Tip! Op zaterdag 7 juni 2025 is de Sip & Zest Wijnproeverij & Limoncello-workshop in samenwerking met Proef Rieti! Dompel je onder in Italiaanse wijnen, hapjes en limoncello. Wijnexpert Jaime van Proef Rieti vertelt persoonlijke verhalen over de wijnboeren waar zij de lekkerste wijnen van importeert. Daarna maak je met Roxanne van De Likeurmeester het begin van je eigen limoncello en ga je met alle benodigdheden naar huis. Datum: zaterdag 7 juni 2025 Tijd: 14.00 uur – 16.30 uur Locatie: Amersfoort Kosten: €75,- p.p. Meld je vandaag nog aan!
Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.
Dit bericht op Instagram bekijken
Limoncello
Ingredienten:
Instructies:
- Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
- Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
- Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
- Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
- Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
- Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
- Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
- Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
- Salute!
Hoi, ik heb 2 liter citroenschil macaraat van 55% alcohol. Kan ik dan het water en suiker halveren of een derde om ongeveer 32% te verkrijgen?
Beste Jules,
Het lijkt mij logischer om een derde suiker en water toe te voegen.
Bedenkend dat je 2L van 55% hebt en daaraan 666ml suikerwater aan toevoegd, zul je volgens mijn berekeningen op (1100/2666=)41% uitkomen. Dit is een heel mooi percentage voor je limoncello. Zou je 1L suikerwater toevoegen, kom je op ongeveer (1100/3000=)37%uit. Om op 32% uit te komen zul je ongeveer 1.4L suikerwater moeten toevoegen.
Ik hoop je hiermee voldoende beantwoord te hebben.
Beste Likeurmeester
Bedankt voor het snelle antwoord!
Denk dat ik gewoon het recept van hier zal volgen en dus het suikerwater eerst zal laten afkoelen. Maar dat maak ik wellicht met 1,4 l water en 2 dl gezeefd citroensap (zit nu in ijsblokjesvorm in de koelkast). Dan voeg ik wel wat extra suiker toe (tot 800 of 900 g) om de balans tussen zuur en zoet terug wat in evenwicht te brengen. Ben echt benieuwd naar het uiteindelijke resultaat. Rond midden augustus weet ik meer!
Beste Likeurmeester
Ik zag een filmpje van een chefkok die demonstreerde hoe je limoncello moet maken. Daarin giet hij het hete suikerwater meteen bij het mengsel van alcohol en citroenschillen (dat hij maar een week liet macereren). Zo komt er nog meer smaak vrij volgens hem. Vind jij dit een goed idee of laat je toch liever het suikerwater eerst afkoelen?
Beste Nico,
Zelf ben ik meer voorstander van suikerwater laten afkoelen, want door heet suikerwater vervliegt ook een deel van de alcohol. Tevens vind ik persoonlijk een week ook erg kort voor het macereren, langere tijd(2-3 weken) zorgt juist voor meer smaak..
Ieder doet het op zijn/haar manier en dus zijn er vele varianten te vinden op het internet.
Hoihoi,
Als ik de siroop bij de alcohol voeg, moet ik het mengsel dan nog laten staan ?
Of mag ik het invriezen en ’s avonds er al van genieten ?
Ik heb net mijn schillen en alcohol bij elkaar gedaan : niks wit erbij van de citroen. Ik ben nieuwsgierig !
Beste Nathalie,
Als je de citroenen 3 weken hebt laten staan op de alcohol. Na die drie weken de siroop erbij, dan kun je ’s avonds inderdaad al genieten van een lekker glaasje!
Dus nog even geduld nu..maar het is het wachten zeker waard 😉
Ik heb het pas laatst geprobeerd. Vooralsnog vonden de anderen het erg lekker. Maar ik vond het persoon nogal een bitter after smaak (nog nooit gedronken) en ik vond het nog niet erg “fris” qua smaak. Kan dat misschien komen door teveel wit van de citroenschillen?
Verder wil ik weer een nieuwe batch maken. Ik zal dan erop letten dat er minder wit bij zit.
Maar is het misschien beter om de schillen te raspen ipv te schillen? Of is dat soms slechter?
En verder wil ik het frisser maken. Is het mogelijk om citroensap eraan toe te voegen? En welke gevolgen heeft het? En wanneer kan ik het beste toevoegen? Bij het alcohol of bij de suikersiroop? Ik dacht me te herinneren dat de citroensap een negatieve invloed heeft op de absorptie van de schillen/rasp.
Alvast hardstikke bedankt!
Cnkcheung
Beste Cnkcheung,
Het zou goed kunnen dat je net iets te dik geschild hebt, dat kan ik niet bepalen.
Raspen lijkt mij geen goede optie, het gaat er juist om de olie op te lossen in de olie en die komt al deels vrij door het raspen.
In mijn receptenboekje zet ik als tip dat je de citroensap kan invriezen en kan toevoegen aan de siroop voor een extra frisse kick (die jij juist mist).
Dus dit kun je zeker gaan proberen bij de nieuwe batch!
Groeten,
De Likeurmeester