Tip! Op zaterdag 7 juni 2025 is de Sip & Zest Wijnproeverij & Limoncello-workshop in samenwerking met Proef Rieti! Dompel je onder in Italiaanse wijnen, hapjes en limoncello. Wijnexpert Jaime van Proef Rieti vertelt persoonlijke verhalen over de wijnboeren waar zij de lekkerste wijnen van importeert. Daarna maak je met Roxanne van De Likeurmeester het begin van je eigen limoncello en ga je met alle benodigdheden naar huis. Datum: zaterdag 7 juni 2025 Tijd: 14.00 uur – 16.30 uur Locatie: Amersfoort Kosten: €75,- p.p. Meld je vandaag nog aan!
Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.
Dit bericht op Instagram bekijken
Limoncello
Ingredienten:
Instructies:
- Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
- Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
- Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
- Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
- Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
- Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
- Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
- Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
- Salute!
Thx
Ik heb 500 ml 96%alcohol met citroen weggezet. Ik wil daar niet al te zoete limoncello van maken. Hoeveel water met suiker dan toevoegen ?Minimaal 40% alcohol wil ik hebben. Kan er in plaats van suiker ook glucosesiroop worden gebruik?
Beste Bombadil,
De definitie van zoet is voor iedereen weer anders. Je zou i.p.v. water citroensap kunnen gebruiken en suiker vervangen door glucosesiroop kan ook.
Wat betreft het alcoholpercentage, het recept op deze site komt op ongeveer 34% uit. Om op 40% uit te komen gebruik je de volgende formule 500*0.96/40*100 =1200 ml
Wat je dan kan doen is :suikerwater maken van bijvoorbeeld 250 gram glucosesiroop en 250 gram water (of citroensap) en het daarna aanvullen tot je op die 1200 ml uitkomt. Op deze manier gebruik je iets minder suiker dan het recept op de site en kom je op een hoger alcoholpercentage uit (namelijk 40%).
Beste likeurmeester,
Het zijn biologische citroenen en alcohol van 96%. Ik ben net nog eens gaan kijken en het lijkt er op dat het toch goed begint te komen. Top dus!
Beste Joffry,
Fijn om te horen!
Salute voor over een week 😉
Ik zou graag de variant limoncellocréme proberen zoals hier beschreven, hoe zit het dan met de houdbaarheid van het resultaat? Is de houdbaarheid van de limoncellocreme gelijk aan de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de melk of de room, of is die langer houdbaar vanwege de alcohol?
Beste Dirk,
De houdbaarheid is langer vanwege de alcohol die erin zit. Je vervangt het water door de melk/room en je krijgt dus een percentage van 34% wat relatief hoog is en zorgt voor een langere houdbaarheid.
Bij mij staan de citroenschillen ondertussen 1,5 week te weken in de alcohol maar voorlopig lijkt het er op dat het mengsel maar weinig van de gele kleur overneemt. De alcohol blijft voorlopig kleurloos. Komt dit goed?
Beste Joffry,
Uit je verhaal wordt niet duidelijk of je biologische citroenen gebruikt en welke soort alcohol. Deze twee factoren kunnen namelijk al heel bepalend zijn.
Heb je een lager percentage alcohol, dan neemt de kleur ook minder af van de schillen en heb je ‘gewone’ citroenen, dan kan door allerlei chemicaliën die erop zitten al minder kleur, geur en smaak afgegeven worden aan de alcohol.