Tip! Op zaterdag 7 juni 2025 is de Sip & Zest Wijnproeverij & Limoncello-workshop in samenwerking met Proef Rieti! Dompel je onder in Italiaanse wijnen, hapjes en limoncello. Wijnexpert Jaime van Proef Rieti vertelt persoonlijke verhalen over de wijnboeren waar zij de lekkerste wijnen van importeert. Daarna maak je met Roxanne van De Likeurmeester het begin van je eigen limoncello en ga je met alle benodigdheden naar huis. Datum: zaterdag 7 juni 2025 Tijd: 14.00 uur – 16.30 uur Locatie: Amersfoort Kosten: €75,- p.p. Meld je vandaag nog aan!
Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.
Dit bericht op Instagram bekijken
Limoncello
Ingredienten:
Instructies:
- Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
- Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
- Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
- Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
- Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
- Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
- Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
- Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
- Salute!
Hallo,
Ik heb voor de eerste keer limoncello gemaakt en heb dit gedaan o.b.v. uw recept waarbij ik alles heb aangepast voor 0,5L zuivere alcohol van 96%. Het resultaat, zeker voor de eerste keer is prima. Kleur en smaak zijn geweldig. Echter bij het bewaren in de vriezer bevriest de limoncello ondanks dat het alcoholpercentage volgens mij ruim boven de 30% ligt. De commerciële Villa Massa limoncello die ernaast ligt in het vriesvak bevriest niet. Waar kan dat aan liggen?
Groeten.
Beste Paul,
Mogelijk ligt het suikerpercentage hoger bij de gekochte variant, dat voorkomt ook bevriezing.
Dank je voor het antwoord. Kan ik achteraf nog suiker toevoegen om dit mogelijk te voorkomen?
Misschien rare vraag maar een alcoholvrije limoncello hebben jullie daar een idee voor, ipv citroenzuur als houdbaarheidsmiddel?
Beste Jackie,
Je kunt limonade/alcoholvrije limoncello wel versterken met citroenschillen. Maar voor de houdbaarheid zou ik gewoon kiezen voor een hoog suikergehalte + inderdaad wat citroenzuur en dan aanlengen met water bij het serveren. Succes!
Beste Likeurmeester,
Ik heb 0,8 L 96% Alcohol gebruikt ipv 1 L om aan +/- 33% percentage te komen. Ik wil 1,6 liter water gebruiken, maar moet ik iets minder suiker toevoegen ipv 600 gr ivm te zoet worden?
Gr
Ronald
Beste Ronald,
Gezien de gelijke hoeveelheid aan water, is mijn advies de suiker niet te verlagen. Het is uiteraard persoonlijke smaak, hoe zoet je het wilt 😉
Succes, Salute!
Hi likeurmeester,
Ik heb het recept gevolgd behalve dat ik de citroenen niet heb geschild maar geraspt, omdat mijn dunschiller een ramp is. Ik heb dit 20 dagen in de alcohol laten intrekken en daarna de siroop opgegoten, om deze daarna nog 10 dagen te laten rusten. Nu is mijn limoncello helaas wat smakeloos, en de smaak die er nog in te vinden is, is een beetje bitter. Is het een optie om extra citroenen te schillen en deze alsnog in de limoncello te laten weken, zodat er meer smaak aan komt?
Groet,
Jelmer
Beste Jelmer,
Dit komt waarschijnlijk omdat limoncello zijn smaak dankt aan de olie die vrijkomt als het op de alcohol staat. Door het raspen is hier al (denk ik) veel van verloren gegaan.
Natuurlijk kun je proberen om citroenschillen in de limoncello te laten weken. Ik zou zelf eerder een nieuwe batch maken, met extra citroenschil en dat vermengen met deze minder goed gelukte.
Succes!
Maakt het voor het ouzo effect van limoncello nog uit of je de alcohol aan het suikerwater toevoegt of andersom?
Beste Luc,
Dat maakt niets uit het gaat om de vermenging van beiden 😉