Tip! Op zaterdag 7 juni 2025 is de Sip & Zest Wijnproeverij & Limoncello-workshop in samenwerking met Proef Rieti! Dompel je onder in Italiaanse wijnen, hapjes en limoncello. Wijnexpert Jaime van Proef Rieti vertelt persoonlijke verhalen over de wijnboeren waar zij de lekkerste wijnen van importeert. Daarna maak je met Roxanne van De Likeurmeester het begin van je eigen limoncello en ga je met alle benodigdheden naar huis. Datum: zaterdag 7 juni 2025 Tijd: 14.00 uur – 16.30 uur Locatie: Amersfoort Kosten: €75,- p.p. Meld je vandaag nog aan!
Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.
Dit bericht op Instagram bekijken
Limoncello
Ingredienten:
Instructies:
- Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
- Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
- Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
- Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
- Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
- Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
- Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
- Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
- Salute!
Hoi Likeurmeester,
Ik vroeg me af of het niet verkeerd kon gaan als je A rond 10 dagen laat maceren en B non-biologische citroenen gaat.
Dit kan uiteraard beiden, de smaak in minder intens als je voor een kortere macereer periode gaat. Non-bioloisch zou kunnen, mits je ze goed voorbehandeld. Daarmee bedoel ik echt goed schoonmaken, er zit zowel een waxlaag als antischimmellaag overheen. Makkelijker is dus gewoon om voor bioloische te gaan, kost misschien iets meer maar dan ben je wel zeker van een goed en eerlijk product!
Vraagje: kan ik ipv citroenen limoenen gebruiken?
Beste Agnes,
Natuurlijk kan dit, de smaak en kleur worden uiteraard wel iets anders 😉 En denk er dan aan om biologische of goed schoongemaakte limoenen te gebruiken.
Er staat bij het basis recept dat je de weckpot 2 à 3 weken op een donkere plek moet zetten. Mijn vraag is of het wat uitmaakt als je het langer (bijv 4 à 5 weken) laat staan?
Beste Silma,
Je kunt het altijd wat langer laten staan, wat betreft smaak zou het misschien iets meer bitter zijn. Het kan in ieder geval geen kwaad.
De 2 à 3 weken is voldoende om genoeg olie op te lossen in de alcohol, vandaar dat ik dit aanhoud.
Hallo,
Voor mij is het nog onduidelijk of je nu ‘gewone’ suiker moet nemen of kandijsuiker… bij het recept staat suiker maar in de shop verkopen jullie witte kandijsuiker.
Ik sta op het punt om het suikerwater te maken en het toe te voegen aan de alcohol met citroenen, dus ik ben wel benieuwd.
Beste Eduard,
Gewone suiker is natuurlijk ook prima. Maar de witte kandij geeft toch een net iets andere (lekkerdere) smaak in mijn mening, daarom kies ik daarvoor. Iedereen staat het natuurlijk vrij om zijn of haar limoncello te maken zoals hij wil 😉
Hoi likeurmeester,
Wat een leerzame site!
Ik heb zojuist 3,3 liter eigen distillaat van 73% in een speciaal voor dit doel aangeschafte weckpot van 8 liter gedaan,de schillen van 20 mooie biologische citroenen erbij en nu na een uur is het al prachtig geel en ruik je de citroen al goed 🙂 ik vraag mij af of het lekker is om muntblaadjes mee te laten trekken. Ik denk dat dat heel lekker zal zijn, maar ik kan er niets over vinden. Is het raadzaam de muntblaadjes pas in een later stadium toe te voegen? Ik ben bang dat het anders vieze pulp gaat worden en dat dat de smaak en kleur niet ten goede zal komen.
Ik moet nog berekenen hoeveel water en suiker ik moet toevoegen, ik houd niet van al te zoet.
Succes met deze leuke site!
Beste Jan,
Wat leuk om te horen dat je zo creatief bezig bent!
Zelf heb ik nog nooit munt toegevoegd, maar dat is uiteraard het proberen waard! Ik denk dat als je het doet, dan hooguit een paar dagen. Munt is fragiel en zal snel zijn smaakstoffen afgeven. Je zou het kunnen proberen met een kleine hoeveelheid..
Mocht je het geprobeerd hebben, dan hoor ik natuurlijk graag hoe het resultaat was.
Veel plezier in elk geval gewenst en bedankt voor je complimenten 😀
Hoi Jan,
Ook ik heb net munt gekocht. Mag ik vragen wanneer je de muntblaadje hebt toegevoegd, voor hoe lang en niet geheel onbelangrijk……hoe smaakte de limoncello? alvast bedankt voor je reactie, greetz, Irmgard