De allerlekkerste limoncello

Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Likeurmeester (@delikeurmeester)

Limoncello

Hoeveelheid: 4 flesssen (70cl)Voorbereiding: Kooktijd: Totaal:


Ingredienten:

Instructies:

  1. Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
  2. Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
  3. Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
  4. Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
  5. Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
  6. Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
  7. Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
  8. Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
  9. Salute!

Gepubliceerd op door

688 reacties to “De allerlekkerste limoncello”

  1. renzo

    Beste,
    heb me een beetje vergist met mijn hoeveelheid suikerwater.(vermoedelijk te veel )
    Heb een 12-tal citoenen onbehandeld uit Italie gebruikt.
    1.5 l alcohol 95% .1.1kg suiker en kom uit op 5 liter limoncello.denk dat ik op zo een 29 a 30 promile zit .
    Maar kan ik dit percentage alcohol verhogen door een of ander toevoeging?

    bij voorbaat dank
    renzo

    • De Likeurmeester

      Beste Renzo,

      De enige manier om weer een hoger percentage te krijgen is door er alcohol aan toe te voegen.

  2. Mieke

    Vraagje:
    In augustus maakten we een aantal liter limoncello in kleine flesjes als geschenkjes voor de geboorte van ons kindje. Vandaag merkte ik op dat de gele kleur bijna verdwenen is en het heel licht van kleur is geworden! Hoe komt dit? En komt dit nog goed als ze ingevroren wordt??

    • De Likeurmeester

      Het kan voorkomen dat de kleur wat veranderd, het is goed om de limoncello op een donkere plek te bewaren. De kleur zal niet veranderen door het invriezen, echter zal het aan smaak niet veel veranderen.

  3. Marjolijn Honing

    Hoi Likeurmeester, na alle fantastische limoncello van jouw recept, wil ik het graag een keer proberen met limoenen. Ik weet (uit dit blog) al dat het kan maar heb twee vragen: kan ik inmiddels bij jou ook biologische limoenen bestellen en kan ik verder dezelfde hoeveelheden aanhouden als bij de reguliere limonchello? Vast bedankt!

    • De Likeurmeester

      Beste Marjolijn,
      Het is een beetje afhankelijk van het seizoen. Limoenen zijn niet het hele jaar door biologisch te krijgen.
      Als je een bestelling plaatst en noteert dat je limoenen i.p.v. citroenen wil zorg ik dat het in orde komt.
      Je kunt dezelfde verhoudingen aanhouden.

  4. Annemarieke

    Goedenavond,

    nadat ik al een paar keer de limoncello met goed resultaat gemaakt heb, ben ik aan het expirimenteren gegaan met biologische sinaasappels.
    Ruim 4 weken de schillen in de alcohol gehad en vanavond de mix gemaakt met een suikeroplossing.
    Heb 500 ml water, 300 ml sinaasappelsap en 350 gram suiker gemengd met het maceraat.
    Ruikt zalig……
    Ligt nu in de vriezer en we zullen het zometeen gaan proeven.

    • De Likeurmeester

      Beste Annemarieke,
      Bedankt voor het delen van dit recept!

      • Annic de leenheer

        Met appelsienzesten en een appelsien ingeprikt met 40 koffiebonen ,overgieten pure alcohol . Verder het limoncello recept volgen .
        Met het sap van de citroenen of limoenen maak ik sorbet ,
        Zeker ook nog wat vruchtvlees toevoegen