Tip! Op zaterdag 7 juni 2025 is de Sip & Zest Wijnproeverij & Limoncello-workshop in samenwerking met Proef Rieti! Dompel je onder in Italiaanse wijnen, hapjes en limoncello. Wijnexpert Jaime van Proef Rieti vertelt persoonlijke verhalen over de wijnboeren waar zij de lekkerste wijnen van importeert. Daarna maak je met Roxanne van De Likeurmeester het begin van je eigen limoncello en ga je met alle benodigdheden naar huis. Datum: zaterdag 7 juni 2025 Tijd: 14.00 uur – 16.30 uur Locatie: Amersfoort Kosten: €75,- p.p. Meld je vandaag nog aan!
Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.
Dit bericht op Instagram bekijken
Limoncello
Ingredienten:
Instructies:
- Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
- Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
- Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
- Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
- Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
- Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
- Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
- Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
- Salute!
Bij deze gedaan, een aanwinst voor het forum en wellicht komen er mensen via stookforum naar jouw site!
Natuurlijk ben je zelf ook van harte welkom op het forum om kennis uit te wisselen. Je hebt vast wel meer recepten in je archieven naast je superlekkere limoncello!
Dag likeurmeester!
Ik zou het leuk vinden als je je recept op mijn nieuwe stookforum zou willen plaatsen. Ik wil wel zo netjes zijn om het niet zomaar te kopiëren 😉 als je bij je recept een link naar je eigen website wilt zetten is dat natuurlijk geen enkel probleem. Je recept is goed en zo helpen we elkaar een handje!
Groetjes,
Jan Wammes, http://www.stookforum.nl (onderdeel van stookwinkel.nl)
Beste Jan,
Wat een leuk idee en natuurlijk heb ik er niks op tegen, je mag mijn recept uiteraard delen. En een link naar mijn webshop zou leuk zijn 🙂
Hallo likeur meester,
Mooi recept vroeg me allen af of 1,6 liter water niet te veel is en of door de 6oo gr suiker de limonchello niet te zoet word
Mvg
Pasqual
Beste Pasqual,
Iedereen heeft zijn eigen wensen natuurlijk. Maar met 1,6 liter water en 600 gram suiker kom je op een percentage van 34% uit. Dat is hoger dan het gemiddelde wat je bij een slijter koopt. En je zou de suiker kunnen minderen of citroensap gebruiken i.p.v. water. Dat geeft een net iets frissere smaak.
Beste Likeurmeester,
Ik heb een kleine vraag. Van een collega heb ik 1 meter oude jenever gekregen (stond al 10 jaar bij haar in de kast). Kun je van 10 jaar oude jenever ook limoncello maken? Alvast bedankt voor het antwoord. greetz, Irmgard
Beste Irmgard,
Het is heel afhankelijk van wat voor soort jenever het is. Gaat het gewoon om pure witte jenever of is het andere?
Het kan namelijk zo zijn dat de jenever van zichzelf al veel smaak heeft, die komt dan ook mee bij het maken van je limoncello. Dus proef het eens en concludeer dan wat je zou willen. 😉 Het kan natuurlijk altijd, maar een perfect resultaat zul je niet krijgen. Jenever is al lager is alcohol en daardoor wordt er minder citroenolie opgelost. Er zijn mensen die gebruiken wodka, dan krijg je een zelfde effect.
Beste Likeurmeester,
Dank je wel voor je duidelijk antwoord. Geloof het of niet ……..het toeval wil dat ik twee weken geleden een fles…….ja, ja……… wodka van een andere collega heb gekregen en daar ben ik nu limoncello van aan het maken. Ik wacht dus nog een weekje op de wodka, voeg de suiker toe en dan is het proeven. De collega krijgt een flesje of twee, de Carnaval staat namelijk voor de deur :). Daarna zal ik dan besluiten of ik de oude jenever met de citroenen laat kennis maken. greetz, Irmgard
O ja, het is pure witte oude jenever (10 jaar oud).
Beste, hebben jullie ook een recept met Stevia als plaats van suiker en 96% alcohol ?
Met dank alvast !
Helaas heb ik daarvoor geen recept, ik weet wel dat er klanten zijn geweest die het met zoetstoffen hebben gemaakt.
De verhoudingen suiker ter opzichte van stevia zijn als volgt:
1kg suiker = 3,3gr stevioside
1 kop (ong. 225 gram)suiker = 1/4 theelepel
1 eetlepel suiker = 1 snufje
Dus je zou hiermee je eigen recept kunnen maken 😉
Volgens de gebruiksaanwijzing moet je 100g suiker vervangen door 50g stevia. Ik zal het proberen en hou jullie op de hoogte van het resultaat.
Beste Stefaan,
Leuk! Ik wacht je reactie af,alvast veel plezier met het maken.
Hoi Stefaan,
Je hebt het vast al ontdekt, maar jij hebt Stevia met een vulstof, vandaar de 50 gram stevia komt overeen met 100 gram suiker.
Je kunt beter de pure stevia gebruiken, die heeft bijna geen nasmaak.