De allerlekkerste limoncello

Tip! Op zaterdag 7 juni 2025 is de Sip & Zest Wijnproeverij & Limoncello-workshop in samenwerking met Proef Rieti! Dompel je onder in Italiaanse wijnen, hapjes en limoncello. Wijnexpert Jaime van Proef Rieti vertelt persoonlijke verhalen over de wijnboeren waar zij de lekkerste wijnen van importeert. Daarna maak je met Roxanne van De Likeurmeester het begin van je eigen limoncello en ga je met alle benodigdheden naar huis. Datum: zaterdag 7 juni 2025 Tijd: 14.00 uur – 16.30 uur Locatie: Amersfoort Kosten: €75,- p.p. Meld je vandaag nog aan!

Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Likeurmeester (@delikeurmeester)

Limoncello

Hoeveelheid: 4 flesssen (70cl)Voorbereiding: Kooktijd: Totaal:


Ingredienten:

Instructies:

  1. Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
  2. Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
  3. Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
  4. Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
  5. Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
  6. Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
  7. Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
  8. Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
  9. Salute!

Gepubliceerd op door

688 reacties to “De allerlekkerste limoncello”

  1. Karin Stolk

    Beste Likeurmeester, ik ben op zoek naar een liter 96% consumptiealcohol voor medicinale doeleinden en kom op deze website uit. Nu ben ik al bij de apotheek geweest, daar verwees de apotheker me naa brouwland.nl. maar, bij u is het veel goedkoper! Hoe komt het dat er zo’n groot prijsverschil is?
    Karin Stolk

    • De Likeurmeester

      Beste Karin,
      Mensen vragen mij dit vaker, ik koop groot in (want een van de weinige artikelen die ik maar verkoop) en ik ben een eenmanszaak en hoef daardoor minder de kosten op te voeren.

  2. Hans

    Ik lees in een van de bovenstaande brieven dat Ethanol of Methanol ook goed is om Limoncello mee te maken. Hier moet je NIET mee werken!!
    Google maar eens, en lees wat de gevaren zijn!!

    • De Likeurmeester

      Beste Hans,
      In mijn reactie van 8 juli 2013 leg ik helder uit dat ethanol (ook wel ethylalcohol) zuivere alcohol is en geschikt is voor consumptie. Methanol is een toegevoegde stof en inderdaad niet gezond, dit zit in spiritus of schoonmaakalcohol. Het klopt dat deze niet geschikt is.
      Het is belangrijk goed op te letten wat voor soort alcohol je gebruikt, de consumptiealcohol is vaak vele malen duurder vanwege de accijns die erover betaald moeten worden.

  3. John

    Hallo, ik heb voor de limoncello 1 liter alcohol van 96%, 1,5 liter water en 800 gram suiker gebruikt. Hoe kan ik nu het alcoholpercentage van de Limoncello berekenen. Ik kan nergens iets vinden om een alcoholmeter voor likeuren te kopen.
    Graag uw reactie

    • De Likeurmeester

      Beste John,
      De berekening is 960/2500..je komt dan op een gemiddeld percentage van 38% uit.
      alcoholmeters voor likeur zijn er niet..vanwege de suiker die de dichtheid vertroebeld.

      • John

        Ok, andere vraag. Heb 0,5 liter alcohol van 96% en 1 liter water.
        Dan kom ik op een heel hoog percentage alcohol, nl 64%
        960/1500
        Heb nog ergens een formule gekregen namelijk hoeveelheid alcohol/volume x96. Dus 0,5/1,5 x96=32%
        Wat is de juiste formule. Ik heb geen wiskundeknobbel.
        Grtjs

        • De Likeurmeester

          Het blijft altijd een beetje ingewikkeld. Bij een halve liter is het 480/1500 en dan kom je op die 32%, dus die andere formule is ook juist.

  4. James

    Vraagje: ik lees op veel websites (globaal) de verhouding:
    1 liter alcohol (96%) en 1 liter water. Krijg je dan niet een Limoncello van 48% alcohol? Of mag je zo niet rekenen?

    • De Likeurmeester

      Beste James,
      De rekenformule is 960/2000 = 0.48. Je berekening is dus juist, ons recept zegt 1,6L op een liter alcohol. Maar de keus is aan jou welke verhoudingen je aanhoud.

  5. stans myers

    oh wat lekker allemaal. Als je citroensap gebruikt wat wordt het dan 0,8 l water en
    0,8 L citroensap?

    • De Likeurmeester

      Beste Stans,
      Dit hangt af van het recept dat je gebruikt..Als het recept zegt 0,8L water en je hebt zoveel citroensap kun je dat vervangen.
      Maar ideaal is denk ik om half water en sap te doen voor een goede balans. Als je extra sap bijvoegt wordt het alcoholpercentage ook minder.
      De keuze is aan jou 😉