De allerlekkerste limoncello

Tip! Op zaterdag 7 juni 2025 is de Sip & Zest Wijnproeverij & Limoncello-workshop in samenwerking met Proef Rieti! Dompel je onder in Italiaanse wijnen, hapjes en limoncello. Wijnexpert Jaime van Proef Rieti vertelt persoonlijke verhalen over de wijnboeren waar zij de lekkerste wijnen van importeert. Daarna maak je met Roxanne van De Likeurmeester het begin van je eigen limoncello en ga je met alle benodigdheden naar huis. Datum: zaterdag 7 juni 2025 Tijd: 14.00 uur – 16.30 uur Locatie: Amersfoort Kosten: €75,- p.p. Meld je vandaag nog aan!

Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Likeurmeester (@delikeurmeester)

Limoncello

Hoeveelheid: 4 flesssen (70cl)Voorbereiding: Kooktijd: Totaal:


Ingredienten:

Instructies:

  1. Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
  2. Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
  3. Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
  4. Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
  5. Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
  6. Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
  7. Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
  8. Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
  9. Salute!

Gepubliceerd op door

688 reacties to “De allerlekkerste limoncello”

  1. harold

    De Limoncello is prima gelukt! Dank voor het recept. Ook de variant met verse honing is super. We hebben 1,5 kg honing op 3,2 liter water gebruikt. De andere portie hebben we met witte kandijsuiker gemaakt.

    • De Likeurmeester

      Beste Harold!
      Wat ontzettend leuk dat je dit terugkoppelt en deelt! 😀

  2. pier

    Net de limoncello afgemaakt ziet er erg mooi uit. Dankjewel voor het recept.

    ik lees vaak dat de limoncello nadat de alcohol samen met het suikerwater gemengd is nog een week of twee moet rijpen? klopt dit?

    • De Likeurmeester

      Beste Pier,
      Je kunt het direct drinken. Sommigen voegen nog extra schillen toe na het bottelen en laten dat nog een week of twee rijpen in de fles.

      • Pier

        Vanavond heerlijk twee glaasje gedronken. Het smaakt super niet te zoet en alcoholpercentage ook erg lekker.

    • De Likeurmeester

      In mijn receptuur gebruik ik witte kandijsuiker, wat tevens hier ook los per kilo te bestellen is. Het is een subtiel smaakverschil met gewone suiker. Maar jij kiest uiteraard zelf welke suiker je wil gebruiken 😉

  3. harold

    Hoi, is wil in twee grote weckpotten 2 liter alcohol (96%) wegzetten met in iedere pot de schillen van 20 citroenen. Ik heb Siciliaanse citroenen die wel nog een beetje groen zijn. Ik lees dat ik per liter alcohol straks 1,5 liter water en 600gr suiker moeten toevoegen. Kan ik de suiker ook vervangen door verse imkerhoning? Of bv. 200 gr suiker en 200 gr honing? Totaal per weckpot dan 3 liter water en 1.2 kg honing/water? Ik hoor graag van u!

    • De Likeurmeester

      Beste Harold,
      De groene kleur van citroenen hoeft niks over de rijpheid te zeggen. Waarschijnlijk kun je ze wel gewoon gebruiken en 10 citroenen per liter is al voldoende.
      Wat betreft honing, ik zou niet voor een 50/50 optie gaan. Honing bestaat voor 83% uit suiker en je zult daarom dus meer honing moeten gebruiken dan suiker. Zelf heb ik er geen ervaring mee, maar het kan wel.
      Mijn advies is, wil je honing gebruiken doe dit dan 100%. Dat komt neer op zo’n 1.45kg honing. Maar omdat je toch twee weckpotten hebt is het misschien leuk om twee verschillende versies te maken en te kijken welke je het lekkerste vind. Ik ben benieuwd naar je resultaten als je het doet.

      • De Likeurmeester

        En natuurlijk de honing niet verhitten, maar oplossen in lauw water.

  4. Johanna

    Ik heb een vraag over walnotenlikeur maken. Ik heb al een tijd 15 groene onrijpe bolsters in een liter alcohol 96 % staan om te macereren. Hoe kan ik nu het beste verder gaan om een lekkere likeur te maken. Afzeven en dan? En welke suiker kan ik het beste gebruiken? Kandij of andere suiker?
    Johanna

    • De Likeurmeester

      Beste Johanna,

      Ik heb zelf een recept uit Frankrijk met wijn, zuivere alcohol, suiker, sinaasappel en vanille. Jou basis al wat anders, het is dus de vraag wat je zelf lekker vindt?
      Je zou suikerwater kunnen maken met vanille en/of sinaasappel. Persoonlijk vind ik kandijsuiker het lekkerste, maar gewone suiker kan ook.
      Heel veel plezier en succes, hopelijk kun je wat met mijn ideeën.