De allerlekkerste limoncello

Tip! Op zaterdag 7 juni 2025 is de Sip & Zest Wijnproeverij & Limoncello-workshop in samenwerking met Proef Rieti! Dompel je onder in Italiaanse wijnen, hapjes en limoncello. Wijnexpert Jaime van Proef Rieti vertelt persoonlijke verhalen over de wijnboeren waar zij de lekkerste wijnen van importeert. Daarna maak je met Roxanne van De Likeurmeester het begin van je eigen limoncello en ga je met alle benodigdheden naar huis. Datum: zaterdag 7 juni 2025 Tijd: 14.00 uur – 16.30 uur Locatie: Amersfoort Kosten: €75,- p.p. Meld je vandaag nog aan!

Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (onbespoten, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello. Bekijk hieronder het instructiefilmpje of ga meteen aan de slag met het recept. Tip: je kunt ook alcoholvrije limoncello maken! Kijk daarvoor bij stap 5 in het recept.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Likeurmeester (@delikeurmeester)

Limoncello

Hoeveelheid: 4 flesssen (70cl)Voorbereiding: Kooktijd: Totaal:


Ingredienten:

Instructies:

  1. Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.
  2. Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.
  3. Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
  4. Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.
  5. Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing. Wil je alcoholvrije limoncello maken? Doe deze schillen dan in 1,5 liter water met 500 tot 600 gram suiker. Laat de suiker oplossen tot het net aan kookt. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Je hebt nu ‘limonzero’!
  6. Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!
  7. Giet je limoncello in mooie flessen en zet op een koele plek.
  8. Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.
  9. Salute!

Gepubliceerd op door

688 reacties to “De allerlekkerste limoncello”

  1. Anja

    ha likeurmeester, morgen ga ik de citroenen schillen. Een kennis heeft voor me de alkohol uit Italie meegebracht. Het sap heb ik nodig om vlierbloesemlimonade te maken. Bedankt voor alle aanwijzingen.

    • De Likeurmeester

      Beste Anja,
      Wat leuk om te horen! Veel plezier met het maken van de limoncello en limonade, dat is nog eens optimaal gebruik maken van de citroen. 😉

  2. Irene

    Sow, das lekker. Drie grote flessen en drie kleintjes gevuld, twee flinke glazen, die geen glazenhuis hadden opgedronken, deden we samen, dat dan wel weer. Maar tjonge jonge dat je dat zelf kunt koken!!!

    • De Likeurmeester

      Beste Irene,

      Leuk om te horen dat je enthousiast bent!

  3. De Likeurmeester

    Ingekomen reactie van Aline;

    Inmiddels ook de arancello gemaakt.
    Deze smaakt erg sterk naar alcohol.
    Oplossing die heerlijk is, vlak voor opdienen per fles van 1/2 liter, nog sap toevoegen van 1 sinaasappel.
    geeft het een heerlijke frisse sinaasappelsmaak.
    Als je deze hoeveelheid sap er al eerder bijvoegd, dan bevriest de arancello in de vriezer. Uiteindelijk vind ik de limoncello lekkerder.

    • De Likeurmeester

      Beste Barro,

      Wat een ontzettend leuk bericht!

    • Nathalie

      Wauw,
      Heel mooie etiketten. Ik ga nu de mijne ontwerpen. Heb een foto victoriaanse stijl van 2 broers gevonden. Ik ga die nu fotoshoppen met de gezichtjes van mijn 2 zoontjes ( 3 en 1,5 jaar) met een vintage snor

  4. neyhoft

    Beste Likeurmeester,
    Ik heb net zelf mijn Limoncello gemaakt, 70ml 95% alcohol met 8 a 9 biologische citroenschillen ,{zelf gekocht in Italië} ruim 2 weken in het donker gezet dan heb ik 1 liter water gekookt dan de 800 gram suiker erin, suikerwater gemaakt gezeefd en toen langzaam bij elkaar gegooid mijn vraag klopt die verhoudingen en hoeveel % alcohol heb ik nou , de kleur is mooi
    Het ruikt in ieder geval erg lekker

    gr.
    martin

    • De Likeurmeester

      Beste Martin,
      De verhouding bij jou is een beetje scheef als ik het zo zie..Zo weinig alcohol op relatief veel vocht en hoeveelheid citroenen. Wij houden de verhouding 1L Alcohol (96%),10 Citroenen (onbespoten), 600 gram suiker en 1,6L water aan.
      Wat neerkomt op een heel laag alcoholisch drankje wat je hebt gemaakt, misschien hooguit 5%?
      Hopelijk geniet je er wel van!