Tip! Op zaterdag 27 september is de Sip & Zest Wijnproeverij & Limoncello-workshop in samenwerking met Proef Rieti! Dompel je onder in Italiaanse wijnen, hapjes en limoncello.
Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.
Dit bericht op Instagram bekijken
Limoncello
Ingredienten:
Instructies:
- Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
- Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
- Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
- Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
- Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
- Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
- Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
- Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
- Salute!
Beste,
Ik heb nu een aantal keer limoncello gemaakt, deze bestaat uit 300 ml pure alcohol (en de oliën van de citroenen uiteraard) en 400 ml suikerwater, toch bevriest deze nog (ondanks goed mengen). Hoe kan dit?
mvg,
Thale
Beste Thale,
Enigste wat ik kan bedanken is dat die pure alcohol niet puur is.. Betreft het 96% foodgrade?
Heb per ongeluk alles bij elkaar in een pot gedaan dus ook suiker en water kan dit kwaad
Zelf vind ik de schil van 2(grote) citroenen voor 1/2 liter limoncello meer dan voldoende
Bij welke temperatuur moet je de alcohol met schillen 2 weken donker bewaren ?
Beste Dirk,
Dit maakt niet heel veel uit, kamertempratuur is goed 15-25 graden 🙂
Ik heb vlokken in mijn limonchello en krijg ze er maar niet uit, wat heb ik verkeert gedaan?
Beste Franka,
wat voor citroenen heb je gebruik, waren dit biologische en onbespoten? Dit kan namelijk onderdeel zijn van waarom je vlokken krijgt, niet biologische hebben een wax en antifunguslaag..
Vandaag limonchello gemaakt.
Ben benieuwd wat de smaaksensaties is. Heb er alle vertrouwen in.
Het wordt genieten, weet ik zeker 😊