Tip! Op zaterdag 27 september is de Sip & Zest Wijnproeverij & Limoncello-workshop in samenwerking met Proef Rieti! Dompel je onder in Italiaanse wijnen, hapjes en limoncello.
Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.
Dit bericht op Instagram bekijken
Limoncello
Ingredienten:
Instructies:
- Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
- Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
- Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
- Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
- Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
- Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
- Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
- Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
- Salute!
Beste likeurmeester,
Ik ga zo aan de slag met mijn eerste poging. Ik vroeg me af of ik citroen kan vervangen voor bio-mandarijnen voor manderinocello? Of geurige sinaasappels voor (soort van) grand marnier?
Beste Rebecca,
Natuurlijk is dat mogelijk! Dat is juist het leuke, met die 96% alcohol kun je vele likeurtjes maken 🙂
Ik wil graag chocladelimoncello maken, hoeveel chocolade moet ik dan nemen en wat voor soort.
Bijvoorbaad hartelijk dank.
Mrt vriendelijke groet
Janny Bresser.
Beste Janny,
Ik ken het eerlijk gezegd niet..maar misschien andere mensen hier op de site?
Hallo,
Als ik de alcohol met water meng dan krijg ik een mooi troebel mengsel.
Als de flessen een paar weken staan dan wordt het een transparante vloeistof.
Doe ik iets fout?
De troebele kleur is een kwestie van regelmatig even schudden. Het is een natuurlijk proces van het scheiden van het mengsel, ik zou daarom niet zeggen dat je iets fout doet. Kan waarschijnlijk vertraagd worden door toevoeging van arabische gom of andere ‘stabilisatoren’, maar dat zou ik bij zelfgemaakte limoncello nu weer net níet doen.
Heb nu een paar keer limoncello gemaakt, en eigenlijk merk ik dat de citroenschillen na ~8 dagen in 96% alcohol volledig wit zijn en alle oliën hebben afgegeven. Ik heb niet het idee dat langer macereren echt veel extra smaak zal geven.
Zoals hier te zien gewoon een prima resultaat: https://i.imgur.com/QchOBjf.jpg
Hallo Jel,
hoeveel citroen gebruik jij? Die van mij is veel witter van kleur.
Beste mensen,
Ik heb al vaker limoncello gemaakt, maar deze x is het te bitter geworden, waarschijnlijk door te veel wit van de schil. Is daar nog iets aan te doen?
Groet Antoinette
Beste Antionette,
Mijn tip is meer suiker, door extra zoet valt bittere meer weg.