Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.
Dit bericht op Instagram bekijken
Limoncello
Ingredienten:
Instructies:
- Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
- Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
- Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
- Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
- Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
- Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
- Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
- Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
- Salute!
Omdat ik dit keer veel limoncello gemaakt heb ( 6 liter) en mijn vriezer hierdoor erg vol zat, vond ik het beter om 5 liter buiten de vriezer te bewaren. Ik plaatste de flessen in de keuken voor het raam op de vensterbank waar geen zon komt. Het zag er ook nog decoratief uit. Een poosje nadat ze uit de vriezer waren hoorde ik opeens een harde knal! Een fles was geëxplodeerd! De ravage was enorm. Wel eens van gehoord dat dit kan gebeuren?
Oei, wat een ramp! Zelf heb ik dit nog nooit meegemaakt. Hoe waren de flessen afgesloten? Ik denk dat je misschien net pech hebt gehad met een fles waar al spanning in het glas zat, en die door het temperatuurverschil (als het ergens in de afgelopen weken was kan dat al snel 50 graden zijn geweest) is geknapt. Dat het door luchtdruk komt lijkt mij minder waarschijnlijk. Gelukkig zijn de andere flessen gespaard gebleven… Overigens is het wel zo dat de smaak en kleur van de limoncello in het donker beter blijft. Ik hoop dat de limoncello er niet minder om zal smaken!
Het zit in beugelsluiting flessen, precies zo eentje als die hier bovenaan op de foto staat. Ik denk dat de fles inderdaad een zwakke plek gehad moet hebben…..
Ik heb misschien een vreemde vraag, maar zou je ook zoetstof (in poeder of vloeibare vorm) kunnen gebruiken ipv suiker, ik mag nl geen suiker, maar wel zoetstof.
Je kunt de suiker zeker vervangen door de zoetstof, als je in de gaten houdt dat de eindhoeveelheid limoncello ongeveer gelijk blijft (ongeveer 2,8L met bovenstaand recept), je moet dus zelf even uitproberen hoeveel water je dan nog moet toevoegen. Ook zal het van de gebruikte zoetstof afhangen hoeveel je daarvan nodig hebt, maar misschien staan er op de verpakking wel een omrekentabel of formule? Heel veel succes!
Ik maak vaak zelf limoncello en ben er achter gekomen dat het erg lekker is om een paar gedroogde rode pepers, steranijs en jeneverbessen toe te voegen. Hier krijg je een heerlijke bite van. vaak doe ik ook een paar sinaasappelschillen en limoenschillen in de alcohol.
Is elke soort citroenen geschikt? Zijn er citroenen bij die een betere schil hebben van smaak en olie? Begrijp dat er vele soorten citroen zijn zoal Meyer, Vila franka, Lisdon ed.
Ja, in principe is elke soort citroen geschikt. Er zijn ongetwijfeld verschillen onderling, maar dat is persoonlijke smaak. De echte Liquore di Limone di Sorrento P.G.I. wordt gemaakt met zogenaamde Sorrento citroenen (van het ras Femminello St. Teresa), dat is voornamelijk omdat dit joekels van citroenen zijn (makkelijk een pond per stuk), met mooie dikke schillen. Dat is voor de verwerking van de schil natuurlijk prettig. Mijn persoonlijke ervaring is dat Limoncello van de huis-tuin-en-keuken citroenen net zo lekker of zelfs lekkerder is. Bedenk ook dat je zelf het recept bepaalt: je kunt er dus bijvoorbeeld ook een cumquat of schillen van andere citrusvruchten bij doen. Verder heb je niet altijd veel keus, de verschillende rassen zijn op verschillende momenten in het jaar rijp (voor de sorrento citroenen is dat meer rond februari bijvoorbeeld), en als je biologisch wilt wordt die keuze nog verder beperkt. Gelukkig staat dat een smakelijk resultaat nooit in de weg!
Hoi. Ik neem aan dat je ook andere citrusvruchten kunt gebruiken? Bijvoorbeeld limoenen of mandarijnen of een combinatie. De smaak zal dan wel anders zijn.
Dat kan zeker, Albert! Het kan precies dat ene smaakaccent zijn wat jouw Limoncello de aller lekkerste limoncello maakt. Heb je meteen een eigen familierecept! 🙂