Tip! Op zaterdag 7 juni 2025 is de Sip & Zest Wijnproeverij & Limoncello-workshop in samenwerking met Proef Rieti! Dompel je onder in Italiaanse wijnen, hapjes en limoncello. Wijnexpert Jaime van Proef Rieti vertelt persoonlijke verhalen over de wijnboeren waar zij de lekkerste wijnen van importeert. Daarna maak je met Roxanne van De Likeurmeester het begin van je eigen limoncello en ga je met alle benodigdheden naar huis. Datum: zaterdag 7 juni 2025 Tijd: 14.00 uur – 16.30 uur Locatie: Amersfoort Kosten: €75,- p.p. Meld je vandaag nog aan!
Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.
Dit bericht op Instagram bekijken
Limoncello
Ingredienten:
Instructies:
- Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
- Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
- Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
- Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
- Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
- Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
- Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
- Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
- Salute!
Vorige week de eerste limoncello oogst in de flesjes gedaan. Geheel volgens recept gemaakt. Ongelooflijk wat lekker.
Mijn limoncello is, ondanks zorgvuldig schillen, iets bitter geworden. Kan ik dat opheffen door wat extra suiker erbij te doen?
Beste Carolien,
Dit kun je zeker proberen en als je van wat zuur houd kun je ook wat citroensap toevoegen. Meer suiker zou ervoor moeten zorgen dat de bittere smaak minder wordt.
Ik ben dus ook voor de zoveelste keer bezig met jullie heerlijke recept, ik zie alleen ineens dat een aantal schillen bruin beginnen te verkleuren terwijl ze al in de alcohol liggen… ik heb ze een tijdje in water gelegd en gepoetst en de helft is geschild en de helft geraspt (dan heb je minder wit en is ie lekkerder) limoncello staat pas 2 dagen in een donkere koele kast en dit heb ik nog nooit gezien. Jullie ideeën of tips? Mischien moet ik ze er maar uit gaan halen vast?
Beste Pepe,
verkleuring van schillen kan geen kwaad, je kunt gewoon de schillen erin laten zitten. Elke soort citroen reageert verschillend op de alcohol, het blijft een natuurproduct.
Ik ga morgen beginnen aan mijn limoncello.
1) Ik ga zeker al uw recept gebruiken met 1 liter alcohol 96% (ik heb 12 sorrento citroenen, nog wel niet de dikke joekkels maar toch al groter dan de ‘gewone’ bio citroenen van hier), dus dat zal wel goed komen hoop ik (of toch mss best 10 gebruiken)?
2)Ik heb ik daarnaast ook 12 bio citroenen, maar van deze wil ik deels gewone limoncello maken zoals de andere (om het verschil eens te proeven tsn de de besproken sorrento amilfa citroenen en de gewone 🙂 ) en deels crema di limoncello.
Dus wat punt 2 betreft wil ik de schil van 12 bio citroenen laten liggen in 1l alcohol 96%.
achteraf, na de 3 weken wil ik het volgende doen:
gewone limoncello met 300gr suiker en 800ml water en de helft van de alcohol met citroenschillen van hierboven (zou wel lukken met deze hoeveelheden)
Met de andere helft (0,5liter alcohol met citroenschil) wil ik de crema maken met het volgende :
½ lt verse room
½ lt – melk
1 kg – suiker
1 vanilla stokje
Iemand raad of deze mengeling oke is, heb ik van een Italiaanse site via google translate 🙂
Of als iemand nog een leuk idee heeft om te proberen, altijd welkom (nu ik toch 24 citroenen heb en 2 liter alcohol!!
alvast bedankt.
Mijn eerste limoncello is klaar en…smaakt naar meer!
Tip: De gezeefde de schillen ( die hard geworden waren) heb ik fijngemalen en met eenzelfde hoeveelheid suiker gemengd. Pittige citroensuiker met nog n flinke vleug alcohol. Smaakt heerlijk en lijkt me lekker voor desserts en taart.