De allerlekkerste limoncello

Tip! Op zaterdag 7 juni 2025 is de Sip & Zest Wijnproeverij & Limoncello-workshop in samenwerking met Proef Rieti! Dompel je onder in Italiaanse wijnen, hapjes en limoncello. Wijnexpert Jaime van Proef Rieti vertelt persoonlijke verhalen over de wijnboeren waar zij de lekkerste wijnen van importeert. Daarna maak je met Roxanne van De Likeurmeester het begin van je eigen limoncello en ga je met alle benodigdheden naar huis. Datum: zaterdag 7 juni 2025 Tijd: 14.00 uur – 16.30 uur Locatie: Amersfoort Kosten: €75,- p.p. Meld je vandaag nog aan!

Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Likeurmeester (@delikeurmeester)

Limoncello

Hoeveelheid: 4 flesssen (70cl)Voorbereiding: Kooktijd: Totaal:


Ingredienten:

Instructies:

  1. Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
  2. Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
  3. Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
  4. Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
  5. Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
  6. Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
  7. Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
  8. Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
  9. Salute!

Gepubliceerd op door

688 reacties to “De allerlekkerste limoncello”

  1. Lied

    Hallo,heb 1 liter alcohol van 40%. Ik lees hier van alles maar kom er maar niet uit wat voor deze alcohol de goede hoeveelheden suiker en water zijn. Zou iemand dat mij kunnen vertellen? Alvast bedankt , lied

    • De Likeurmeester

      Beste Lied,
      Mijn advies is om de citroenschillen dubbel zo lang in de weckpot te laten (vanwege het oplosssen van de olie). En dan tzt een extreem sterke suikerwater maken van 600gr suiker en 400ML water (dan kom je volgens mij op de zelfde verhoudingen als het recept hier). Succes en alvast salute!

  2. Maurice

    Hoi,

    Ik heb via dit recept al enkele keren een goed gelukte limoncello kunnen maken.
    Ik zou nu graag eens experimenteren om dit eventueel te combineren met enkele kruiden.
    Heeft u toevallig een idee voor welke kruiden hier geschikt voor kunnen zijn en waarbij moet ik vooral opletten als ik dit doe?

    Groetjes!

    • De Likeurmeester

      Beste Maurice,
      Je kunt hier niet echt iets ‘fout’ doen, het hangt er natuurlijk wel vanaf waar je naar op zoek bent. Als je bij het frisse van een traditionele limoncello wilt blijven kun je proberen om kruiden te nemen die hier op aansluiten, zoals munt, gember, anijs etc. Iets ‘hartiger’ zou je ook salie, kardemom of kruidnagel kunnen proberen. Ik zou in alle gevallen voorzichtig beginnen, je kunt altijd meer toevoegen, en als het er eenmaal in zit krijg je het er niet meer uit.

  3. Jan

    Ik heb eerst gewone limoncello gemaakt volgens het recept dat je hebt gegeven bij mijn bestelling.
    Met 250ml alcohol+gemacereerde citroenschillen, heb ik dan de Crema gemaakt als experiment (want ik heb zo iets nog nooit gedronken)

    Dit zijn dan de stappen die ik heb gedaan :

    1) 500 gr kandijsuiker
    250ml volle room
    250ml volle melk
    1 vanillestokje openen en de vanillezaadjes in het mengsel doen
    2) alles samen in de pot op een laag vuur tot alle suiker is gesmolten
    3) goed laten afkoelen
    4) vanillestokje er uit halen en met de staafmixer even blitsen
    de vanillezaadjes kunnen wel eens klonteren en zo maak je ze los
    5) gezeefde alcohol toevoegen (250ml)

    Ik vind de Crema di limoncello lekkerder, MAAR die is ook veel zwaarder en veel meer suiker. Eerder te drinken bij een tiramisu of gebakje smiddags.

  4. Willem

    Hi likeurmeester,

    Mijn pot heb ik zaterdag 2 weken staan en ik heb mijn pot 3 keer goed geschud. Ik kan eerlijk gezegd niet wachten. Kan ik zaterdag al gaan bottelen of beter nog een week wachten? Bedankt, ik hoor het graag van je!

    • De Likeurmeester

      Beste Willem, dat kan zeker al wel. Wat je ook zou kunnen doen is de helft alvast maken en de andere helft een week later en kijken of je verschil proeft 😉

  5. Pascal

    Ik heb voor de eerste keer limoncello gemaakt, maar ik vind hem zelf iets te stroperig, ondanks dat ik alle hoeveelheden gebruikt heb zoals gevraagd en hem op een donkere plaats heb laten rusten gedurende de tijd die nodig zou zijn…
    Wat heb ik mis gedaan? En wat kan ik doen om hem minder stroperig te maken?
    grt

    • De Likeurmeester

      Beste Pascal,
      De suiker kan de limoncello stroperig maken. Hoe vind je de smaak? Als je hem te zoet vind zou je hem kunnen verdunnen met alcohol of water. Heb je de limoncello voor serveren in de vriezer gehad?

    • Amarence

      Ik vroeg me af of het ook lekker is om enkele sinaasappelschillen aan de citroenschillen toe te voegen. Heeft iemand daar ervaring mee?

      • De Likeurmeester

        In de reeds limoncello gemaakte heb ik geen ervaring, lijkt mij persoonlijk ook niet lekker. Wat ik wel heerlijk vind: vers sap toevoegen! Maakt hem wat frisser 🙂

    • Joris

      Hoi,

      Ik heb sinds 3 dagen citroenschillen in de alcohol liggen. Ik ben iedere groenteman afgegaan voor onbespoten biologische citroenen en had ze gevonden. Wel groen! Nu wordt mijn alcohol ook groen. Komt dit vaker voor? Kan ik het nog geel maken en doet het wat met de smaak denk je?

      Groetjes Joris

      • De Likeurmeester

        Beste Joris,
        De citroenen die ik verstuur zijn soms ook groen(ig). Ik doe dan altijd een tekst erbij: Verschil in kleur van de schil is normaal bij biologische citroenen. Als deze groen is zegt dat niets over de rijpheid (limoncello is na afloop ook gewoon geel). Ze zijn nog steeds heerlijk en smaakvol.
        Als je de limoncello straks af hebt, zul je zien dat hij alsnog geel is 😉

      • De Likeurmeester

        Beste Joris,
        De citroenen die ik verstuur zijn soms ook groen(ig). Ik doe dan altijd een tekst erbij: Verschil in kleur van de schil is normaal bij biologische citroenen. Als deze groen is zegt dat niets over de rijpheid (limoncello is na afloop ook gewoon geel). Ze zijn nog steeds heerlijk en smaakvol.
        Als je de limoncello straks af hebt, zul je zien dat hij alsnog geel is 😉

      • De Likeurmeester

        Limoncello heeft niet zo zeer een houdbaarheid, alleen neemt de smaak na een jaar wat af. Vanwege de hoge alcoholpercentage (er vanuit gaande dat recept op de site is gevolgd) is het lang goed te houden.