Tip! Op zaterdag 7 juni 2025 is de Sip & Zest Wijnproeverij & Limoncello-workshop in samenwerking met Proef Rieti! Dompel je onder in Italiaanse wijnen, hapjes en limoncello. Wijnexpert Jaime van Proef Rieti vertelt persoonlijke verhalen over de wijnboeren waar zij de lekkerste wijnen van importeert. Daarna maak je met Roxanne van De Likeurmeester het begin van je eigen limoncello en ga je met alle benodigdheden naar huis. Datum: zaterdag 7 juni 2025 Tijd: 14.00 uur – 16.30 uur Locatie: Amersfoort Kosten: €75,- p.p. Meld je vandaag nog aan!
Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.
Dit bericht op Instagram bekijken
Limoncello
Ingredienten:
Instructies:
- Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
- Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
- Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
- Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
- Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
- Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
- Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
- Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
- Salute!
Kan je ook een mengsel van schillen van limoen en sinaasappel gebruiken?
Als ik de limoncello iets Stropiger wil, voeg ik dan gewoon iets meer suiker toe als de 600 gram in dit recept?
Of is er een andere oplossing?
Ik heb dit recept gevolgd maar 900 gr suiker bij het water gedaan kan dit kwaad?
Beste Benjamin, Dit kan niet veel kwaad. Je hebt alleen een extreem zoete limoncello 😉 Goed gekoeld drinken is nu sowieso een aanrader. Mocht het toch naar jou smaak nog te zoet zijn, dan zou je het wat kunnen verdunnen door extra water toe te voegen. Als je niet wilt dat alcoholpercentage omlaag gaat en je hebt geen zuivere alcohol voorhanden, dan kun je wellicht wat wodka toevoegen.
Beste Likeurmeester,
Ik heb even door de reacties zitten lezen en ik heb nog drie vragen voordat ik begin:
1. Gebruik ik citroenschillen, of is het raspen een betere optie?
2. Gebruik ik kristalsuiker of is er nog een betere suikersoort te verzinnen?
3. Uiteraard maak ik een lading volgens het traditionele recept, maar ik zie ook varianten met delen citroensap langskomen. Welke variaties kunt u aanbevelen?
Alvast dank voor de reactie.
Tjoek
Beste Tjoek,
1. Raspen beveel ik absoluut niet aan, dit omdat er dan al olie verloren gaat (die juist de smaak geeft).
2. Mijn advies is kandijsuiker, zoals ik hier ook vermeld 😉 Maar ieders smaak is persoonlijk
3. Ook dit is persoonlijk, misschien van een batch verschillende versies maken? Mijn eigen favoriet is citroensap invriezen en tzt ontdooien. Hoeveelheid sap breng je in mindering op hoeveelheid water. Als het (sterke) suikerwater is afgekoeld voeg je citroensap,alcohol erbij. Ontzettend lekker, al zeg ik het zelf. Ook al is dit niet traditioneel, smaakt lekker fris!
Hartelijk dank voor je reactie!
Ik ga vandaag beginnen 🙂
Beste Likeurmeester
Als je in verhouding meer Citroenen gebruikt kan je hem dan voor dezelfde smaak best minder lang laten staan of gaat dat niet zoveel verschil maken?
Beste Maarten, Naar mijn idee maakt het niet veel verschil. Je zult ongetwijfeld meer citroenolie hebben en sterke smaak krijgen.