De allerlekkerste limoncello

Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Likeurmeester (@delikeurmeester)

Limoncello

Hoeveelheid: 4 flesssen (70cl)Voorbereiding: Kooktijd: Totaal:


Ingredienten:

Instructies:

  1. Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
  2. Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
  3. Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
  4. Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
  5. Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
  6. Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
  7. Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
  8. Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
  9. Salute!

Gepubliceerd op door

688 reacties to “De allerlekkerste limoncello”

  1. Johan

    Ik wil graag citroenen uit Amalfi bestellen. Ik heb een adresje. Ze zijn erg groot op het moment zegt de leverancier, 250 gram. Hoeveel citroenen heb ik dan nodig op 1 liter pure alcohol? Heeft iemand daar een idee van?

  2. Dick

    Ik wil graag dat het eindresultaat een lager alcohol % heeft. Ik ben alleen bang dat als ik meer suikerwater toevoeg dat dan de citroensmaak verminderd. Hoe kan ik dat voorkomen?

    • De Likeurmeester

      De alcohol is de drager van de smaak, dus als je minder alcohol in je limoncello wilt betekent dat ook dat er minder smaak in gaat. Je kunt dit wel voorkomen door bij voorbaat al meer citroenschillen bij je alcohol te doen – op die manier ben je er zeker van dat je zoveel mogelijk van de essentiële oliën uit de schil oplost en daarmee uiteindelijk in de limoncello ook meer citroensmaak hebt. Overigens zou ik je wel adviseren om de hoeveelheid suiker gelijk te houden en alleen meer water toe te voegen (tenzij je ‘m ook zoeter wilt natuurlijk). Succes!

    • Regina

      Ik heb voor het eerst jullie recept aangehouden. Nu is hij heel bruin troebel en echt niet lekker. Is hij nog te redden?
      Gr Regina

      • De Likeurmeester

        Beste Regina,
        Heb je wel biologische citroenen gebruikt, want dat kan er voor zorgen dat de limoncello een andere kleur en niet zo’n lekkere smaak heeft..

  3. Yvonne

    Als het nu uit de diepvries komt is het dan wel iets troebeler?want het ziet er helder uit bedoelde ik met de dikte!

    • De Likeurmeester

      Uit de vriezer wordt hij wel iets dikker inderdaad, troebeler zal hij niet worden denk ik, maar… only one way to find out :o) (proberen dus)

  4. Yvonne

    Ik heb het met jenever gemaakt ziet er helder uit komt dat door het alcohol percentage, hier zie je geen slijterijen Spanje

    • De Likeurmeester

      Hoi Yvonne, als de limoncello helder is betekent dit dat er minder olie/smaak uit de citroenschil in is opgelost – dat komt inderdaad door het alcoholgehalte.

  5. Maarten

    Het lijkt me leuk om eens zelf te gaan doen. Heeft iemand een tip wat je kan doen met 20 geschilde citroenen. Een beetje sonde om ze zo maar weg te te gooien?

    Ik kan ze wel persen maar wat doe ik dan met het sap? Hoe lang is dat houdbaar?

    • De Likeurmeester

      Beste Maarten,

      Van het sap zou je lekkere limonade kunnen maken. Het geperste sap is gekoeld zo’n drie dagen houdbaar. Je zou ook alvast het suikerwater kunnen maken en ipv de water hoeveelheid, het sap gebruiken. Hier wordt je limoncello extra smaakvol van natuurlijk.

    • Marc

      Rasp de overgebleven schillen en vries ze in
      Strooi op vis voor het grillen, of ook heel lekker op kip voor het grillen. Ik maak mijn kipkruiden wel zelf
      Grtjs
      Marc