Tip! Op zaterdag 7 juni 2025 is de Sip & Zest Wijnproeverij & Limoncello-workshop in samenwerking met Proef Rieti! Dompel je onder in Italiaanse wijnen, hapjes en limoncello. Wijnexpert Jaime van Proef Rieti vertelt persoonlijke verhalen over de wijnboeren waar zij de lekkerste wijnen van importeert. Daarna maak je met Roxanne van De Likeurmeester het begin van je eigen limoncello en ga je met alle benodigdheden naar huis. Datum: zaterdag 7 juni 2025 Tijd: 14.00 uur – 16.30 uur Locatie: Amersfoort Kosten: €75,- p.p. Meld je vandaag nog aan!
Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.
Dit bericht op Instagram bekijken
Limoncello
Ingredienten:
Instructies:
- Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
- Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
- Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
- Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
- Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
- Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
- Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
- Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
- Salute!
Beste Likeurmeester,
Wij hebben zelf alcohol gestookt, het was 60%.
5 citroen schillen erbij gedaan, biologische.
Hier hebben we met wat omrekenen suikermet water bijgedaan, laten staan, af en toe omgeschud.
Nu heb ik het net in flessen gedaan en er zit geen alcohol meer in?
Das wel heel raar…toch.
Wat heb ik fout gedaan?
Met vriendelijke groet,
Lies.
Beste Lies,
Het enigste wat ik mij kan bedenken is als je er geen deksel op hadden zitten, dat alle alcohol is verdampt. Een andere verklaring heb ik niet..
Hier is toch meer informatie nodig…
Welke hoeveelheden zijn gebruik?
Hoe is de alcohol gemeten? Zowel van de alcohol als van de limoncello.
Alles goed afgesloten, donker weggezet?
Beste Likeurmeester,
Wij gebruiken je recept om met sinaasappel (cello?) mee te makken! We gaan de suiker oplossing met kandijsuiker maken, we zouden alleen nog wat kruiden erbij willen doen. Hoe lang zou dat in de alcohol erbij moeten?
Beste Floris,
Orancello is de officiele naam 😉 Kruiden kun je er direct bij doen of de laatste week, afhankelijk van de hoeveelheid en soort kruid.
Beste Likeurmeester,
Vorige jaar was een gigantische succes! Dit jaar gaan we perziken doen, met goede hoop dat het goed gaat haha! Heb je nog tips voor mensen die dit al een keer gedaan hebben?
Beste Likeurmeester,
Welke soort suiker kan het best worden gebruikt?
Alvast bedankt.
Beste Martijn,
Het leuke is dat je daarmee kan experimenteren, immers is wat ik lekker vind misschien wel iets dat jij minder lekker vindt. 🙂
Maar zelf vind ik kandijsuiker erg lekker, subtiel smaakverschil met reguliere. En bijvoorbeeld in een gemberlikeur is honing lekker. Maak verschillende varianten en probeer wat je lekker vindt!
Zou je dit met Erythritol kunnen doen?
Ik heb hier persoonlijk geen ervaring mee, maar je zou het kunnen proberen 😉 Elke vorm van suiker of zoetstof moet in principe mogelijk zijn
Hoi, kan ik ook gebruikt maken van isopropanol (99,9% alcohol)? Dit is namelijk een stuk goedkoper dan ‘pure alcohol’ (96%).
Isopropanol oftewel isopropylalcohol is een secundaire alcohol die voor reiniging en ontsmetting wordt gebruikt. Het is een giftig oplosmiddel dat wordt gemaakt van propylene (een derivaat van petroleum, het is een bij-product van de petroleum- en benzine-industrie.) en komt voor in zeer veel huid- en haarverzorgingsproducten, parfums, antibacteriële handzeep en ook in en antivries. Doordat hij ondrinkbaar is, zijn de kosten vele malen lager/goedkoper (accijns). Mijn advies is om dit nooit te gebruiken voor het maken van likeur…
Zodra de limoncello is gebotteld, hoe lang adviseer je dan om de flessen nog donker en koel weg te zetten alvorens ze te nuttigen?
Beste Michel, Na het bottelen is de limoncello direct geschikt om te nuttigen 🙂 je bewaard hem alleen koel en donker, voor een optimale houdbaarheid 😉
Ok, dank voor je snelle reactie. Ik had wel eens begrepen dat de Limoncello nog wat meer op smaak komt als je hem nog een tijdje koel en donker wegzet. Dat is dus blijkbaar niet het geval?