Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.
Dit bericht op Instagram bekijken
Limoncello
Ingredienten:
Instructies:
- Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
- Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
- Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
- Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
- Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
- Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
- Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
- Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
- Salute!
Na mijn eerste portie Limoncello wil ik nu gaan proberen om Rabarcello te maken. Heeft iemand hier ervaring mee? Ik denk hetzelfde recept te volgen alleen dan met Rabarber IPV limoenschillen in de pot.
Op internet kan ik alleen Rabarcello recepten vinden met Wodka. Deze recepten mengen de suiker direct met de Wodka en Rabarber en laten deze dan weken staan. Dit lijkt mij niet de juiste oplossing.
Dank voor een reactie!
Rabarcello is een hippe naam voor rabarberlikeur, eigenlijk een heel ander type likeur dan limocello, en wel hierom: bij limoncello is de essentie dat je de citroenolie oplost in de alcohol. Bij rabarber speelt nauwelijks, want de meeste smaakstoffen uit rabarber zijn gewoon water-oplosbaar! Voor het meest smaakvolle resultaat kun je de extractie in twee stappen doen: eerst de rabarber in stukken snijden en in droge suiker laten staan. De suiker zuigt nu het sap en wat kleur uit de rabarber op en zal vloeibaar worden. Na een dag of twee laat je dit uitlekken in een zeef, bewaren in de koelkast. De stukken rabarber doe je vervolgens in de alcohol, dit laat je een week trekken. Er zal nu nog meer kleur en smaak oplossen. Vervolgens voeg je dit samen met de eerder gemaakte suikersiroop. Doordat je het proces in tweeën knipt, kan er in beide oplossingen zoveel mogelijk smaak oplossen. Ik werk zelf het liefst met sterkere alcohol, omdat je dan veel beter de verhoudingen zelf in de hand hebt. Met vodka kun je wat dat betreft niet zoveel kanten meer uit, meestal lukt het dan niet meer om boven de 30% te komen (na toevoegen van suiker en andere ingrediënten). Bij likeuren met sterke smaak (zoals in dit geval rabarber), is het juist lekker om een wat hoger alcoholpercentage te nemen.
Een turboversie kun je ook maken door gewoon de rabarber in de sapcentrifuge te doen en dit te mengen met alcohol, minstens zo lekker omdat de rabarber hierbij supervers is!
Ha likeurmeester,
ik heb ook een bestelling gedaan en ga aan de slag. Ik heb geen haast dus kan de citroen-alcohol basis langer dan 3 weken laten trekken. Is het zoals bij veel bereidingen ‘hoe langer, des te beter’ of is het geheel op een gegeven moment verzadigt en voegt langer laten staan geen extra smaak meer toe?
Groet Ivo
Het is inderdaad zo dat de oplossing op een gegeven moment verzadigd is, of in elk geval dat alle smaakstoffen zijn opgelost. Daarna gaat de smaak langzaam weer achteruit, onder andere onder invloed van licht en warmte. Je kunt hem dan dus beter bottelen en in de koelkast of vriezen bewaren (in elk geval donker). Dit is dus anders dan bijvoorbeeld bij chutney of wijn waar verschillende rijpingsprocessen meespelen.
Er stond een limoncello-recept in het Brabants Dagblad, maar dit had een hele andere verhouding suiker/water dan het recept op deze site nl. 1 liter water en 600 gram kristalsuiker (er staat niet bij dat daarvan eerst een siroop moet worden gemaakt).
Dat recept maakt de likeur sterker van smaak dan het recept op deze site met 1,6 liter water, kwestie van uitproberen en smaak dus ? 🙂
Hoi Mirjam,
Ik heb geen Brabants Dagblad – Hoeveel alcohol (en hoeveel procent) gaat daarbij?
Dit recept is inderdaad minder zoet dan veel commerciële limoncello, komt uit op zo’n 200 gram per liter – bij commerciele limoncello is dat soms wel 400 gram per liter! Bedenk ook dat je je limoncello makkelijker zoeter kunt maken dan minder zoet. Overigens zegt de hoeveelheid water niets over de hoeveelheid smaak – die hangt eerder samen met het alcoholgehalte van de uiteindelijke limoncello en de hoeveelheid citroenen die je gebruikt.
Maar inderdaad: het is een kwestie van uitproberen en smaak. Ik vind het zelf erg lekker om er ook citroensap bij te doen – dat ‘hoort’ niet, maar geeft de limoncello wel een extra frisse kick. En dan kan er door het zuur ook wel wat extra suiker bij. Zo kun je helemaal je eigen recept maken, en dat is precies wat het zo leuk maakt om het zelf te maken in plaats van kant en klare limoncello te kopen!
Betreft: “Ik vind het zelf erg lekker om er ook citroensap bij te doen – dat ‘hoort’ niet, maar geeft de limoncello wel een extra frisse kick. En dan kan er door het zuur ook wel wat extra suiker bij”.
Wat is uw recept ofwel tip?
Met vriendelijke groeten,
Niels
Pers de citroenen uit, na het schillen. Vries het sap in, eventueel in ijsblokjes vorm. Je kunt dan een blokje toevoegen als kick bij de limoncello die klaar is.
Of, je maakt sterker suikerwater (brengt hoeveelheid sap in mindering op hoeveelheid water). Ontdooit het ingevroren sap en voegt dat toe als het suikerwater is afgekoeld, samen met de alcoholinfusie. Je krijgt dan meer een bitterlemon smaak.
Ik ben benieuwd of je ook palmsuiker kan gebruiken ipv gewone suiker?
Palmsuiker kan ook, maar het geeft wel een heel andere smaak. Ik vind ongeraffineerde suiker niet zo passen bij de limoncello, omdat het er wat ‘muffiger’ van wordt, terwijl hij juist kraakfris zo lekker is. Maar dat is persoonlijke smaak!
Is het niet makkelijker om een flesje met etherische citroenolie te kopen en dat te mengen met de alcohol?
Makkelijker is dat zeker, maar het is natuurlijk de vraag of het net zo lekker en net zo leuk is! Etherische citroenolie wordt industrieel op verschillende manieren gewonnen, vaak met hitte of via chemische weg – in elke verwerkingsstap gaat er wel een beetje van de kwaliteit verloren. Kant en klare limoncello kopen is nog makkelijker, maar ook veel minder leuk en meestal ook minder lekker. Je moet ook goed opletten, niet alle etherische citroenolie die je kunt kopen is geschikt voor consumptie!