De allerlekkerste limoncello

Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Likeurmeester (@delikeurmeester)

Limoncello

Hoeveelheid: 4 flesssen (70cl)Voorbereiding: Kooktijd: Totaal:


Ingredienten:

Instructies:

  1. Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
  2. Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
  3. Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
  4. Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
  5. Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
  6. Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
  7. Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
  8. Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
  9. Salute!

Gepubliceerd op door

688 reacties to “De allerlekkerste limoncello”

  1. Veronique

    Beste Likeurmeester,

    Zonet voor de eerste keer Limoncello proberen maken, maar ik vind hem iets te scherp. Op deze website las ik dat je de limoncello eventueel kan aanlengen met water en suiker. Ik veronderstel dat je dan ook eerst het water met de suiker moet opwarmen en afkoelen, net zoals je doet voor het maken van de limoncello. En pas daarna toevoegen aan de Limoncello. Klopt dat?

    • De Likeurmeester

      Beste Veronique,
      Klopt helemaal, je kan ook citroensap toevoegen als frisse tegenhanger.
      Salute!

  2. Maggie

    Beste Likeurmeester,
    Ik heb uw recept (met pure alcohol) nog niet uitgeprobeerd, maar ben dit zeker wel van plan. Wat mij na lang zoeken naar recepten voor Limoncello opvalt is dat de verhouding van suiker en water erg verschilt. Gemiddeld kom ik dan op 1/3 suiker en 2/3 water voor de siroop. Is het veilig om me aan deze verhouding te houden?

    • De Likeurmeester

      Beste Maggie,
      Juist bij zo’n hoog alcoholpercentage (96%) is het wijs om 2/3 suikerwater de gebruiken. Anders word het wel erg pittige limoncello 😉
      Voor een extra frisje kun je een deel van het water vervangen door citroensap (verkregen uit de geschilde citroenen).

      • Maggie

        Beste Likeurmeester,
        Hartelijk dank voor de info en tip! Van de overgebleven citroenen heb ik inmiddels citroen-gember siroop gemaakt. Het was een prettige vergissing: ik wilde vlierbloesem-siroop maken, maar de vlierbloesem was al uitgebloeid. Dus wat moest ik met die zakken met biologische citroenen? Limoncello maken dus. Leuke en sympathieke site trouwens.

  3. Timo van Nuenen

    Ga nu voor de tweede keer limoncello maken. Maar kon geen witte kandij zuiker vinden, alleen bruine maakt dit veel uit?

  4. Gemma Hoogeveen

    Beste likeurmeester,
    Ik heb bij jullie een pakket gekocht voor 8 flessen limoncello.
    Alles volgens recept gemaakt en het ging goed.
    Na het bottelen komt er een bruin laagje boven op drijven.
    Aangezien ik de flessen cadeau wil doen en zo als ze er nu uit zien kan dat niet, is mijn vraag of ik de limoncello nog kan filteren op een of andere manier?

    • De Likeurmeester

      Beste Els,
      Soms kan dit voor komen verder geen enkel probleem..
      Wat je inderdaad kan doen is het door een koffiefilter of passeerdoek halen.
      Succes!

  5. Maarten

    Voor de ongeduldigen… Recept volgen, schillen in weckpot, alcohol erover, dicht doen, in vaatwasser zetten, programma 50 of 60 graden zetten… Programma klaar, afkoelen samen voegen drinken.. Tadaa alles 5 uur.