De allerlekkerste limoncello

Tip! Op zaterdag 7 juni 2025 is de Sip & Zest Wijnproeverij & Limoncello-workshop in samenwerking met Proef Rieti! Dompel je onder in Italiaanse wijnen, hapjes en limoncello. Wijnexpert Jaime van Proef Rieti vertelt persoonlijke verhalen over de wijnboeren waar zij de lekkerste wijnen van importeert. Daarna maak je met Roxanne van De Likeurmeester het begin van je eigen limoncello en ga je met alle benodigdheden naar huis. Datum: zaterdag 7 juni 2025 Tijd: 14.00 uur – 16.30 uur Locatie: Amersfoort Kosten: €75,- p.p. Meld je vandaag nog aan!

Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Likeurmeester (@delikeurmeester)

Limoncello

Hoeveelheid: 4 flesssen (70cl)Voorbereiding: Kooktijd: Totaal:


Ingredienten:

Instructies:

  1. Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
  2. Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
  3. Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
  4. Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
  5. Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
  6. Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
  7. Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
  8. Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
  9. Salute!

Gepubliceerd op door

688 reacties to “De allerlekkerste limoncello”

  1. Sylvia

    Hier de eerste batch limoncello gemaakt van 1 liter alcohol.
    Had 1 fles van 0,7l puur natuur gehouden volgens recept,
    en 1 fles van 0,7l met 75 gram citroensap, 325 ml water en 150 gram witte kandij op 0,25 l alcohol/citroenmengsel.

    Voor beiden had ik de 0,7 l flessen ’te klein’, hield meer water/suiker over.

    De fles met citroen leek veel sterker qua smaak, terwijl dit niet zo is.
    Volgende keer wat minder citroensap proberen.
    Zeven jullie het citroensap of met velletjes en al erin?

    • De Likeurmeester

      Beste Sylvia,
      Leuk om te horen dat je zo experimenteert!
      Persoonlijk maak ik het altijd met een deel (ongezeefd) sap en suikerwater, een beetje vruchtvlees proeven vind ik erg lekker.

    • De Likeurmeester

      Beste Sylvia,
      Leuk om te horen dat je zo experimenteert!
      Persoonlijk maak ik het altijd met een deel (ongezeefd) sap en suikerwater, een beetje vruchtvlees proeven vind ik erg lekker.

  2. Bert

    Gisteren was ik in een Italiaans restaurant waar ze ook zelf de Limoncello maakten.
    Zij deden hele !!!! citroenen in een hele grote weckfles met alcohol.
    Heeft de likeurmeester of iemand anders ervaring met deze manier van Limoncello maken ?
    Voors/tegens van deze manier.

    • Sylvia

      Luie Italianen 😉 Ik ben ook benieuwd of hier iets over bekend is.

  3. VJ

    Bedankt dat je dit mooie en lekkere recept wilde delen!!

    Maar wat te doen met de tien citroenen zonder schil 😛

    • De Likeurmeester

      Wat dacht je van een lekkere limonade maken van het sap? Of sap invriezen en later gebruiken bij het suikerwater om je limoncello iets zuurder te maken.
      Genoeg opties lijkt mij 😉

  4. washi

    Beste Likeurmeester,
    Hoe lang is zuivere alcohol houdbaar?
    Dank,
    vg
    Washi

    • De Likeurmeester

      Beste Washi,
      Op zuivere alcohol zit eigenlijk geen houdbaarheidsdatum. Maar vaak wordt een termijn van drie a vier jaar gehanteerd, dit omdat de consument en autoriteiten hierom vragen.

  5. Marck

    Beste Likeurmeester,

    Met de zomer op komst leek het mij een goed idee om eens limoncello te maken.

    Ingrediënten;
    20 (biologische) normale citroenen
    2 flessen 700 ml vodka (37,5%)

    Staat nu te weken in een weckpot, maar wat ik mij afvraag zijn de verhoudingen mbt tot suiker- en watertoevoeging. Op veel sites vind je zoveel verschillende verhoudingen. Dus wat zijn nu de beste verhoudingen met deze ingrediënten, waardoor het goed op smaak is en dat het alcohol percentage nog steeds boven de 30% is?

    Bij voorbaat dank!

    Mvg,
    Marck

    • De Likeurmeester

      Beste Marck,

      Met een vrij laag percentage alcohol zul je een heel andere limoncello krijgen. Ten eerste komt er veel minder smaak van de citroenen vrij(de alcohol lost citroenolie op, hoe sterkere alcohol geeft daardoor meer smaak) en ten tweede is het erg lastig om nog op een hoog percentage alcohol uit te komen met toevoeging van water en suiker. Wodka is eigenlijk niets anders dan zuivere alcohol aangelengd met water, dus je zou alleen nog suiker kunnen toevoegen om toch nog een hoog alcoholgehalte te behouden.
      Succes!

      • Marck

        Beste Likeurmeester,

        Bedankt voor je snelle reactie!

        Dus waarin adviseert u mij om de suiker in op te lossen? Een hoeveelheid van de citroenvodka (hoeveelheid?) in een pannetje en dan daarin de suiker (hoeveelheid?) in oplossen? Dat laten afkoelen en weer toevoegen aan de (koude) citroenvodka?

        Alvast bedankt voor de reactie!

        Mvg,
        Marck

        • De Likeurmeester

          Beste Marck,

          Door de citroenwodka te verwarmen verlies je ook alcohol. Mijn advies is om te proberen of je na 3 weken over twee potten de wodka kan verdelen. Dan in elke pot 450 gram suiker toe te voegen en proberen of je het zo kan oplossen. Elk dag een paar keer goed schudden en dat voor ongeveer een week.
          Succes!

          • Marck

            Beste Likeurmeester,

            Gaan we dat proberen! Bedankt voor het razendsnelle advies!

            Bedankt!

            Mvg,
            Marck