De allerlekkerste limoncello

Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Likeurmeester (@delikeurmeester)

Limoncello

Hoeveelheid: 4 flesssen (70cl)Voorbereiding: Kooktijd: Totaal:


Ingredienten:

Instructies:

  1. Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
  2. Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
  3. Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
  4. Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
  5. Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
  6. Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
  7. Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
  8. Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
  9. Salute!

Gepubliceerd op door

688 reacties to “De allerlekkerste limoncello”

  1. Loes

    Hi!

    Ik wil voor de eerste keer zelf Limoncello gaan maken. Alleen heb ik nog een paar (misschien stomme) vraagjes:
    – Als ik de alcohol met de citroenschillen in een weckpot doe dient deze dan in hete poten (luchtdicht) afgesloten te worden? Zoals bij het inwecken van fruit?
    – Stel ik wil er voor de smaak bijv. wat munt bij doen, dient ik dit dan ook al bij de alcohol en de citroenschillen te doen en dit net zo lang laten intrekken?

    Hoop dat jullie me kunnen helpen!:)

    • De Likeurmeester

      Beste Loes,
      Absoluut niet inwecken van de alcohol. Als er nog wat lucht in het potje zit, is het geen enkel probleem. Met een weckpot is het mooi afgesloten, af en toe even schudden.
      Verder kun je kruiden, zoals munt, een paar dagen mee laten trekken. Dat is voldoende om smaak af te geven, ik zou niet adviseren om het twee tot drie weken erbij te doen.
      Succes!

  2. Figaro

    Vandaag voor de 1e keer limoncello gemaakt. Dit recept was meteen een schot in de roos. Prachtige kleur en heerlijke smaak. Bovendien niet moeilijk om te doen, dus zeker proberen iedereen !

  3. Robert

    Hoihoi,

    Ben inmiddels aan mn 8ste batch limoncello begonnen.
    Deze keer heb ik het citroensap ingevroren om later bij de bereiding van mn suikerwater te voegen. Dus heb ik zoveel minder water gebruikt als ik aan citroensap heb. Wat nu een vervelende bijkomstigheid is…. De limoncello gaat schiften dwz de hele fijne deeltjes uit het citroensap komen bovenop de limoncello drijven. Als ik geen uitgeperste citroenen gebruik dan blijft t drankje mooi troebel, maar met t citroensap meekoken met t water en de suiker krijg ik dat t onderste gedeelte bijna helder wordt en bovenop een soort mousse komt drijven. Als ik dat flik door elkaar schud ziet t er weer uit als limoncello. De smaak is lekkerder met t citroensap, maar in de fles, als t een tijdje staat, ziet t er niet uit. Iemand enig idee waar dit door komt?
    Groeten uit t zonnige zuiden

    • De Likeurmeester

      Beste Robert,
      Met zekerheid durf ik het niet te zeggen, maar vermoedelijk ligt het aan het meekoken van de citroensap. Door het zuur van het sap (zowel gekookt als niet) kan er mogelijk toch die schifting ontstaan.

  4. Lennard

    Kan men ook biologische rietsuiker gebruiken ipv witte kandij of kristelsuiker?

    • De Likeurmeester

      Beste Lennard, Dat kan zeker. Er zijn zelfs mensen die honing of stevia gebruiken. Het allerleukste is namelijk om te experimenteren met verschillende smaken 😉

  5. Miquel

    Beste Likeurmeester,

    Normaal maak ik mijn limoncello altijd met 1L 96% alchohol. Nu had ik nog een fles van 0,5L 60% alcohol staan. Hoeveel suikerwater zou ik hier aan toe moeten voegen om op +/-35% uit te komen?

    • De Likeurmeester

      Best Miquel,
      Allereerst houd er rekening mee dat je met lager gehalte het beter iets langer kan laten staan om de olie beter in de alcohol te laten komen. Verder zou ik dan 0.53 ml water toevoegen met 250 gram suiker. Dan kom je ongeveer op 37% uit.
      Veel succes!