De allerlekkerste limoncello

Tip! Op zaterdag 7 juni 2025 is de Sip & Zest Wijnproeverij & Limoncello-workshop in samenwerking met Proef Rieti! Dompel je onder in Italiaanse wijnen, hapjes en limoncello. Wijnexpert Jaime van Proef Rieti vertelt persoonlijke verhalen over de wijnboeren waar zij de lekkerste wijnen van importeert. Daarna maak je met Roxanne van De Likeurmeester het begin van je eigen limoncello en ga je met alle benodigdheden naar huis. Datum: zaterdag 7 juni 2025 Tijd: 14.00 uur – 16.30 uur Locatie: Amersfoort Kosten: €75,- p.p. Meld je vandaag nog aan!

Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Likeurmeester (@delikeurmeester)

Limoncello

Hoeveelheid: 4 flesssen (70cl)Voorbereiding: Kooktijd: Totaal:


Ingredienten:

Instructies:

  1. Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
  2. Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
  3. Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
  4. Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
  5. Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
  6. Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
  7. Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
  8. Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
  9. Salute!

Gepubliceerd op door

688 reacties to “De allerlekkerste limoncello”

  1. Marieke

    Een leuk recept van een melklikeur (een heldere likeur die iets wegheeft van limoncello, maar dan net weer anders);
    250ml alcohol
    250ml verse melk
    200gr suiker
    1/2 citroen en het sap +rasp van de andere helft
    Dat voor 10 dagen in een 800 ml weckpot (ook op deze site verkrijgbaar), elke dag even goed schudden. Dan eerst zeven en daarna met een kaasdoek filteren.
    Lekker bij een romige taart.

  2. Wouter

    Heb twee varianten gemaakt, aan het bestaande recept een halve citroen toegevoegd, geeft het net een extra kick en de tweede variant ook met halve citroen (de andere helft) maar de citroenschillen vervangen voor sinaasappelschillen. Zeker een aanrader.

  3. Mel

    Beste likeurmeester,
    Ook wij zijn enthousiast begonnen met een verkregen recept, de limoncello is nu 2 weken gebotteld . Gebotteld in pallini flessen en we zien gele aanslag in de vernauwing van de hals en de limoncello is lichter van kleur, maar de smaak is nog uitstekend. Waar komt nu dit kleurverlies vandaan ? Recept was 1liter alcohol (95%) 1,5 liter water , 750 gr suiker en het sap van 1 citroen en 8 citroenen van de natuurwinkel.

    • De Likeurmeester

      Beste Mel,
      Kleurverlies kan optreden door (zon)licht. Het advies is daarom ook om het op een koele en donkere plek te bewaren. Ook zou het aan de soort alcohol kunnen liggen, het kan zijn dat het niet om zuivere alcohol ging..

  4. Jan

    Hallo Likeurmeester,

    Dank voor de heldere uitleg. Ik heb echter een vraagje over het alcoholpercentage berekenen. Vanuit Italië heb ik een liter alcohol op 94% meegenomen. Ik heb 900 gram suiker aan 1750 ml water toegevoegd. Dit suikerwater is in totaal 2.3 liter geworden en daar heb ik 2 liter van toegevoegd aan de liter “citroenalcohol”. Ervan uitgaand dat de suiker geen invloed heeft op het alcoholpercentage (er vindt toch geen gisting meer plaats?) bereken ik het alcoholpercentage als volgt: 940/3000=31,3%. Doe ik dit goed? Ik vraag dit omdat ik de reactie op de vraag van Jules (29 juli 2015) namelijk niet goed kan plaatsen. Hij geeft aan 2 liter op 55% te hebben (1100 ml pure alcohol), het toevoegen van 666 ml suikerwater zou dan toch leiden tot 1100/2666=41% en een liter suikerwater toevoegen toch tot 1100/3000=37%?

    Vriendelijke groet,
    Jan

    P.S. Een nachtje op -21 graden in de vriezer heeft mijn likeurtje trouwens goed doorstaan en vol verwachting klopt mijn hart tot na het avondeten…

    • De Likeurmeester

      Beste Jan,

      Bedankt voor je oplettendheid! Jou berekening klopt inderdaad, er vindt geen gisting meer plaats door de suiker.
      De reactie van Jules heb ik verkeerd gelezen en inmiddels aangepast.
      Hopelijk heb je genoten van je limoncello zaterdag 😉

  5. Nico

    Gewoon even laten weten dat mijn limoncello heerlijk is. Had 8 flesjes van 350 ml en mede dankzij de buren zijn daar nu nog slechts 2 flesjes van over. Binnenkort maak ik dus een nieuwe hoeveelheid. Want dat ‘chemisch’ spul uit de supermarkt komt er bij mij niet meer in!