Tip! Op zaterdag 7 juni 2025 is de Sip & Zest Wijnproeverij & Limoncello-workshop in samenwerking met Proef Rieti! Dompel je onder in Italiaanse wijnen, hapjes en limoncello. Wijnexpert Jaime van Proef Rieti vertelt persoonlijke verhalen over de wijnboeren waar zij de lekkerste wijnen van importeert. Daarna maak je met Roxanne van De Likeurmeester het begin van je eigen limoncello en ga je met alle benodigdheden naar huis. Datum: zaterdag 7 juni 2025 Tijd: 14.00 uur – 16.30 uur Locatie: Amersfoort Kosten: €75,- p.p. Meld je vandaag nog aan!
Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.
Dit bericht op Instagram bekijken
Limoncello
Ingredienten:
Instructies:
- Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
- Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
- Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
- Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
- Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
- Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
- Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
- Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
- Salute!
beste likeurmeester,
Ik maak regelmatig limoncello volgens onderstaand recept:
1l alcohol 96%
14 bio citroenen
1.6l water
600 gram suiker
zeste 3 weken laten trekken in een weck pot. Daarna kook ik 1.6l water en doe daar 600 gram suiker bij. Als dit opgelost is haal ik het vh vuur en laat het water afkoelen naar kamertemperatuur. Als dit gebeurt is voeg ik er de alcohol die 3 weken heeft getrokken aan toe. als dit gebeurt is roer ik even en doe ze dan in flessen.
Nu mijn vraag: het is al 2x gebeurt dat mijn limoncello bevriest in de diepvries… Ik heb geen idee hoe dit komt… Kan je mij helpen?
Beste Piet,
Ik weet niet of je telkens de alcohol betrekt van dezelfde plek? Het lijkt mij namelijk dat daar het probleem ligt..het kan toch zijn dat de alcohol niet geheel zuiver is. Een andere optie is dat de vriezer te hard staat, -18 is de ideale temperatuur. Dat zijn de enige twee opties die ik kan bedenken..
Mijn limoncello is geschift wat kan ik doen en wat is er gebeurd
Het schiften van limoncello kan verschillende oorzaken hebben, maar meestal is het het gevolg van de ingrediënten of het productieproces. Limoncello is een likeur gemaakt van citroenschillen, alcohol, water en suiker. Hier zijn een paar mogelijke redenen waarom je limoncello is geschift:
1.Temperatuurverschillen: Als de limoncello is blootgesteld aan extreme temperatuurschommelingen, kan dit de vloeistof doen schiften. Het kan bijvoorbeeld gebeuren als je de limoncello in de koelkast hebt bewaard en vervolgens in een warme omgeving hebt geplaatst.
2.Onjuiste verhoudingen: Als de verhoudingen van de ingrediënten niet correct zijn, kan dit leiden tot schifting. Te veel of te weinig suiker, alcohol of water kan het delicate evenwicht verstoren.
3.Verkeerde bewaaromstandigheden: Limoncello moet worden bewaard in een koele en donkere omgeving. Als het langdurig is blootgesteld aan zonlicht of warmte, kan dit het schiftingsproces versnellen.
Wat kun je doen als je limoncello is geschift? Hier zijn een paar mogelijke oplossingen:
1.Roeren: Probeer de limoncello voorzichtig te roeren met een schone lepel of roerstaafje om te zien of de ingrediënten zich opnieuw vermengen.
2.Filteren: Als het schiften niet kan worden opgelost door te roeren, kun je de limoncello door een fijne zeef of kaasdoek filteren om de gescheiden componenten te scheiden.
3.Verdunnen: Als je limoncello te sterk geconcentreerd is, kun je proberen wat extra water toe te voegen om het alcoholgehalte te verlagen. Dit kan helpen om de ingrediënten weer in balans te brengen.
Het is belangrijk op te merken dat deze oplossingen niet altijd werken en dat de kwaliteit van de limoncello mogelijk niet volledig kan worden hersteld. Het is dus verstandig om in de toekomst nauwkeurig de verhoudingen te volgen en de limoncello onder optimale omstandigheden te bewaren om schifting te voorkomen.
Beste Marieke, ik heb zojuist de bestelling ontvangen, Super!! En ben direct aan de slag gegaan. De citroenschillen samen met de alcohol zitten inmiddels in de weckpot en staan op een donkere plaats.
Nu heb ik nog een vraagje. Ik heb een recept voor het maken van limoncello gekregen in Italië van een restaurant eigenaar. In tegenstelling tot jullie recept schrijft hij voor om de citroenschillen met alcohol toe te voegen aan de siroop. Dit mengsel dan 2 tot 3 uur laten staan en daarna de schillen verwijderen en filteren. Vervolgens schrijft hij ook dat het brouwsel dan nog 2 tot 3 maanden moet rijpen op een donkere plaats. Over die rijping schrijven jullie niets, maar wat zouden dan de verschillen kunnen zijn dus de recepten? Als jullie willen kan ik jullie het recept doen toekomen, zowel in Italiaans als de vertaling ervan. De limoncello van die restauranteigenaar was overigens heerlijk.
Groetjes
Denny
Beste Denny,
Leuk om je enthousiasme te horen!
In antwoord op je vraag, iedereen heeft zijn eigen recept. Natuurlijk vooral in Italië. Het recept wat jij beschrijft maakt het wat pittiger, wat na verloop van tijd weer iets minder wordt. Met het rijpen ben ik verder niet echt bekend. Het is natuurlijk wel goed om het altijd op een donkere plek te bewaren. Op die manier behoud je zo goed mogelijk de smaak.
Het delen van het recept vind ik altijd leuk, dus zet het gerust hier op de site!
Maakt het erg veel verschil of je de citroenschillen in alcohol 2 of 3 weken laat staan? Ik heb het nu 2 weken staan en heb om de paar dagen een beetje “geschud”, vroeg me af of het nog veel op zou leveren om nog een week te wachten?
Beste Edward,
Je zou nu inderdaad al limoncello kunnen maken, een weekje extra geeft een klein beetje meer smaak. Dus de winst zou niet super groot zijn, heel subtiel. Het is aan jou wat je doet.
Ik ben klaar om de volgende lichting te maken. Ik vroeg me af of steranijs er een extra frisse toets aan zou brengen ?
En wanneer voeg je die dan toe ?
Beste Nathalie,
Ik zou een kleine aparte hoeveelheid maken om te testen met steranijs. Je zou die al wel vanaf het begin erin kunnen doen samen met de schillen. Ben benieuwd naar het resultaat als je het gaat doen!
wat een leuke site. net bestelling gedaan en kan haast niet wachten 🙂
vraagje: heb je al eens vijgen of cranberries toegevoegd?
Beste Marta,
Je pakket is onderweg. Ik heb geen ervaring met vijgen of cranberries toevoegen, wel ander citrusfruit.
Heel veel plezier alvast met je pakket!