De allerlekkerste limoncello

Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Likeurmeester (@delikeurmeester)

Limoncello

Hoeveelheid: 4 flesssen (70cl)Voorbereiding: Kooktijd: Totaal:


Ingredienten:

Instructies:

  1. Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
  2. Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
  3. Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
  4. Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
  5. Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
  6. Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
  7. Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
  8. Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
  9. Salute!

Gepubliceerd op door

688 reacties to “De allerlekkerste limoncello”

  1. Stefan

    Super lekker zeg.
    Ik heb een flesje alcohol gekregen. En met het recept van de likeurmeester de limoncello gemaakt. Top!
    Ik ga zeker ook andere vruchten proberen.

  2. Hans

    Zelfgemaakte limoncello is tien keer lekkerder dan gekochte. Persoonlijk vind ik orangecello iets lekkerder, gemaakt dus van appelsienen. Van de week nog met bananen gemaakt, ook wel bijzonder van smaak. Geen idee hoe dit noemt, laten we het bananencello noemen lol.

  3. webko

    Voeg je de verse limoensap toe aan de siroop zodat het ook nog kookt, voordat je gaat bottelen of helemaal aan het einde voordat je gaat serveren?

    • De Likeurmeester

      Beste Webko,
      Ik neem aan dat je citroensap ipv limoensap bedoeld? Hoe je het doet is geheel aan jou, beide is mogelijk. Experimenteer en ervaar wat je lekker vindt. Je kan een deel van het water vervangen door sap en zowel meekoken als niet gekookt toevoegen. Bedenk wel dat als je sap extra aan het recept toevoegt ipv te vervangen voor een deel water, dat je alcohol percentage omlaag gaat.

  4. Timus

    Hoi, alles mooi gevolgd en de smaak is top.
    Bovenin enkele flesjes heb ik ook een soort ‘residu’ of aanslag, ligt als het ware op de likeur zelf, is dit ook citroenolie?
    Heb nog een tweede probeem: er ligt nu een fles id vriezer (-18) en die is bevroren… zou die slecht gemengd zijn of kan de siroop zich scheiden van de alcohol?

    • De Likeurmeester

      Beste Timus,
      ja limoncello kan zich door verschillende oorzaken ontmengen en daardoor residu geven (wit, groen of geel van kleur), bijvoorbeeld door temperatuursverschillen, hoeveelheid gebruikte schillen (=olie), alcoholpercentage of suikergehalte. Ontmengen van siroop en alcohol in de vriezer kan ook gebeuren (de suiker en alcohol bevriezen dan als laatste), maar waarschijnlijker is dat het alcohol gehalte laag is (bijvoorbeeld wanneer je wodka gebruikt i.p.v. zuivere alcohol, of zelf voor een lager percentage hebt gekozen). Een laag suikergehalte kan daar ook voor zorgen.

      • Timus

        heb alcohol gebruikt van 96%. Wel iets minder suiker dan in het recept en 400ml water vervangen door 400ml citroensap (geperst na het schillen en dan ingevroren tot wanneer ik de siroop moest maken). Heb ook 12 citroenen gebruikt ipv 10 maar iets langer laten trekken.
        Zal volgende batch eens gewoon 1 op 1 volgen van recept.

        • De Likeurmeester

          Het kan altijd gebeuren, ook als je het 1 op 1 volgt. Het overkomt mij ook wel eens, maar vind het zelf niet zo erg. Een beetje schudden helpt en als het wat bevriest in de vriezer, vind ik het ‘slush’ idee stiekem ook wel lekker 😉
          Maar smaak blijft persoonlijk! Zo vervang ik het water altijd 50% met citroensap, voor anderen is dit een schande. De slogan is niet voor niets, de allerlekkerste limoncello maak je zelf! 🙂

  5. Locutus

    Arancello voor de Kerst

    Zelfde als de limocello.
    alleen voeg je deze ingrediënten er ook aan toe 3 kardemon pitten 1 kaneelstok en 1 vanille stokje (wel even open snijden).
    Alles na het macereren minimaal 1 maand laten paren, hoe langer hoe beter de smaak wordt