Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.
Dit bericht op Instagram bekijken
Limoncello
Ingredienten:
Instructies:
- Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
- Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
- Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
- Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
- Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
- Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
- Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
- Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
- Salute!
Hoi,
Even wat eigenwijze opmerkingen:
Onlangs heb ik op limoncello recepten gezocht op Italiaanse sites en die door de vertaalmachine van Google gehaald, dat levert leuke zaken op, één daar van is dat er een italiaan heeft laten onderzoeken aan een universiteit (Napels meen ik mij te herinneren) hoe lang het duurt dat alles wat nodig is uit de schillen is afgegeven aan de alcohol. Hou je vast: 4 (vier) dagen. Dat heb ik uitgeprobeerd en sinds dien staat er bij geen schil langer dan 4 (ja echt vier) dagen in de alcohol.
Het rekenen met percentages is een lastig verhaal, maar ik reken van te voren uit hoeveel alcohol de limoncello bevat die ik ga maken. Daarvoor moet je het aantal grammen (gr) suiker omrekenen naar milliliters (ml):
Daarvoor moet je het aantal grammen suiker delen door de dichtheid van suiker (googelen=1,587) in het geval van dit recept wordt dat: 600gr:1,587=378,07ml
Je weet nu hoeveel je uiteindelijke vloeistof gaat worden in ml 378,07+1000+1600=2978,07 ml
Neem nu de hoeveelheid alcohol deel dat door de totale vloeistof hoeveelheid en vermenigvuldig dat met het percentage alcohol. Dat ziet er dan als volgt uit: (1000:2978,07)x96=32,236.
Niet mopperen, maar overtuig mij van mijn ongelijk!
We maken limoncelli volgens het recept. Smaakt heerlijk. Kan de basterd suiker vervangen worden door stevia? Heeft iemand ervaring hiermee?
Hallo Riet,
Ik heb dezelfde vraag gesteld aan de likeurmeesters ( i.v.m. feit dat ik diabeet ben en toch wil genieten) maar ik heb helaas nog geen reactie gekregen.
Gr Louis
Beste Louis,
Zie mijn reactie 15 april j.l. 😉
beste. Wij hebben limoncello gemaakt zoals het hoort maar die krijgt een bruine kleur, wat hebben we verkeerd gedaan en is die nu slecht om te drinken.?.. dank u
Beste Roger,
Om de vraag goed te beantwoorden heb ik wat meer info nodig 😉 Is de gehele limoncello bruin van kleur of drijft er wat bruinig spul aan de bovenkant van de fles? Wat voor citroenen heb je gebruikt?
Nieuwe berekening ….
Sorry maar die vorige van mij klopt gewoon niet…. 40 % scheelt niet zoveel met 37%. Dus weer gaan rekenen.
Is te lang om hier op te schrijven maar kom dus uit op 49%….. 🙂
En de tweede lichting die ik gisteravond af heb gemaakt laat ik ook zo.
Is heerlijk geworden.
Ik noem het …..”Limoncello Forte”
Heel weinig van nodig en smaakt trouwens heerlijk bij Engelse cake.
Beste likeurmeester,
Ik ben op dit moment dus mijn tweede limoncello avontuur aan het beleven….
Dacht dat ik de vorige helemaal volgens recept had gedaan …maar…. Nadenkend en mijn notities nalezend heb ik toch een rare twist gemaakt, de vorige keer.
De limoncello is verrukkuluk….. Daar ligt niet de verrassing maar ik heb dus mijn suikerwater met citroensap naar 800 cc gereduceerd en dat uiteindelijk toegevoegd aan mijn 500 cc alcohol 96% met citroenschillen.
Men…. Lees de mannen….. Was nogal gecharmeerd van het heftige goedje…. Begrijp ik nu. 🙂
Als mijn berekening klopt heb ik dus een limoncello gemaakt van zo’n 40 procent.
480/( 800 +500) – ongeveer 100 ml (volume suikerwater))= 40 % toch….?
Ik durf nu mijn recept niet meer aan te passen aangezien er van deze nieuwe lichting waarschijnlijk wel hetzelfde verwacht gaat worden…. Qua alcohol percentage dussss….
Hallo,
Ik heb familie op Sardinië en daar heb ik mijn recept vandaan dat overeenkomt met de jouwe. Die is heerlijk. Ik probeer nu limoncello van Grappa te maken. Heeft iemand van jullie daar ervaring mee?