Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.
Dit bericht op Instagram bekijken
Limoncello
Ingredienten:
Instructies:
- Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
- Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
- Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
- Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
- Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
- Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
- Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
- Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
- Salute!
maar is 96% wel te drinken? dat brand je strot toch af?
Beste Sandra,
De zuivere alcohol gebruik je als basis voor je likeur 😉 dat leng je uiteindelijk aan met water,eventueel sap e.d. waardoor je percentage ook lager wordt.
Misschien een rare vraag, maar zijn wilde citroenen (van de citrus trifoliata) geschikt voor het maken van limoncello? Ik heb een gewone citroenboom gehad en daar ook leuk van geoogst maar na een verhuizing heb ik geen plek meer om hem te laten overwinteren.
Beste Tiemco,
Natuurlijk kan dat! Let wel op of je bestrijdingsmiddelen hebt gebruikt, anders citroenen op voorhand goed schoonmaken.
Echt waar? Dat zou top zijn. De vrucht op zich is niet lekker (petroleumsmaak), maar dat maakt dus niet uit voor de citroenolie die je nodig hebt voor de limoncello?
Wat ik zelf zou proberen is om eerst een klein beetje te maken: bijvoorbeel de schillen van 1 of 2 vruchtjes op 100ml alcohol. Je kunt dan proeven hoe het smaakt, en op basis daarvan ofwel verdunnen met meer alcohol/water/suiker, ofwel dat maceraat gebruiken als kruidige toevoeging aan een gewone limoncello (bijvoorbeeld 1 op 9).
En uiteraard vragen of hij jou op de hoogte wil houden van de resultaten.
Maakt het nog uit wat voor suiker ik gebruik? Gewone kristal suiker?
Beste Jeroen,
Smaak kan heel subtiel verschillen, ik bied graag een luxe pakket aan en daarbij is kandijsuiker leuker dan gewone 😉
Hai!
Misschien staat mn vraag er al tussen, als dat zo is excuses hiervoor.
Elke dag gebruik ik een citroen in mijn thee. Nu ben ik vandaag gestart met het raspen van de citroen. Ik wil zo elke dag de rasp van 1 citroen in de alcohol stoppen. Zou dit mogelijk zijn, denkt u?
Beste Ciske,
Natuurlijk kan dat, advies is wel om biologische citroenen te gebruiken (i.v.m. allerlei chemicaliën op reguliere). Het proces duurt dan misschien iets langer, afhankelijk van het formaat rasp.
Beste Likeurmeester,
Ik ben zelf ook aan de slag gegaan met jouw recept. Omdat de zelfgemaakte limoncello onderdeel zal vormen als doopsuiker-cadeau voor de geboorte van ons kindje in maart, heb ik alles van het recept maal 2 gedaan. Dit aangezien ik er graag een 100 flesjes van 5 cl mee wil vullen. Ik heb echt exact het recept gevolgd zoals omschreven en de limoncello proeft ook fantastisch… alleen kom ik ipv aan 8 flessen van 70 cl, aan slechts 5 volle flessen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik ook een beetje gemorst heb tijdens het overgieten, maar niet zoveel dat ik 3 flessen zou missen… hebt u enig idee waar dit aan zou kunnen liggen? De limoncello is (volgens mijn man) ook echt héél lekker, maar wel erg sterk… ik zou dus misschien opnieuw wat kunnen verdunnen met suikerwater, maar ik heb schrik dat ik dan mijn mooie gele kleur en smaak ga kwijtraken en weet niet exact hoeveel suikerwater ik dan best kan maken…
Ik heb dus maar opnieuw een lading gemaakt dat momenteel staat te marcereren, in de hoop dat ik nu op 4 flessen van 70cl uitkom.
Alvast bedankt voor de reactie!
Beste Kelly,
Jouw reactie roept bij mij ook vragen op; heb je 96% zuivere alcohol gebruikt? En je hebt het recept dus maal twee gemaakt?
Het aanlengen met suikerwater is geen enkel probleem en zal de kleur ook niet direct doen veranderen. Het is ook leuk om de citroenen uit te persen en dit erbij te doen. Naast dat het de gele kleur versterkt geeft het ook een extra zuurtje aan het geheel.