De allerlekkerste limoncello

Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Likeurmeester (@delikeurmeester)

Limoncello

Hoeveelheid: 4 flesssen (70cl)Voorbereiding: Kooktijd: Totaal:


Ingredienten:

Instructies:

  1. Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
  2. Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
  3. Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
  4. Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
  5. Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
  6. Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
  7. Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
  8. Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
  9. Salute!

Gepubliceerd op door

688 reacties to “De allerlekkerste limoncello”

  1. Nico

    Hallo,

    Dit weekend kunnen we weer Limoncello maken. Ik wil de Crema variant eens proberen maar kom diverse recepten op Internet tegen. Het varieert van het water vervangen door volle melk (met evenveel suiker) tot toevoegen van extra room en veel meer suiker. Wie kan mij helpen? De limoncello die ik normaal maak is van deze site en smaakr uitstekend. Graag tips/advies.

    gr
    Nico

    • De Likeurmeester

      Beste Nico,
      De beste tip komt van een klant:
      Het recept is eenvoudig. Gebruik je eigen recept, maar vervang het water door volle melk. Ik voeg soms ook echte room toe. Het wordt daardoor dikker en nog voller van smaak, maar heeft als nadeel dat het bij langer staan gaar scheiden. Je moet dan goed schudden om de room er weer door te krijgen. Overigens kan het scheiden geen kwaad door de hoge concentratie alcohol in de fles. Succes!

  2. Ester

    Hallo, we hebben bovenstaand recept aangehouden. Het enige, we hebben de suiker niet in kokend water opgelost maar gewoon bronwater gebruikt. Een flesje in de vriezer en… De limoncello is heerlijk. Een aantal flesjes weggezet en na ongeveer een week te hebben gestaan op een donkere plek in een kast zit er boven in de hals van de fles een soort van bruin geelachtige aanslag. Het lijkt olieachtig. Ik heb de flessen geschud en in de vriezer gelegd. Nu na 2 dagen in de vriezer is het er nog steeds. En misschien heel gek maar er zit minder in de flesjes nu ze in de vriezer liggen…..Ik hoor graag een reactie op bovenstaand. Ben heel benieuwd want we willen binnenkort weer wat maken. Bedankt vast. Gr Ester

    • De Likeurmeester

      Beste Ester,
      De vraag begrijp ik denk ik niet heel goed, maar: Bruin geelachtige aanslag kan inderdaad van de citroenolie zijn, als dat eenmaal ontmengd is gaat het niet zomaar meer terug. Op zich geeft dat niet, het zal nog meer dan genoeg smaak hebben.

  3. Alexander

    Eergisteren mn eerste bestelling ontvangen. Alleen was het de verkeerde levering. Één email gestuurd en binnen twee uur werd ik teruggebeld en vandaag alsnog de juiste bestelling ontvangen. Fouten kunnen overal gemaakt worden maar deze werd snel, sympathiek en goed gecorrigeerd! Dank daarvoor!

  4. Jan Ggb

    Hallo,toprecept!!! Nu vraag ik me af wat Dit zou geven als je citroenen vervangt door sinaasappels… lijkt me heel leuk. Iemand hier ervaring mee? Groeten, Jan.

    • De Likeurmeester

      Beste Jan,
      Dat heeft ook een naam…Arancello. Recept blijft hetzelfde, alleen vervang je de citroenen door (biologische) sinaasappels. Erg lekker!!

  5. Rokus

    Ik heb meer ~20 italiaanse citroenen, normale grote gemengd met 1 liter pure alcohol en .5 liter water. Ik had dus beter minder citroenen kunnen doen en geen water begrijp ik nu. Ben benieuwd naar de smaak, zal deze nu ook sterker zijn met meer citroen?

    • De Likeurmeester

      Beste Rokus,
      Heb je een halve liter water op een liter alcohol gedaan? En geen suiker toegevoegd?

      • Rokus

        Sorry, ik zie nu net pas de reactie. Ik had voor de eerste fase water bij de alcohol gedaan omdat de citroenen niet helemaal onder de alcohol stonden (te veel citroen geschild).
        Ondertussen heb ik de limoncello afgemaakt gisteren geproefd en hij smaakt goed maar best sterk en mag nog wel wat zoeter voor mij.
        Ik had dus 20 citroenen 1 liter pure alcohol half liter water gemengd met 600 gr suiker en nog eens 1 liter water.
        Ik denk dat ik er nog eens een halve liter water bij doe met 300 gr suiker om te proberen. Dan zit ik op ~31% alcohol en 300 gram suiker per liter.