Tip! Op zaterdag 7 juni 2025 is de Sip & Zest Wijnproeverij & Limoncello-workshop in samenwerking met Proef Rieti! Dompel je onder in Italiaanse wijnen, hapjes en limoncello. Wijnexpert Jaime van Proef Rieti vertelt persoonlijke verhalen over de wijnboeren waar zij de lekkerste wijnen van importeert. Daarna maak je met Roxanne van De Likeurmeester het begin van je eigen limoncello en ga je met alle benodigdheden naar huis. Datum: zaterdag 7 juni 2025 Tijd: 14.00 uur – 16.30 uur Locatie: Amersfoort Kosten: €75,- p.p. Meld je vandaag nog aan!
Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.
Dit bericht op Instagram bekijken
Limoncello
Ingredienten:
Instructies:
- Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
- Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
- Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
- Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
- Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
- Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
- Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
- Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
- Salute!
Mijn eerste limoncello is inmiddels klaar en smaakt erg lekker…! Nu is hij wel erg sterk op het einde hield ik 2,75 l over van 1 l 95% alcohol dus volgens eerdere berekeningen iets van 950/2750 = +/- 35% Denk dat ik hem nog even wat aanleng met een 0,5 l suikerwater zoals eerder gebruikt in het recept is hij net ff wat toegankelijker en heb ik lekker een flesje meer 😉
Ook ik ben bezig met het bovenstaande recept. Na vele variaties te hebben gezien sprak deze me aan en dus aan de slag gegaan. Op dit moment staat de 95% alcohol met de citroenen uit Italië (meegenomen van vakantie) te macereren. Volgend weekend is het tijd voor de volgende stap en gaat het dus op fles.
Nu was mijn vraag of deze flessen ontsmet dienen te worden voordat ik de limoncello erin doe? (Op sommige sites lees ik dat) Zo ja hoe doe ik dat het makkelijkst?
Beste Ferrie, ik heb geen idee wat voor flessen het zijn. Gaat het om flessen waar eerder limoncello ingezeten heeft? Dan kan het uiteraard geen kwaad om daar straks weer nieuwe in te doen.
Mocht je nog wat alcohol over hebben toevallig, dan kun je daar natuurlijk prima mee ontsmetten of een paar keer omspoelen met kokend water.
Bedankt voor uw antwoord! Het zijn nieuwe lege flessen die ik besteld heb op internet.
Helaas geen alcohol over (hoewel “helaas” 😉 dat betekent meer limoncello) dus wellicht even omspoelen met kokend water dan maar.
Ben reuze benieuwd want ook dit is mijn eerste brouwsel 😉
Kan ik ipv suiker ook zoetstof gebruiken zoals natrena of stevig??
Beste Barbara,
Zoals verderop in de reacties is te lezen, advies: Je kunt het beste de pure stevia gebruiken, die heeft bijna geen nasmaak. Kortom het is zeker mogelijk!
Hoi
Ik heb jenever 1 L, van 30%. Ik wil daar lemoncello mee maken.
Wat zijn dan de verhoudingen suiker en citroenen?
Geen water nodig dan? Graag ook het citroensap wil ik gebruiken.
Adviseerd u mij?
Gisèl
D
Beste Gisel,
De verhoudingen zijn ongeveer 5 citroenen en 300 gr. suiker. Geen water gebruiken, sap zul je naar smaak kunnen toevoegen.
Week de schillen in de jenener en na 2/3 weken voeg fijne suiker toe en schud dit dagelijks tot het is opgelost.
Omdat we in Frankrijk geen pure alcohol vonden, hebben we recept met wodka gebruikt. Smaak valt wel mee, maar hij bevriest. Hoe lossen we dit op?
Beste Mimi,
Waarschijnlijk is het alcoholpercentage te laag, voeg extra wodka toe.
Beste Likeurmeester,
(zo mag je je van mij ook echt noemen, geweldige site en ook, door de reacties en de antwoorden daarop erg veel nuttige info!)
Heel veel is mij al duidelijk. Er is echter één ding dat me nog niet echt helder is en dat is het berekenen van het alcoholpercentage:
Je begint met een bepaalde hoeveelheid alcohol. Het alcoholercentage is het percentage van het volume aan alcohol t.o.v. het totale volume van de vloeistof, Ook wel aangeduid als Vol.% of ABV ofwel alcohol by volume. In jouw geval 96%, dus 960ml van op een liter.
John schreef op op 15 okt 2016:
“1 liter alcohol van 96%, 1,5 liter water en 800 gram suiker gebruikt. Hoe kan ik nu het alcoholpercentage van de Limoncello berekenen?”.
In jouw antwoord meld je: ”De berekening is 960/2500..je komt dan op een gemiddeld percentage van 38% uit.”. Ik kom op 36% uit maar dat is hier niet echt relevant.
Maar zo te zien is er geen rekening gehouden met de toename van het volume door toevoeging van de suiker.
Als we het hebben over het alcoholpercentage van de “de limoncello” dan is dat toch inclusief de toename van het volume door toevoeging van de suiker?
Uit de reactie van Jan van 5 sept 2015 haal ik dat, 900 gr suiker in 1750 ml water ongeveer 2,3 liter vloeistof oplevert, Dat zou betekenen dat 900 gr suiker een volume inneemt van 550 ml., een factor van 0,611 t.o.v. het gewicht van de suiker
Is die volumetoename (sterk) afhankelijk van de concentratie of is er een bruikbare factor die we kunnen hanteren voor oplossingen van zeg 200 tot 500 gram suiker per liter?
Kun je me aangeven wat jij als streefpercentage aangeeft , en dan onderscheid maakt tussen de vloeistof zonder de toegevoegde suiker en de vloeistof inclusief de toegevoegde suikers?
Alvast bedankt
Rieks
Beste Rieks,
Het streefpercentage is altijd op het eindvolume, dus ook inclusief volumetoename door suiker. Je compenseert daarvoor door te beginnen met de eindhoeveelheid alcohol, daar een geconcentreerde suikersiroop in te mengen en tenslotte aan te vullen met water tot het eindvolume. De sleutel zit dus in de laatste stap doordat je dan van alle onbekende variabelen (relatieve volume afname door alcohol en suiker) geen last meer hebt.