De allerlekkerste limoncello

Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Likeurmeester (@delikeurmeester)

Limoncello

Hoeveelheid: 4 flesssen (70cl)Voorbereiding: Kooktijd: Totaal:


Ingredienten:

Instructies:

  1. Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
  2. Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
  3. Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
  4. Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
  5. Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
  6. Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
  7. Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
  8. Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
  9. Salute!

Gepubliceerd op door

688 reacties to “De allerlekkerste limoncello”

  1. Margriet

    Ik heb de limoncello gemaakt naar bovenstaand recept. Nu staan er nog twee flesjes waar een soort van aanslag in de hals zit. Volgens mij is het citroenolie?? Kan dit kwaad? Hoe kan ik dit de volgende keer voorkomen? Hoor het graag, ciao???

    • De Likeurmeester

      Beste Margriet,
      Het klopt inderdaad dat het citroenolie is, het kan geen kwaad en er is niks specifiek om het te voorkomen.

  2. Lucas

    Heeft er hier iemand ervaring met het maken van limoncello creme en zo ja wat hebben jullie hiervoor gebruikt?

    • De Likeurmeester

      Beste Lucas,
      Zoals ook al verderop in de reactie genoemd 😉
      De beste tip komt van een klant:
      Het recept is eenvoudig. Gebruik je eigen recept, maar vervang het water door volle melk. Ik voeg soms ook echte room toe. Het wordt daardoor dikker en nog voller van smaak, maar heeft als nadeel dat het bij langer staan gaar scheiden. Je moet dan goed schudden om de room er weer door te krijgen. Overigens kan het scheiden geen kwaad door de hoge concentratie alcohol in de fles. Succes!

    • De Likeurmeester

      Beste Roel,
      Er zijn verschillende apps die je kan gebruiken, een daarvan is ‘Alco Calculator’. Succes!

  3. Cas

    Ik maak nu al enkele jaren Limoncello met jullie recept en al mijn vrienden en ikzelf zijn er uitermate tevreden over. Ik heb ook 6 verschillende merken Limoncello in de winkel gekocht en van een proefde ik meteen dat ze er veel teveel van de witte binnenschil hadden laten zitten, echt de smaak die je hebt na een grapefruit eten. Weer anderen vond ik veel te zoet. Dit recept is echt het lekkerste.
    Voor de biologische citroenen is het elke keer een zoektocht. Van de Sligro moet ik voortaan een hele kist citroenen tegelijk afnemen omdat niemand anders deze dure citroenen wil, dus nu maak ik altijd 4 recepten tegelijk. De Sligro heeft echter elke keer citroenen uit een andere boomgaard, ik heb ook al eens knalgroene gehad en geel-groene met een heel gladde schil en dus ook minder smaak. Het moet echt een dikke gele schil zijn.
    De laatste batch was met citroenen van een belgisch/italiaans bedrijf in italiaanse producten uit Genk, maar die waren erg aan de prijs. Dus als iemand nog een goed adres en tijdsperiode heeft voor de beste citroenen dan hoor ik het graag.

  4. Jose

    Ik heb per ongeluk maar 1.100 water toegevoegd. Erg lekker maar mega sterk. Hoeveel % alc zit er nu in?

    • De Likeurmeester

      Beste Jose,
      Je zou de app ‘Alco Calculator’kunnen downloaden, om het te berekenen 😉 Ik weet namelijk niet of het om een liter 96% gaat..Succes!