De allerlekkerste limoncello

Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Likeurmeester (@delikeurmeester)

Limoncello

Hoeveelheid: 4 flesssen (70cl)Voorbereiding: Kooktijd: Totaal:


Ingredienten:

Instructies:

  1. Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
  2. Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
  3. Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
  4. Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
  5. Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
  6. Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
  7. Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
  8. Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
  9. Salute!

Gepubliceerd op door

688 reacties to “De allerlekkerste limoncello”

  1. Henk Huisman

    Beste likeurmeester

    Inmiddels heb ik de citroenrasp in de alcohol staan dat gaat goed. In het recept op de website staat 600 gram suiker. Is dat gewone of fijne kristalsuiker? Ik vraag dit omdat als je een pakket bestelt er kandijsuiker bij zit. Is dat beter en kan ik dit proeven of is gewone suiker ook goed?
    Alvast bedankt

    • De Likeurmeester

      Beste Henk,
      Smaak kan heel subtiel verschillen, ik bied graag een luxe pakket aan en daarbij is kandijsuiker leuker dan gewone 😉

  2. Henk

    Beste likeurmeester,
    Ben een enthousiaste limoncello maker en heb al vele liters kunnen maken en (bijna) altijd met een fantastisch resultaat: nog altijd de allerlekkerste limoncello! Een super recept! Nu heb ik een voorraadje al iets langer geleden (6 maand ongeveer) en het ouzo-effect lijkt een beetje weg. Het is weer wat helderder geworden. De smaak is onveranderd, maar het ziet er iets anders uit, als het helder is. Is hier een verklaring voor?

    • De Likeurmeester

      Beste Henk,
      Leuk dat je zo enthousiast bent!
      De reden dat het helder wordt,is omdat uiteindelijk de olie scheidt van het water (waarschijnlijk drijft het in druppeltjes of vlokjes aan het oppervlak). Dat is iets wat na verloop gebeurd en verder niet schadelijk is. Je gebruikt pure producten en ook geen emulgators en dan ontstaat zo iets.

  3. Elise

    Beste likeurmeester,
    Wat ontzettend leuk om zelf te maken, ik heb 3 weken vol spanning afgewacht en gisteren was het eindelijk zover. Ik heb de limoncello gemaakt volgens jouw recept en het sap van 3 citroenen toegevoegd omdat ik ook wel van een zuurtje hou. Nu heb ik het mengsel gisteren gelijk geproefd en het is echt heeeel zuur. Wat kan ik hier nog aan doen? Moet ik nog wat suikerwater toevoegen en wat zijn dan de verhoudingen suiker/water? Niet teveel want anders daalt het percentage en ik heb de limoncello in de vriezer liggen. Ik hoor heel graag van je.

    • De Likeurmeester

      Beste Elise,
      Hoeveel limoncello heb je gemaakt? Je zou kunnen beginnen met 50 gram superfijne suiker toe te voegen. Goed schudden zodat het opgenomen kan worden. En dan blijven proeven totdat het niet meer zo zuur is.
      Succes!

      • Kees

        Zou liever geen citroen sap bij de lemonchello voegen! Heb het ook eens gedan en werd veel’s te zuur! En die zuurgraad verander je niet met een schepje suiker.

        • De Likeurmeester

          Beste Kees,
          zo zie je maar hoe persoonlijk smaak is 😉 Het gaat ook om de verhouding.

  4. Alfred

    Vandaag naast de eigen gemaakte limoncello ook die van een bekend en goed merk (naam eindigd op Massa) geproefd. Eigen makelij smaakt beter!
    In mijn limoncello gaan alleen biologische Citroën schillen, suiker, alcohol 95% en water. Binnen vijf dagen klaar.
    Aan de “vaatwasser” limoncello durf ik me niet te wagen :p

  5. Clara

    Beste Likeurmeester,
    Ik sta op het punt om limoncello te maken van de citroenrasp van mijn eigen boom en blij met alle reacties hierboven, zeer behulpzaam.

    Tevens zou ik graag gebruik maken van het sap van de citroenen en was verrast dat het hier ook ter sprake kwam. Helaas wordt er niet uitgeweid over de verhouding van het te vervangen delen.

    Zou je dat alsjeblieft nog kunnen delen?

    Dank alvast!

    • De Likeurmeester

      Beste Clara,
      Je trekt de hoeveelheid sap af van de te gebruiken hoeveelheid water.
      bijvoorbeeld als je een liter alcohol hebt, dan moet je 1,6 l water gebruiken. Stel je hebt 800ml sap dan voeg je nog 800ml water toe. Of je maakt gewoon suikerwater en voegt wat sap extra toe voor de smaak. Je percentage alcohol word hierdoor wel lager.
      Mijn tip is om sap niet mee te koken met suikerwater. Geeft een totaal andere smaak om het gewoon ongekookt toe te voegen, veel frissere smaak.
      Heb ik je vraag zo voldoende beantwoord?