De allerlekkerste limoncello

Tip! Op zaterdag 7 juni 2025 is de Sip & Zest Wijnproeverij & Limoncello-workshop in samenwerking met Proef Rieti! Dompel je onder in Italiaanse wijnen, hapjes en limoncello. Wijnexpert Jaime van Proef Rieti vertelt persoonlijke verhalen over de wijnboeren waar zij de lekkerste wijnen van importeert. Daarna maak je met Roxanne van De Likeurmeester het begin van je eigen limoncello en ga je met alle benodigdheden naar huis. Datum: zaterdag 7 juni 2025 Tijd: 14.00 uur – 16.30 uur Locatie: Amersfoort Kosten: €75,- p.p. Meld je vandaag nog aan!

Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Likeurmeester (@delikeurmeester)

Limoncello

Hoeveelheid: 4 flesssen (70cl)Voorbereiding: Kooktijd: Totaal:


Ingredienten:

Instructies:

  1. Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
  2. Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
  3. Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
  4. Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
  5. Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
  6. Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
  7. Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
  8. Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
  9. Salute!

Gepubliceerd op door

688 reacties to “De allerlekkerste limoncello”

  1. luc

    ik maakte limoncello volgens uw recept , maar vind hem te zoet ,kan ik er citroensap bij voegen om hem een beetje te ontzoeten ? alvast bedankt

    • De Likeurmeester

      Beste Luc,
      Absoluut kun je dit doen. Leuk is ook om een blokje bevroren citroensap toe te voegen 😉

    • De Likeurmeester

      Ik zou sowieso ook iets van water toevoegen 😉 Pure alcohol met suiker is feitelijk niet drinkbaar.
      Maar uitgaande van jouw specifieke vraag:
      1 liter alcohol van 96% bevat 96 cl zuivere alcohol.
      De tweede component is de suikeroplossing. …
      Alles bij elkaar heb je dus een mengsel van 1.46 liter, waarvan 96cl zuivere alcohol.
      Het alcoholpercentage bedraagt dan 96 / 146 = 66%

      • luc

        beste , in mijn vorige vraag staat wel dat er 1 ltr water bijgevoegd is , grtje, luc

        • De Likeurmeester

          Dan is de formule iets anders 😉
          Bereken hoeveel volume de opgeloste suiker met water is. Dit is vaak iets lager dan 1.5L
          bijvoorbeeld 96 / 236 = 40,6%

  2. Eric

    Mooi recept waar ik wel aan wil beginnen. Ik heb hele mooie citroenen uit eigen tuin (Spanje) die vrij groot zijn. Hoe bepaal ik hoeveel citroen(schil) nodig is? 10 grote citroenen lijkt me iets anders dan 10 kleintjes.

    • De Likeurmeester

      Beste Eric,
      Ga uit van beetje gemiddeld formaat. Ik weet niet wat jij vrij groot vindt? Dubbele formaat? Dan doe je 5 i.p.v. 10 of 7 als tussen 1 a 2x ‘regulier’ formaat is. Heel veel succes 🙂
      En beetje meer olie kan geen kwaad, wellicht heb je dan aan 2 weken al voldoende i.p.v. 3 🙂

  3. Pascale

    Beste, ik wil een grote hoeveelheid maken, namelijk 24 liter. Moet ik de hoeveelheden gewoon verdubbelen.
    Jouw recept met de pure alcohol heb ik gemaakt en is zeer lekker

    Groeten, Pascale

    • De Likeurmeester

      Beste Pascale,
      Wil je uitkomen op 24L limoncello of van 24L zuivere alcohol 96% limncello maken?
      In eerste geval moet je basisrecept dan *8.5 doen.. zo kom je op iets minder dan 24L limomcello.

      • Pascale

        Ik heb 8 flessen alcohol van 1 liter en wil er 24 liter limoncello van maken.

        • De Likeurmeester

          Dan lukt het met recept van hier net niet 😉 Je hebt 8.5L nodig om net iets onder de 24L limoncello te komen 😉

          • Pascale

            Maar ik kan toch met mijn 8 liter limoncello maken, als dat minder dan 24 liter is, dan is dat ook oké, ik zou dan de verhouding suiker en water willen weten, en het aantal citroenen.

  4. Ger

    Beste likeurmeester,

    Ik heb een zelfgemaakte limoncello gemaakt, maar kunt u mij vertellen hoe ik het alcohol percentage kan verlagen. De limoncello is al klaar en zit in flessen maar we vinden hem net iets te sterk, kan ik dat nog aanpassen?

    • De Likeurmeester

      Beste Ger,
      Dat kan zeker! Ik adviseer altijd om in een kleine hoeveelheid te testen en te verdunnen met (suiker)water. Als je dan de juiste verhoudingen hebt gevonden, kun je de rest ook zo doen