Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.
Dit bericht op Instagram bekijken
Limoncello
Ingredienten:
Instructies:
- Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
- Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
- Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
- Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
- Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
- Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
- Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
- Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
- Salute!
Even een vraagje met betrekking tot het zelf maken van etiketten.
Ik maak gebruik van 350 ml flesjes met schroefdop dus relatief klein. Weet iemand via welke site ik het beste en makkelijkste zelf etiketten daarvoor maken kan?
Alvast bedankt
Om hoeveel flessen gaat het? Als het er niet heel veel zijn zou ik gewoon bij de kantoorboekhandel van die adreslabels kopen, die heb je in allerlei formaten. Je kunt dan in Word of een ander programma je eigen etiket ontwerpen en zelf uitprinten. Via google zijn veel sites te vinden waarin uitgelegd hoe je dat kunt doen, voor Word bijvoorbeeld hier:
Ik heb ook nog een vraagje. Ben op het moment bezig om ook limoncello te maken. De citroenschillen liggen nu te macereren in de alcohol (95%). In het recept dat ik uit de Delicious (kooktijdschrift) heb moet dit minimaal 3 weken. Maar wanneer het daarna wordt gemengd met het suikerwater, moet je het volgens dat recept nog eens 6 weken laten staan. Is dit nou wel of niet goed?
Beste Robert,
Mijn ervaring is dat na het mengen met suikerwater en het bottelen het niet echt nodig is om het nog een aantal weken te laten staan. Vanaf dat moment wordt de smaak steeds wat minder – het scherpe (en ook frisse!) gaat er dan langzaam een beetje vanaf. Het is natuurlijk persoonlijke smaak, maar 1 ding is zeker: na het bottelen kun je gewoon een glaasje proeven, en als je het lekker vind, zou ik niet nog 6 weken wachten!
Wij komen regelmatig in Gargano, en in die streek is ook ‘Amaro LemOlivo’ te koop. Voeg bij de citroenschillen een flinke hand vol olijfblad, en vervang de witte kandijsuiker voor donkere, en je krijgt een soort kruidenbitter op limoncello basis.
Ik krijg haar niet zo donker als wat we daar gekocht hebben, maar de smaak is heerlijk en goed te vergelijken. Ik vermoed dat men een donkerder suiker gebruikt heeft. Het alcoholextract is donker groen alvorens het met het suikerwater gemengd wordt, en nadien bruin/groenig .. waar de lemolivo die we gekocht hebben diep donkerbruin is.
Ik heb in Italië fruitalcohol gekocht met een percentage van 70%. Als ik deze gebruik (1 liter), wat betekent dat dan voor de verhouding met het water en de suiker?
Je hebt dan in verhouding meer alcohol en minder water nodig. Voor bovenstaand recept is dat 96/70% = 1,37L alcohol. Voor een gelijke hoeveelheid moet je dus 370ml minder water gebruiken. Succes!
Het is gelukt! Prachtige heldergele Limoncello mét Ouzo-effect.
Dank je wel voor het recept en de duidelijke aanwijzingen.
Cin cin