Tip! Op zaterdag 27 september is de Sip & Zest Wijnproeverij & Limoncello-workshop in samenwerking met Proef Rieti! Dompel je onder in Italiaanse wijnen, hapjes en limoncello.
Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.
Dit bericht op Instagram bekijken
Limoncello
Ingredienten:
Instructies:
- Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
- Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
- Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
- Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
- Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
- Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
- Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
- Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
- Salute!
Er wordt gesproken over de schil (Flabedo) van de citroen met een dunschiller eraf te halen. Nu kun je ook raspen.
Wat is beter, er vanuit gaande dat geen wit schil/vlees (Albedo) in komt.
Schillen is beter, je kunt je zo bedenken dat met raspen ook veel olie verloren gaat. In elk geval meer als bij schillen.
Mijn crema di limoncello is perfect, maar kan die, net als mijn eerdere ‘gewone’ limoncello, buiten de koeling bewaard blijven? Het alcoholpercentage zal iets van 34 zijn, en ik heb maar een klein vriesvakje
Beste Leon,
die Crema di limone – zo heet het goedje officieel – hoeft niet in de diepvries of frigo om te bewaren (wél om ervan te genieten). Ik maak altijd enkele liters en bewaar ze gewoon in mijn kelder .
Jo
Naar aanleiding van een klacht zeer correct behandeld geworden.
Complimenten.
Ik had afgelopen week bij jullie besteld en alles wed precies op de gekozen dag geleverd
Plus zelfs nog 3 citroenen extra terwijl ik er 5 besteld had
Dank je wel daarvoor
Beste Michiel
Hartelijk bedankt voor de complimenten! Ik doe er altijd extra citroenen bij voor het geval een paar net goed overgekomen. Gelukkig zijn ze bij jou allemaal goed aangekomen 🙂 Veel plezier met limoncello maken en salute voor later 😉
Is er ook nog iets wat je met de schillen kan doen als alles klaar is?
Je kan ze konfijten en door een taart of toetje doen bijvoorbeeld dan 😉