
Je kunt het schilletje eerst confijten, maar alleen als je van plan bent om hem later op te eten of er nog iets mee te doen (leuk als accent op een dessert?). Maar voor de decoratie in de fles alleen is dat misschien wat veel werk. Voor de smaak van de limoncello zelf zal het weinig uitmaken.