De allerlekkerste limoncello

Tip! Op zaterdag 7 juni 2025 is de Sip & Zest Wijnproeverij & Limoncello-workshop in samenwerking met Proef Rieti! Dompel je onder in Italiaanse wijnen, hapjes en limoncello. Wijnexpert Jaime van Proef Rieti vertelt persoonlijke verhalen over de wijnboeren waar zij de lekkerste wijnen van importeert. Daarna maak je met Roxanne van De Likeurmeester het begin van je eigen limoncello en ga je met alle benodigdheden naar huis. Datum: zaterdag 7 juni 2025 Tijd: 14.00 uur – 16.30 uur Locatie: Amersfoort Kosten: €75,- p.p. Meld je vandaag nog aan!

Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Likeurmeester (@delikeurmeester)

Limoncello

Hoeveelheid: 4 flesssen (70cl)Voorbereiding: Kooktijd: Totaal:


Ingredienten:

Instructies:

  1. Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
  2. Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
  3. Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
  4. Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
  5. Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
  6. Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
  7. Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
  8. Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
  9. Salute!

Gepubliceerd op door

688 reacties to “De allerlekkerste limoncello”

  1. Chrissy

    Beste likeurmeester, wij hebben voor het eerst limoncello gemaakt en het resultaat was goed. Ook het welbekende ouzo effect. Echter, na ongeveer 2 a 3 maanden hadden wij nog twee buikflesjes over en besloten die te bewaren voor een speciaal moment, maar helaas was de limoncello helder geworden. Het werd bewaard in een donkere kamer. In eerste instantie ronde de 10 graden. Later een flink aantal graden warmer. Wij vragen ons dus af hoe het kan dat het in eerste instantie troebel was, maar later helder is geworden. Wij zien uw reactie graag tegemoet, met vriendelijke groet Peter en Christel

    • De Likeurmeester

      Beste Chrissy,
      Ik plak hier een reactie onder die ik eerder heb geplaatst 😉
      De reden dat het helder wordt,is omdat uiteindelijk de olie scheidt van het water (waarschijnlijk drijft het in druppeltjes of vlokjes aan het oppervlak). Dat is iets wat na verloop gebeurd en verder niet schadelijk is. Je gebruikt pure producten en ook geen emulgators en dan ontstaat zo iets.
      Het is erg lastig om hier iets tegen te doen, maar vaak helpt het wel (tijdelijk) om de fles even goed te schudden.

  2. corina

    iemand ervaring met gedroogde schillen van citroen en sinaasappel om limoncello en arancello te maken? wel met 95% alcohol

    • De Likeurmeester

      Beset Corina,
      Persoonlijk geen ervaring mee. Maar je zou het een beetje kunnen vergelijken met gedroogde kruiden in een gerecht gebruiken. In de schillen zit minder olie en smaak, het is niet te vergelijken met verse schillen (vol aroma en olie). En let er daarnaast op dat het food grade alcohol is, dit kan nog wel eens alcohol zijn met toevoegingen als methanol (wat zeer giftig is en daardoor goedkoper).

  3. David

    Beste likeurmeester,
    Wat gebruik je het beste voor het zeven? Een typisch (fijn) zeefmandje Of eerder koffiefilter? (Een koffiefilter gaat nl. zeer traag.) Maakt dit veel verschil in troebelheid van de limoncello?
    Alvast dank! Mvg

    • De Likeurmeester

      Beste David,
      Een normale keukenzeef werkt goed genoeg – het voornaamste is om de citroenschillen eruit te filteren. De olie is wat het ’troebele’ (ondoorzichtige) limoncello-effect veroorzaakt dat zo kenmerkend is voor de drank. Wanneer je een koffiefilter gebruikt blijft er waarschijnlijk meer olie achter in het filter en gaat dat ten koste van de smaak en mogelijk is het limoncello-effect dan ook minder.

  4. Marvin

    Goedemiddag,

    Ik heb voor de 1e keer limoncello gemaakt volgens dit recept, alles aangepast naar: -0,7 liter alcohol (96% van Filliers)
    -schil van 8 citroenen
    -420 gram suiker
    -1,1 liter water

    Hier echter hetzelfde probleem: limoncello bevriest in de diepvries.
    Zou dit ook liggen aan het suikergehalte, of volgende keer gewoon minder water toevoegen?
    Zelf vond ik de limoncello aan de zoete kant, dus de volgende keer wilde ik minder suiker toevoegen. Maar dat zou dan betekenen dat hij nog sneller bevriest?

    In ieder geval bedankt voor het recept!

    Groetjes!

    • De Likeurmeester

      Beste Marvin,
      Het vriespunt van de limoncello wordt bepaald door alcoholgehalte en suikergehalte. Hoe meer alcohol en hoe meer suiker, hoe lager het vriespunt. Minder suiker zorgt dus inderdaad voor een snellere bevriezing, minder water zorgt voor een hoger alcoholgehalte én een hoger suikergehalte (tenzij je dat navenant vermindert) en dus voor een lager vriespunt.

  5. Paul

    Hallo,
    Wat voor water kun je beste gebruiken: gedestilleerd water, gedemineraliseerd water of kraanwater?

    • De Likeurmeester

      Beste Paul,
      Voor de smaak maakt het niet uit, want alle stappen die daar invloed op hebben zijn vóórdat het water erbij gaat. Het kan wel verschil maken op het ‘limoncello-effect’, wat bij kraanwater sterker zal zijn (ondoorzichtiger) dan bij gedemineraliseerd of gedestilleerd water. Hoe groot dat verschil is (puur in uiterlijk dus) kan ik niet zeggen.