Tip! Op zaterdag 27 september is de Sip & Zest Wijnproeverij & Limoncello-workshop in samenwerking met Proef Rieti! Dompel je onder in Italiaanse wijnen, hapjes en limoncello.
Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.
Dit bericht op Instagram bekijken
Limoncello
Ingredienten:
Instructies:
- Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
- Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
- Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
- Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
- Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
- Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
- Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
- Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
- Salute!
Beste,
Ik heb al 2 maal limoncello gemaakt en elke keer is er wel een fles die deels bevroren is. Is er iets fout? Kan dit kwaad?
Kan ik dit vermijden?
Alvast bedankt voor de feedback
Beste Bram,
Wellicht niet alles goed gemengd met elkaar, dat er een fles is die deels bevriest? Dit kan zeker geen kwaad. De fles goed koud in de koelkast zetten is ook voldoende, dan voorkom je bevriezing 🙂
Beste likeurmeester,
Is het misschien een idee om de meest recente reacties bovenaan te zetten in plaats van onderaan. Nu moet ke ayeeds langer scrollen om te zien of er nieuwe reacties zijn.
Beste likeurmeester,
Ik ga van de week mijn eerste limocello afmaken na 3 weken.
Maar hoelang moet ik deze in de vriezer laten liggen voordat ik hem kan drinken?
Vrienden van mij maken al een tijdje zelf limoncello en die adviezerde 3 weken in de vriezer laten liggen is dit ook zo?
Beste Jeroen,
Een half uurtje in de vriezer voor je hem gaat drinken is ruim voldoende 😉
Beste likeurmeester,
Uw recept zou uitkomen op een alcohol% van 33/34. Als ik echter de App dilution calculator gebruik kom ik met, 6 liter water uit op 37% alcohol! Maak ik een denkfout?
Beste Herman,
Ik weet niet welke berekening jij doet. 😉
Ik gebruik de Dilution calculator. Als ik van 1 liter 96% terug wil naar 34% zou ik volgens deze app 1,824 liter water toe moeten voegen. Om terug te gaan naar 33% zelfs 1,909 liter water. Om uit te komen op 1,6 liter water moet ik een alcohol % van 36,92 invullen.
Vergeet je de suiker niet in de berekening?
Door de suiker zou de berekening zeer complex worden, en daarom baseren wij het recept op de totale hoeveelheid alcohol in het eindvolume (water + suiker + alcohol).
Ik bedoelde uiteraard 1,6 liter. Maar volgens de dillution calculator kom ik dan uit op een alcoholpercentage van ruim 36%
Kan ik de sap ook mee laten trekken