De allerlekkerste limoncello

Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Likeurmeester (@delikeurmeester)

Limoncello

Hoeveelheid: 4 flesssen (70cl)Voorbereiding: Kooktijd: Totaal:


Ingredienten:

Instructies:

  1. Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
  2. Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
  3. Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
  4. Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
  5. Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
  6. Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
  7. Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
  8. Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
  9. Salute!

Gepubliceerd op door

688 reacties to “De allerlekkerste limoncello”

  1. Mirko

    Hallo, ik heb de citroenschillen nu 2 weken in de alcohol op een donkere plek staan.
    De alcohol is al goed geel,
    maar hoe weet ik of ik nu al verder kan met het maken vd limoncello of dat ik nog een week moet wachten?

    • De Likeurmeester

      Beste Mirko,
      Je kunt ook even ruiken, twee weken is inderdaad vaak al voldoende. Het hangt af van de soort citroen en wijze van schillen hoe het proces verloopt.

      • Mirko

        Ik heb jullie citroenen ervoor gebruikt. Kreeg zo’n totaalpakket cadeau:-)

          • Mirko

            Er ligt een fles koud, straks na mijn risotto voor het eerst proberen. mooi etiket erop geplakt:-) Jammer dat ik hier geen foto kan uploaden ter inspiratie voor andere liefhebbers

  2. Silvia

    Hallo likeurmeester, wat een leuke recepten allemaal, Ik maak al jaren limoncello naar recept van mijn schoonmoeder(italiaanse), die is als volgt,
    12 tot 15 grote citroenen
    2 liter alcohol
    6 liter melk
    4 kilo suiker
    4 zakjes vanilla (uit italie),
    Ik maak zelf het per 1 liter alcohol, dan 3 liter volle melk en heb ook de suiker terug gebracht naar 1 kilo, en 2 zakjes vanila (de italiaanse).
    Ook experimenteer ik af en toe met schillen van mandarijn en limoen erbij, ook lekker.
    Ze liet de citroen schillen altijd 5 dagen macereren, maar ik heb hem nu na het lezen van verschillende berichten 3 weken laten staan en ga ik kandij suiker proberen, scheelt dit veel in smaak? Ook zie ik na het lezen van verschillende recepten dat ik eigenlijk 1 liter melk minder zou moeten gebruiken.

    • De Likeurmeester

      Beste Silvia,
      Bedankt voor het delen van je recept! Ieder maakt zijn of haar limoncello weer anders, dat maakt het zo leuk!

  3. Margo

    Hallo likeur meester, wat een leuke site. Heb 2014 en 15 doorgenomen. Smakelijke tips. Er is een eenvoudige app om uit te rekenen welke hoeveelheid water je bij alcohol moet voegen om een bepaald alcohol percentage te verkrijgen. “Dilution calculator” van Pygmalion. Nog een week en mijn eerste poging is klaar.

  4. Harry

    Wat zou je kunnen doen met de overgebleven schilletjes?
    Ik bedoel na het zeven…
    Verwerken in eten? En hoe te bewaren?
    Tips?

    • De Likeurmeester

      Beste Harry,

      Feitelijk is alle olie al opgelost in de alcohol. Je zou het eventueel in een sorbet kunnen verwerken of een taart, voor een subtiele smaak.

  5. Arjan

    Allemaal hele leuke en lekkere tips maar kun je ook i.p.v. citroen bvb kersen gebruiken, dat je een kersen likeur hebt of andere vruchten?
    Dat je het recept wel hetzelfde houd maar alleen de smaak veranderd.
    Groet arjan

    • De Likeurmeester

      Beste Arjan,
      Dat kan zeker, in principe kun je iedere vrucht op alcohol zetten en afmaken met suiker water. Denk wel aan eventuele bestrijdingsmiddelen die gebruikt zijn, daarom is biologisch fruit de beste optie.